REFLÜ HASTALARI SAHURU ATLAMAMALI
Doç. Dr. Alper Yurci, toplumun yüzde 20'sinde görülen reflü şikayetlerini hatırlatarak, "Beslenme düzeninin değiştiği dönemlerde reflü artmaktadır. Reflü hastası oruç tutmak istiyorsa sahuru kesinlikle ihmal etmemeli, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmamalıdır. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan da kaçınmalıdır. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide tüketilmemelidir." diye konuştu.
Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih edilmesi konusunda uyaran Doç. Dr. Alper Yurci, şöyle konuştu: "Mide hastalığı olanların ağrı kesicileri bu dönemde bilinçsiz kullanmamalıdır. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerinin artmasına karşı koruyucu önlemlerdir."
"ÜLSER VE GASTRİT HASTALARI YEMEK MİKTARINA DİKKAT ETMELİ"
Doç. Dr. Alper Yurci, gastrit ve ülser hastalarının da doktoruna danışarak gerekli koruyucu önlemleri alması gerektiğini belirterek, "Ramazan süresince sağlıklı beslenme kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Çünkü çok miktarda yemek hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda tüketmeye ve iftar ile sahur arasına yatmadan 2 saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmek gerekir." dedi.
Doç. Dr. Alper Yurci, mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü olarak şu yiyecekleri tavsiye etti. İftar: 2 küçük hurma, 1 kase çorba, 1 - 2 dilim kepekli ekmek, 1 parça yağsız peynir ve zeytin. 15-20 dakika sonra 1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık), ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve salata. 2-3 saat sonra bir porsiyon meyve. Sahur; 1 tabak zeytinyağlı sebze, 1-2 dilim kepekli ekmek, sütlü tatlı ya da az şekerli komposto, meyve ve bol miktarda su.