Bin aydan hayırlı

Kadir gecesinin üç büyük hususiyeti vardır. O, Allah'ın rahmetinin aracısıdır. Tam bir güvenlik gecesidir ve Yüce Kur'an o gece indirilmeye başlanmıştır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2012 Güncelleme 18 Aralık 2012, 15:31
Bin aydan hayırlı

İÇİNDEKİLER

Yüce Allah, yarattığı bütün varlıklara karşı pek merhametlidir.
Onları çokça sevendir.
Yeryüzündeki bütün varlıkları hizmetine sunarak en güzel şekilde yarattığı insanlara ise daha bir lütufkârdır. Emirleri ve yasakları ile denemeye uğrattığı ve ebediyet takdir ettiği insanlar için sonsuz Cennetler yaratmıştır ve onları Cennet nimetleri ile yüceltmek ve mutlu etmek istemektedir. Bunu içindir ki Kendisine baş kaldırmış kullarına, ne kadar büyük günahkâr olurlarsa olsunlar tövbe kapılarını açmıştır. Onlara, kendileri için pek büyük ve verimli bir zaman birimi olan Kadir Gecesi'ni bahşetmiştir.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ
Yücelik ve program gecesi anlamına gelen Kadir Gecesi ile ilgili olarak Kur'ân-ı Kerîm'de Kadir isimli özel bir sûre yer almaktadır. Dini kaynaklarımızda Berat gecesi ile ilişkisi kurulan Duhan sûresinin ilk âyetleri de Kadir Gecesi ile alakalıdır.
Bu sûrenin anlamı şöyledir:
"Biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirmeye başladık. Sana, Kadir Gecesi'nin nasıl bir gece olduğunu kim bildirip öğretebilir. Kadir Gecesi (içinde Kadir Gece'si bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır/daha değerlidir. O gece, Rablerinin koyduğu yasalara uygun olarak her bir iş ve olgu için melekler ve (yöneticileri olan) Rûh ile birlikte yükseklerden yer yüzüne inerler de inerler. O gece tanyeri ağarınca kadar tam bir esenliktir."
Bu sûrenin anlamından da öğrenilebileceği üzere her yıl bağış ve bağışlama sağanakları halinde yağan Kadir gecesinin üç büyük hususiyeti vardır:
Şanı büyük olan Allah onu rahmetinin aracısı kılmıştır.
O, imanlı kullar için, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Bin ayda kazanılamayacak sevapları sağlayıcıdır; bin ayda yapılan bağışlanma yakarışlarından daha çok bağışlatıcıdır; bin ayda yapılacak dualardan daha kabul olunur özelliklidir.
Kadir Gecesi, Rûh adlı meleğin yönetimindeki meleklerin insan ve doğaya ilişkin görevlerle yeryüzüne indikleri gecedir.
O, tan yeri atıncaya/ağarıncaya kadar tam bir güvenlik gecesidir,esnlik iklimidir.
Allah'ın yüceltmesi ile şanlı olan Kadir Gecesi, Kur'ân'ın indirilmeye başlandığı gece olmakla da ihtişamlıdır.
Bütün kutsal sayfalar ve kitapların özünü,özetini ve Rabbimizin son ve çağlar üstü mesajlarını oluşturan Kur'ân, vahiy meleği Cibrîl (Cebrâil) aracılığı ile bu gece indirilmeye başlanmıştır. Güneş - ay , gece- gündüz - insan-hayvan gibi yaratılan ve Kur'ân cümleleri gibi gibi indirilen âyetleri okuma görevini yükleyen bu ilk vahiy ile birlikte, Hz.Muhammed'in, Kıyamet Günü'ne kadar bütün insanlık için yürürlükte kalacak Evrensel Peygamberliği de başlamıştır.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Kur'ân'ın, kendisinin Kadir gecesinde ve de Ramazan ayında indirilmeye başlandığını açıklamasından onun Ramazan geceleri içinde olduğunu öğreniyoruz.
Peygamberimiz bu gerçeği pekiştirmekle birlikte Ramazan geceleri içinde yeri değişken olan Kadir Gecesi'nin daha çok Ramazanın son on gününde ve bu günlerin de 21, 25 ve 27 gibi tekli gecelerinde aranmasını öğütlemiştir.
Kendisi de Kadir gecesine ermek için böylesi bir arayışı sürdürmüştür. Bunun için Ramazanın son on gününü Mescid-i Nebi'de kurdurduğu çadırda i'tikâfa girmiş, bir diğer anlatımla geceleri ve gündüzlerini tefekkür, zikir ve duâ ile geçirmiştir.
Gerçek yukarıda açıkladığımız gibi olmakla beraber tarihi dönemlerden beri Müslümanlar Ramazanın 27. gecesini Peygamberimizin de işaret etmesinden hareketle Kadir gecesi olarak değerlendirir olmuşlardır. Rahmeti sınırsız olan Rabbimizin milyonların ümidini boş çıkarmayacağına inanıyoruz.
Bu gecenin Kadir gecesi olabileceği inancıyla yürekten tövbeler etmeliyiz.
Özcanlarımız, aile fertlerimiz ve milletimiz vs. için dualarda bulunmalıyız. Kur'ân'ın orijinali veya anlamından okumalı ve onun bağlısı olabilmek için yakarmalıyız.
Ödenecek zekatlarımızın tamamını veya bir kısmını ve önceden vermediysek fitrelerimizi bu gecede ayırmalıyız. Hulasa tatlı bir çift sözden yarım meyve vermeye ve selâm vermeden teşekkür etmeye kadar yapılabileceklerimizi, azımsamadan yapmalıyız. Bir de Peygamberimizin en çok yaptığı ile Kadir Gecesi için yapılmasını öğütlediği şu duaları yapmalıyız:
"Yüce Rabbimiz! Bize dünya hayatımızda güzellikler ver. Âhiret hayatımızda da güzellikler ver; güzellikler yurdu olan Cennetine erdir. Bizi Cehennem azabından koru." "Allahım! Affedicisin Affetmeyi seversin, beni de affet."
Dualarımızı şöylece de yakararak sürdürebiliriz:

BU GECE NE DUALAR ETMELİ
Rahman ve Rahim olan Mevlamız!
Ey Mülkün Maliki olan Allah'ımız!
Yönetim mevkilerini ve malları dilediğine verir, dilediğinden alırsın.
Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın.
Hayırlar Senin tasarrufundadır. Her şeye gücü yeten ancak Sensin. Taşınır ve taşınmaz tüm varlıkların biricik Maliki Sensin. Bize kullanma hakkını veren de Sensin. Senden istiyoruz. Bizleri koyduğun yasalar çizgisinde kazanan, kullanan, yatırıma yönelten, bölüşen ve bölüştüren kullarından eyle.
Bizleri, öz canlarımız yanı sıra toplumumuz için de çalışanlardan kıl.
Bizleri dosdoğru konuşan, sözleri ve sözleşmelerinin gereğini yapan güvenilir kullarından eyle. Kalplerimizi birleştir, kardeşlik duygularımızı pekiştir. Danışma ve dayanışma içinde olan ve de yardımlaşan kullarından kıl.
Şirketleşme bilincimizi geliştir. Birleşerek büyüyenlerden eyle. Bizleri borçlanarak büyüme sevdasından,faizli kredi dilenciliğinden kurtar. Yüceliği Hak'ta ve gücü hakka inanan halkta gören şuurlu kullardan eyle.
Bizlere sağlık ver, müteşebbis kıl. İslâmî ölçüler içinde kazanmanın cihad olduğu gerçeğini kavrat. Başarılara erdir. Bütün nimetleri Sen'den bilen kullarından eyle.
Şımarıklıktan, lüks harcama düşkünlüğünden ve gösteriş budalalığından koru.
Siz saygıdeğer okurlarımızın Kadir gecesini tebrik eder, sözü Peygamberimizin konumuzu özetleyen bir hadisleri ile bitiririm:
"Her kim yüceliğine inanarak ve armağanlarını Allah'tan alacağını umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirebilirse geçmiş günahları bağışlanır."

* Bin aydan daha hayırlı olan bu müberek gecede başkalarına veremiyorsak ana babamıza ve kardeşlerimize olsun iftar vermeliyiz. Akrabamız ve arkadaşlarımızdan bazılarını olsun telefonla da olsa aramalı, dua almalıyız. Teravih namazına gitmeli , sabah namazı cemaatine katılmaya çalışmalıyız.

* * *
BİR AYET
" (Ey Peygamber) de ki! Duânız olmadıktan sonra Rabbiniz size niçin değer versin..." (Furkân 77)

* * *
BİR HADİS
"Her kim yüceliğine inanarak ve armağanlarını Allah'tan alacağını umarak Kadir Gecesi'ni değerlendirebilirse geçmiş günahları bağışlanır."