Şanlıurfa’da 'Şiir Akşamı'

Şanlıurfa’da Tarihi Balıklıgöl Platosunda, 7 Haziran Cumartesi gecesi Uluslararası Balıklıgöl Şiir Akşamı’nın 5'incisi gerçekleşti.

Giriş Tarihi 09 Haziran 2014, 00:00 Güncelleme 09 Haziran 2014, 20:40
Şanlıurfa’da ’Şiir Akşamı’

İÇİNDEKİLER

Anadolu Yazarlar Birliği'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Eyyübiye Belediyesiyle birlikte düzenlediği geceye Bejan Matur, İsmail Kılıçarslan gibi ünlü şairlerle birlikte Türkiye'nin ve dünyanın pek çok yerinden 24 şair katıldı.

Urfa halkının büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Nijerya, Tunus, Uygur Özerk Bölgesi ve Bosna Hersek'ten katılımcılar, hem kendi dillerinde hem de Türkçe şiirler okudu. 2 gün süren etkinliklerde "Şair Yüzleri ve Şiir" sergisi ve "Ulusal Medyanın Şiire Bakışı" konulu bir panel düzenlendi.
Etkinliklere başından sonuna büyük ilgi gösteren Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci'nin Şiir akşamında Cahit Sıtkı Tarancı'nın 'Memleket İsterim' şiirini okuması seyircilerden büyük alkış aldı. Ekinci, belediyecilik anlayışlarının sadece alt yapı yapmak olmadığını, Urfa'da kültür ve sanata gereken desteği göstereceklerini söyledi. Urfa Büyükşehir Başkan Vekili Mustafa Tepe ise Urfa'nın birçok şair yetiştirdiğini, Balıklıgöl'de bir şiir akşamı yapmanın bu açıdan ayrı bir anlam ifade ettiğini kaydetti.

Kendisi de şair olan Anadolu Yazarlar Birliği Başkanı Necdet Karasevda, bu yıl beşincisini düzenledikleri 'Uluslararası Balıklıgöl Şiir Akşamı'nın artık bir geleneğe dönüştüğünü söyledi. Karasevda, güçlü bir sözlü kültürden gelen Urfa'ya şiirin çok yakıştığını, şiirin Urfalının hayatının bir parçası olduğunu, hatta okuma yazma bilmeyen yaşlıların bile ezberden divan okuduğunu sözlerine ekledi.

Basının yoğun ilgi gösterdiği şiir akşamı etkinliğine gelen misafirler, Urfa'da geçirdikleri süre içerisinde hem şehrin zengin mutfağının ve sıra gecelerinin tadına vardılar hem de Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Reji Kilisesi, Eski Urfa konakları ve Göbekli Tepe gibi tarihi yerlerini gezdiler.
Ayrıca Suriye'de yıllardır süren iç savaşın sonunda 300 bin kadar Suriyelinin göç ettiği Urfa'da şiir akşamının izleyenleri arasında Suriyeliler de vardı. Şiir akşamının buluşturduğu Suriyeliler, Urfalılar ve diğer konuklar, acıların bir an unutulup, yaraların beraber sarılması için de bir adım atmış oldu.