Sümela Manastırı kapılarını 6. kez açıyor

Trabzon’un Maçka ilçesindeki Karadağlar’ın eteğinde bulunan Sümela Manastırı Hristiyan Ortodoksların ayin yapmaları için kapılarını 6. kez açıyor.

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 12 Ağustos 2015, 13:17
Sümela Manastırı kapılarını 6. kez açıyor

İÇİNDEKİLER

Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin Uzungöl'den sonra en fazla ziyaret ettiği Sümela Manastırı'nda 2010 senesinde Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilmişti. 88 yıl aranın ardında 2010 senesinde açılan ve yılda bir kez ziyarete izin verilen Manastır bu yıl 15 Ağustos Cumartesi günü ayine 6. kez ev sahipliği yapacak.

Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta Sümela Manastırı'nda gerçekleşecek ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetmesi beklenirken, ayine yaklaşık 500 kişinin katılması öngörülüyor.
Halk arasında "Meryem Ana" adıyla da bilinen Sümela Manastırı'nda yapılacak ayinin organizasyonunu üstlenen Trabzon Valiliği, katılımcıların güvenlik, konaklama, ulaşım ve sağlık ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlıklarını tamamladı.

"AYİNİN KARDEŞLİK İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

Trabzon valisi Abdil Celil Öz, yaptığı açıklamada, "Sümela'da ayin için bu yıl da Fener Rum Patrikhanesi'nden bize müracaatlar geldi. Biz bütün kurumlarımızla orada çevre düzenlemesi, temizliği, manastır ve ören yerine giriş çıkış gibi konularda hazırlık yaptık. Manastıra ziyaretine gelen diğer turistlerimizi de mağdur etmemek için o bölgede bütün kurumlarımız altyapı ve hazırlık çalışmalarını yürüttüler. Bu 15 Ağustos'taki ayinin kardeşlik içerisinde gerçeklemesini bekliyoruz" diye konuştu.

Vali Öz, ayini Bartholomeos'un yönetip yönetmeyeceğine ilişkin soruya da "Bu seneki ayinle ilgili bize yapılan başvuru Bartholomeos'un imzası ile gerçekleşti ama gelişi konusunda net bir bilgi yok. Ancak büyük bir ihtimalle katılacağını tahmin ediyoruz. Ayine katılımda son yıllarda 400-500 kişilik katılım oluyor, yine benzer bir programın olacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

"SÜMELA MANASTIRI DOĞU KARADENİZ'İN EN ÖNEMLİ DEĞERLERİNDEN BİRİSİ"
Sümela'nın inanç turizmi açısından önemine dikkati çeken Öz, şöyle devam etti: "Sümela ayine açıldıktan sonra yörenin inanç turizmi boyutunu değerlendirmek lazım. Sümela'nın ayine açılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığımız ve ilgili birimlerimiz gerekli değerlendirmeyi yaptılar ve bu şekilde program devam ediyor. Biz sadece bu bölgede gerekli tedbirleri alarak uygulamanın sağlıklı şekilde, vatandaşların can ve mal güvenliği huzuru ile gerçekleştirilmesini sağlıyoruz ve inanç turizmi boyutuyla da önemli katkıları olduğunu değerlendiriyoruz."

Sümela Manastırı'nda yılın bir günü ayin yapıldığını belirten Öz, Sümela Manastırı'nın turizm açısından Doğu Karadeniz'in en önemli değerlerinden birisi olduğuna işaret ederek, "Sümela Manastırı ve Ören Yeri, önemli bir turizm destinasyonumuzdur. Bölgemiz son yıllarda turizm açısından gerçekten önemli bir gelişme kat ediyor. Bu turizmin önemli alanlarından birisi de inanç turizmi" dedi.