Bayram namazı evde kılınır mı? Duha namazı nasıl kılınır? Diyanet açıkladı

Corona virüs ile mücadele eden ülkemizde toplu alanlarda mümkün olduğunca bulunmamak ve sosyal izolasyonun sağlanması için önlemler alınıyor. Bu kapsamda camilerde namaz kılmak da yasaklandı. Ramazan Bayramı yaklaşırken Müslüman alemi bayram namazı evde kılınır mı? Sorusunun yanıtını merak ederek internet üzerinden araştırmaya başladı. Diyanet bayram namazı ile ilgili neler söyledi? Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada bayram namazı yerine Duha namazının kılınmasının önerilmesi üzerine Duha namazı nasıl kılınır? Sorusunun cevabı da sorgulanıyor.

Giriş Tarihi 21 Mayıs 2020, 13:48 Güncelleme 21 Mayıs 2020, 13:51
Bayram namazı evde kılınır mı? Duha namazı nasıl kılınır? Diyanet açıkladı

İÇİNDEKİLER

Ramazan Bayramı'nda 81 ilde 4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Zaten corona virüs salgınından dolayı camilerde namaz kılmak yasaklanmıştı. Evde bayram namazı kılınır mı sorusu merak ediliyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, bayram namazının camide cemaat ile birlikte kılınması gereken bir namaz olduğuna dikkat çekti ve evde Duha namazının kılınmasını önerdi. Bunun üzerine milyonlarca vatandaşın sorguladığı Duha namazının nasıl kılındığını, kaç rekat olduğu bilgilerini haberimizden öğrebilirsiniz.

DİYANET'TEN BAYRAM NAMAZI AÇIKLAMASI!

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar yaptığı açıklamada, "Yani Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir. Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler. Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar. 'Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar" dedi.


Sayar, Şafi mezhebinde de asıl olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu söyleyen Sayar, farklı bir görüş olarak bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu söyledi.

Sayar, "İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler" ifadelerini kullandı.

DUHA NAMAZI NE ZAMAN KILINIR, KAÇ REKATTIR?

İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: "Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim." (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 12)

Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).