ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı? 2019 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES geçerlilik süresi

ALES sınavı bugün saat 10.15'te başladı. Toplam 259 bin 649 adayın katılım sağlayacağı ALES sınavının sonuç tarihi ÖSYM tarafından belirlendi. Sınava katılan adaylar, soru ve cevapları ise merak etmeye başladı. Peki, ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı? 2019 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES geçerlilik süresi ne kadar?

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2019, 10:32 Güncelleme 05 Mayıs 2019, 10:32
ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı? 2019 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES geçerlilik süresi

İÇİNDEKİLER

ALES sınav soruarı ve cevapları, sınava katılan binlerce adayın gündeminde. ÖSYM tarafından sonuçların hangi tarihte açıklanacağının duyurulmasının ardından soruların ve cevapların tarihi de merak edilmeye başlandı. Sınava katılan adaylar, sınavda işaretledikleri şıkların doğruluğunu teyit etmek için soru ve cevapları görüntülemek istiyorlar. Peki, 2019 ALES soruları ve cevapları yayınlandı mı? ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2019 ALES geçerlilik süresi ne kadar olacak?

ALES SORULARI VE CEVAPLARI YAYINLANDI MI?

ALES sınav soruları ve cevapları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Ancak soru ve cevaplar henüz yayınlanmadı. ÖSYM tarafından yayınlanacak olan ALES soruları ve cevaplarının sınavın tamamlanmasının ardından 1-2 hafta içerisinde paylaşılması bekleniyor.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM'nin yayınladığı sınav takviminde yer alan bilgiye göre, 2019 ALES sonuçları 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanacak.

Adaylar sınav sonuçlarına ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresi üzerinden erişim sağlayabilecek.

ALES GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre; ALES puanları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında ALES puanları geçerlilik süresi içinde kullanabilecek.

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

ALES'TE HANGİ KONULAR SORULUR?

Sınavlarda adaylara sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretleyeceklerdir. Sınavda uygulanacak testin sözel bölümünde 50'şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır; sayısal bölümünde ise 50'şer sorudan oluşan bir test yer alacaktır. Bütün adaylar, iki testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 100 soru cevaplandırmış olacaklardır.

Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar isterlerse bütün testleri cevaplandırabileceklerdir. Sayısal test adayların temel matematiksel işlemler matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçülecek.

Sözel testlerde sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşacak. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.