Mukabele dinle! Ramazan 2020 Mukabele saatleri! Mukabele hangi kanalda?

Bolluk ve bereket ayı Ramazan idrak edilirken bu aya özel sorular da merakla araştırılıyor. Her sene Ramazan ayında dolup taşan camiler bu yıl koranavirüs salgınından dolayı ne yazık ki ibadetler evde yapılıyor. Müslüman alemi camilerde dinledikleri mukabeleyi şimdi nereden dinleyeceklerini internetten araştırmaya başladı. 2020 mukabele saatlerinin ne olduğu ve hangi kanalda yayınlandığını haberimizde bulabilirsiniz.

Giriş Tarihi 30 Nisan 2020, 10:19 Güncelleme 30 Nisan 2020, 10:23
Mukabele dinle! Ramazan 2020 Mukabele saatleri! Mukabele hangi kanalda?

İÇİNDEKİLER

İslam alemi için büyük önemi bulunan Ramazan ayı mukabesini dinlemek isteyenler gündemde sıkça bu konuyu araştırmaya başladı. Ülkemiz de diğer dünya ülkeleri gibi koranavirüsle mücadele ettiği için vatandaşlar sosyal izolasyon yaparak evde kendini karantinaya aldı. Evde geçirilen şu günlerde Ramazan ayı ibadetleri de yapılıyor. Peki mukabele dinlemek isteyen Müslüman alemi ne yapmalı, nereden ulaşabilir?

MUKABELE HANGİ KANALDA VE SAAT KAÇTA?

Diyanet TV'de her gün saat 15:00'da mukabele programı yayınlanıyor.
Ünlü hafızlar; Kerim Öztürk, Yunus Balcıoğlu, Ferruh Muştuer, Ali Derman ve Metin Çakar'ın kıraati, tarihi yarımadanın beş büyük camiinden yayınlanıyor.

MUKABELE NEDİR?

Mukabelenin sözlük anlamı karşılık vermek, karşılıklı okumak, yüz yüze olmaktır. Halk arasında ise İslam dininin kutsal kitabı olarak kabul edilen Kur'an-ı Kerim'i ezberden ya da yüzüne bakarak okuyan bir kişiyi takip etmenin adı, mukabeledir.

MUKABELE NASIL OKUNUR?

Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesi anlamına gelen mukabele okumanın adabı sırasıyla şu şekilde olmalı: Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek. Kur'an'ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak. Kıbleye yönelmek. Allah Teala'nın: "Kur'an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah'a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur'an okumaya başlarken euzü çekmek. Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmek. Okunan Kur'an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek. Sesi güzelleştirmek ve Kur'an'ı tane tane okumak. Aceleci davranmamak. Med kaidelerine uymak.



MUKABELE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hz. Muhammed'e 610 yılında ilk vahyin gelişiyle başlayan Kur'an'ın indiriliş süreci, 632 yılına kadar, yaklaşık yirmi üç yıl devam etti. Peygamberimizle Cebrail, her yıl ramazan ayında bir araya gelerek, o güne kadar indirilen Kur'an ayetlerini, karşılıklı olarak okurlar. Önce Cebrail okur Peygamberimiz dilerdi. Daha sonra da Peygamberimiz okur, Cebrail dinlerler. Bu durum Peygamberimizin vefat ettiği yıl 632 de iki kez tekrarlandı. Böylece Kur'an ayetlerinin unutulmasına meydan verilmemişti. Peygamberimizin bu davranışını kendilerine örnek alan Müslümanlar, bunu dini bir gelenek olarak günümüze kadar sürdürmüşlerdi.

KUR'AN OKUMAK İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

İbn-i Mes'ud (ra) anlatıyor:
Resulullah (sav) bana hitaben: "Bana Kur'ân oku!" buyurdu. Ben "Ya Resûlallah! Kur'ân sana indirildiği halde, sana Kur'ân'ı ben mi okuyacağım?" dedim. Allah Resulü (sav) "Ben Kur'an'ı kendimden başka birisinden dinlemeyi hakikaten severim" buyurdu. Bunun üzerine, Resul-i Ekrem'e (sav) Nisâ suresinden okumaya başladım.
Nihayet "Her ümmetten birer şâhit getirdiğimiz ve ey Muhammed, onların üzerlerine de seni şâhit olarak getirdiğimiz zaman onların hâli nice olur?" ayetine geldiğimde, Resûl-i Ekrem Efendimiz (sav) "Şimdilik yeter!" buyurdu. Dönüp baktığımda, bir de ne göreyim, Resul-i Ekrem Efendimizin iki gözünden yaşlar akıyordu.
Kur'an'ı dinlemek aynı zamanda Kur'an'ın da emridir. Cenâb-ı Hak Araf suresinin 204'üncü ayetinde "Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız" buyurulur.