Memura 754 TL kreş yardımı nasıl alınır? Memur kreş yardımı başvuru şartları nedir?

Memur kreş yardımı başvuru şartları nedir? Memura 754 TL kreş yardımı nasıl alınır? Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlıyor. 2 bin 630 lira bayram ikramiyesi, 754 lira kreş desteği gibi pek çok talep masaya gelecek. Bu arada memur-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesi'nde taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8 7, ikinci yıl yüzde 6 6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasıyla konfederasyonlarının 5. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin taleplerini paylaştı.

Giriş Tarihi 31 Temmuz 2019, 08:54 Güncelleme 31 Temmuz 2019, 08:54
Memura 754 TL kreş yardımı nasıl alınır? Memur kreş yardımı başvuru şartları nedir?

İÇİNDEKİLER

Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme masası kuruluyor. 1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri, heyecanla bekleniyor. Memur konfederasyonları ve sendikalar, pek çok taleple masaya oturuyor. İşte taleplerden bazıları; Gelir vergisinde yıl boyu yüzde 15 sabit oran uygulansın. Kamu görevlilerinin çocuklarına yönelik kreş hizmeti sunulsun ya da kamu görevlilerine 754 lira kreş yardımı yapılsın. Giyecek yardımının kapsamı genişletilsin. Bütün kamu görevlilerine ilk yıl 450, ikinci yıl 600 lira giyim yardımı verilsin. Peki memur kreş yardımı başvuru şartları nedir? Memura 754 TL kreş yardımı nasıl alınır?

İşte bu taleplerden bazıları:

Gelir vergisinde yıl boyu yüzde 15 sabit oran uygulansın.

Kamu görevlilerinin çocuklarına yönelik kreş hizmeti sunulsun ya da kamu görevlilerine 754 lira kreş yardımı yapılsın.

Giyecek yardımının kapsamı genişletilsin. Bütün kamu görevlilerine ilk yıl 450, ikinci yıl 600 lira giyim yardımı verilsin.

Servis hizmetinden tüm kamu görevlileri yararlandırılsın. Servis hizmeti sunulamaması halinde nakit ulaşım yardımı yapılsın.

Bayram öncesi kamu görevlilerine 2 bin 630 lira tutarında ikramiye verilsin.

Sosyal yardımlar aylıksız izin döneminde de ödensin.

Fazla çalışma ücreti, harcırahlar ve gündelikler artırılsın.

HAKEM KURULU BELİRLENDİ

Toplu sözleşmede yüksek hakem kurulu üyelikleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlendi:

Başkan: Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş Başkan

(Yedek): Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikri Özkök

Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Doğrudan belirlenen öğretim üyesi: Prof. Dr. M. Fatih Uşan

Doğrudan belirlenen öğretim üyesi (Yedek): Prof. Dr. Mehmet Barca

Konfederasyonlar tarafından önerilen adaylar arasından belirlenen öğretim üyesi: Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu

Konfederasyonlar tarafından önerilen adaylar arasından belirlenen öğretim üyesi (Yedek): Prof. Dr. Şakir Görmüş.

MEMUR-SEN ZAM TALEBİNİ YAPTI

Memur-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesi'nde taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8 7, ikinci yıl yüzde 6 6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasıyla konfederasyonlarının 5. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin taleplerini paylaştı.

Yalçın, 2020-2021 Toplu Sözleşmesi'nde taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8 7, ikinci yıl yüzde 6 6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep ettiklerini belirterek, bu taleplerin makul ve karşılanabilir olduğunu söyledi.

Basın açıklamasının ardından Yalçın ve Memur-Sen'in hizmet kollarından yetkili sendikaların başkanları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a taleplerini sunmak için Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonu'na geçti.

5. Dönem Toplu Sözleşmesi ile 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek.

MEMUR MAAŞ ARTIŞI NASIL SAĞLANIR?

Yüksek lisans yapmak isteyen kamu çalışanlarının önündeki en büyük engellerden biri ders saatlerinin mesaide olan zaman dilimine denk gelmesi. Böyle bir durumda izlenebilecek iki yol var. İlki üniversitelerin eğitimleri akşam olan tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt olmak. Böylece mesai sonrası yüksek lisans derslerine girilebilir. İkinci yol ise ders saatlerinde, bağlı çalışılan kurumdan izin almak. Burada 'yüksek lisans yapan devlet memurlarının izin hakkı var mı?' sorusu akıllara geliyor. Devlet memurlarının yıllık izin hakları, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar olanlar için yirmi gün, hizmet süresi on yıldan fazla olanlar için ise 30 gün.

Kamu çalışanlarının mazeret izinleri de bulunuyor. Hamile kadınlara doğum öncesi 3 hafta, doğumdan sonra 6 hafta izin veriliyor. Bu süre sonrasında ise 6 ay boyunca bir buçuk saat süt izni bulunuyor. Erkek memurların doğum izni ise 3 gün. Devlet memurlarının yüksek lisans için bir izin hakkı bulunmuyor. Ancak Çalışılan kurumda bağlı bulunulan amirin inisiyatif kullanarak saatlik izin vermesi mümkün olabiliyor.

DEVLET MEMURU NE İŞ YAPAR?

Devlet memuru yapılan iş ve göreve göre farklı kategorilerde sınıflandırılabilir. Memur denilince akla masa başı iş geliyor ancak pek çok memur sahada görev almaktadır. Memurların yaptıkları görevler bağlı oldukları kuruma göre değişmektedir.

KİMLER DEVLET MEMURU OLABİLİR?

Devlet memuru olmak isteyenler 18 yaşını doldurmak zorunda ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak başlıca talep edilen şartlar arasında yer almaktadır. Bazı kurumlara göre en az 18 ve en çok 30,40, 65 yaş şartına uygun olmak zorunludur. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro taleplerine uygun eğitim seviyesinden mezun olmak gerekmektedir. Bu lise, lisans ve önlisans olarak bilinmektedir. Devlet memuru olmak istiyorsanız kamu haklarından mahrum sayılmamanız gerekmektedir. Devlet memuru olmak isteyenler en az lise mezunu olmalıdır ve KPSS'den geçerli puan alması zorunludur.