Tere-keçiboynuzu akciğerin dostu

Akciğer kanseri dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin canını alıyor. Keçiboynuzu, tere, sarımsak gibi besinler akciğerleri temizleyip koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2017 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Tere-keçiboynuzu akciğerin dostu

İÇİNDEKİLER

EN korkutucu kanser türlerinden olan akciğer kanseri hayatı tehdit ediyor. Sigaradan uzak durup, sağlıklı beslenerek bu kanserle mücadele edilebileceğini belirten uzmanlar, "Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaradır. Sigara dumanında kalmak da içmek kadar tehlikelidir" diyor. Uzman diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, her nefesle hücrelere oksijen sağlayan akciğerleri kanserden korumak için gerekli vitamin, mineral ve antioksidanların besinler yoluyla alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Arpacı, akciğerleri koruyan besinleri ve etkilerini şöyle anlatıyor:

KEÇİBOYNUZU, AKCİĞERLERE DETOKS SAĞLIYOR
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir. Astım ve benzeri akciğer hastalıklarının iyileşme sürecinde de fayda gösterdiğine dair birçok çalışma mevcuttur.

DOĞAL ANTİBİYOTİK SARIMSAK
Akciğerlerin çalışmasını destekleyen besinlerden biri de sarımsaktır. Antibiyotik etki gösteren sarımsak, içerdiği pek çok vitamin ile akciğer kanserine karşı etkilidir. Sebze ile pişirilerek her yemekte tüketilen bir baş sarımsak ya da yemeklerin yanında yenilen çiğ sarımsak, akciğerleri doğal bir antibiyotik olarak temizler.

ZENCEFİL ZARARLI MADDELERİ ATAR
Zencefil, akciğer için tehlike yaratabilecek toksin ve parçacıkları temizlemeye yardımcıdır. Çay olarak demleme şeklinde ya da su içinde bekletilerek tüketilebilir. Yarım baş zencefil ve bir tutam tere atılarak bekletilen bir litre sudan her gün 2 fincan kadar tüketilmesi akciğerleri temizler.

KONTROLSÜZ HÜCRELERİ DURDURAN GÜÇ: TERE
Folik asit, demir, kalsiyum, linolik yağ asidi ve C-E-A vitaminleri içererek tam bir vitamin ve mineral deposu olan tere; akciğerler için olmazsa olmaz bir besindir. Yeşil besinler arasında özellikle akciğerleri temizleme konusunda oldukça etkilidir. Akciğerlerde kontrolsüz hücrelerin oluşmasını engeller ve kansere karşı koruyucu etki oluşturur. Salata olarak ya da biraz su içerisinde bekletilerek direkt tüketilebilir. Yıkandıktan sonra tekrar yeni bir su içinde bir süre bekletilebilir ve suyu da içilebilir.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ KUVVETLİ BİR ANTİOKSİDAN
Kanserin engellenmesi için vücutta antioksidan miktarının arttırılması gerekmektedir. Kuvvetli bir antioksidan olan üzüm çekirdeği ya da ekstresi, vücudun ihtiyacı olan gereksinimi sağlayarak akciğer kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Serbest radikallerle savaşarak akciğerleri korur. Üzüm yerken bazı kişiler genellikle çekirdeklerini çıkarır. Oysa ki özellikle siyah üzümün çekirdeği asıl sağlık kaynağıdır. Üzüm çekirdekleri ile yenilmelidir.

KEREVİZ SOFRANIZDAN EKSİK OLMASIN
Kereviz özellikle akciğer kanserinde koruyucu rol oynar. Kanserojen maddelerin oluşumunu engelleyen kereviz, sebze yemeği şeklinde pişmiş ya da salatalarda çiğ olarak tüketildiğinde akciğerleri temizler. Akciğerlerde oluşabilecek olan hastalıklara ve nitrozaminlere karşı koruyucu etki sağlar. Kereviz, mevsiminde haftada 2-3 defa tüketilebilir.

Öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam, kilo kaybı, göğüs-kol ve bacak ağrısı, tekrarlayan enfeksiyonlar, göz kapağında düşme gibi şikayetler akciğer kanserini işaret ediyor.