Araç sahibi olanlara yenilik! Araç hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır? Tramer kaydı nedir? işte tüm detaylar

Otomotiv sektöründeki hızlı fiyat artışı vatandaşları ikinci el araç alımlarına yönelmiştir. ÖTV indiriminden yararlanarak sıfır araç sahibi olanların yanında indirimin sona ermesiyle beraber ikinci el araçlara talep artmıştır. Ancak fırsatçılar her alanda olduğu gibi otomotiv sektörünü de el atmakta gecikmemiştir. Dolandırıcıların yeni hedefinde ikinci el araçların kilometreleri var. Satın alınacak ya da alınmış ikinci el araçlar için devlet temelli sorgulama hizmetleri geliştirilmiştir. TRAMER plaka sorgulama işlemi sayesinde vatandaşlar, istediklerin aracın geçmişine dair hasar kaydı bilgilerine erişim sağlayabilirler. Peki, araç hasar kaydı nasıl sorgulanır? Kimler araç sorgulama işlemini yapabilir? TRAMER kaydı nedir? İşte, araç kadı sorgulama işlemine ilişkin merak edilen bütün detaylar…

Giriş Tarihi 19 Mart 2020, 11:46 Güncelleme 20 Mart 2020, 09:59
Araç sahibi olanlara yenilik! Araç hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır? Tramer kaydı nedir? işte tüm detaylar

İÇİNDEKİLER

TRAMER, Trafik Sigortalı Bilgi Merkezi'nin kısaltmasıdır. TRAMER, temelde trafiğe çıkan ya da çıkacak bütün araçların başta sigorta bilgileri olmak üzere pek çok verinin tek bir çatı altında toplanmasına imkan veren bir sistemdir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) ile entegre edilen TRAMER, araçlara ait tüm bilgilerin tek bir merkezden yönetilmesine yönelik olarak daha hızlı ve pratik hareket etmek için kurulmuştur. TRAMER sayesinde başta sigorta bilgileri olmak üzere; kasko poliçesi, trafik poliçesi, araç hasar kaydı ve kaza tutanağı sonrasındaki sürücünün kusur oranı bilgilerine erişilebilir. Aracın daha öncesin olan hasar kaydı, aracın perte çıkıp çıkmadığı ve araçta kazadan sonra oluşan hasarın miktarının bilgisine ulaşılabilir.

TRAMER Kaydı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

TRAMER üzerinden istenilen bilgilerin girilmesinden sonra araç kaydını sorgulamasının tamamlanması için alternatif birkaç işlem sunulmuştur. Bu yöntemler arasında; e-Devlet kapısı, SMS ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'nin resmi internet sitesi üzerinden sorgulama imkanları yer alıyor.

e-Devlet Kapısı Üzerinden Araç Hasar Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Son dönemde kamusal birçok sorgulama işlemin yapıldığı e-Devlet kapısından araç kayıt sorgulama işlemi de kolayca yapılabilir.

İlk adımda e-Devlet'in ana sayfası açılır. Ana sayfanın açılması için vatandaşlardan kimlik doğrulama adımlarını geçmeleri beklenir. Güvenlik adımlarının geçilmesi için ise; kişilerin T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresinin ilgili boşluklara eklemesi gerekir.
Kimlik doğrulama adımlarının tamamlanmasından sonra; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından oluşturulan "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" sayfasına basılması şarttır. İlgili sayfaya girdikten sonra sorgulama yapılması istenilen aracın plaka bilgileri eklenerek sayfanın en alt kısmında bulunan "sorgula" yazısına basılmalıdır.

e-Devlet üzerinden araç hasar kaydı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ.

Kısa Mesaj İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

5664 sayılı Hasar Geçmişi Sorgulama hizmetiyle vatandaşların araç hasar kaydı, değişen parça ve eksper raporu bilgilerine aracıya gerek kalmadan kolayca ulaşmasına imkan verilmiştir.

Kısa mesaj ile araç bilgilerinin sorgulama işlemleri başta Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone olmak üzere Türkiye'de hizmet veren bütün operatörlerden gerçekleştirilebilir. Her işlem sorgulama işlemi için vatandaşlardan 8.5 TL hizmet bedeli tahsil edilir.

Aracın genel geçmiş bilgilerine ulaşmak için plakanızı yazarak 5664'e kısa mesaj gönderebilirsiniz. Eksper raporu olan kazalarda değişen parçalara dair bilgiler için "PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ" bilgilerini yazıp 5664'e SMS atabilirsiniz.
Aracın hangi illerde tescil kaydının olduğu, son sahiplik süresi, araç plakasında değişim olup olmadığı, toplam kaskolu olduğu süre ve trafiğe çıkış tarihi bilgileri için "DETAY boşluk PLAKA" yazıp 5664'e kısa mesaj gönderebilirsiniz.

SMS sorgulamasına cevap olarak verilen mesajdaki bilgiler Sigorta Şirketleri tarafından girilen bilgiler ışığında toplanan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından yönlendirilir. Ancak mesaj içeriğindeki bilgilerde hataların olması halinde SBM yasal olarak sorumluluk kabul etmez.