Zeytinyağı-çökelek miden rahat demek

Ülser ve gastrit gibi hastalıklar tedavi edilmediğinde kansere dönüşüyor. Yutma güçlüğü, halsizlik, ağrı ve kilo kaybına yol açan bu kanserde meyan kökü, elma, çökelek ile zeytinyağı etkili oluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2017 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Zeytinyağı-çökelek miden rahat demek

İÇİNDEKİLER

ERKEKLERDE akciğerden sonra ikinci, kadınlarda ise meme ve akciğer kanserinden sonra üçüncü sırada gelen mide kanseri hayatı tehdit ediyor. Mide kanserinin birçok sebebi olabileceğini, tedavi edilmeyen ülser ve gastrit gibi hastalıkların kansere dönüştüğünü belirten uzmanlar, oluşum aşamasını şöyle anlatıyor: "Kanser kontrolsüz ve hızlı şekilde bölünmeye başlamış anormal bir hücrede başlar. Aşırı bölünme ile sayıları artan kanser hücreleri tümör dediğimiz kitleyi oluşturur. Hastalık ilerledikçe lenf ve kan damarları yoluyla uzak organlara yayılıp metastaza neden olur."

BELİRTİLERE DİKKAT!
Mide kanserinin belirtileri arasında; ağrı, yanma, şişkinlik, erken doyma, dolgunluk hissi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı yer alıyor. Tümörün midenin girişini tuttuğunda yutma güçlüğü, midenin çıkışını yakaladığında bulantı ve kusmaya yol açar. Mide kanserinin erken tanısında endoskopi çok önemlidir. Cerrahi tedavi yapılır. Ayrıca kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabilir.

Cerrahi müdahale uygulanan mide kanseri hastalarının şeker, esmer şeker ve beyaz undan uzak durmaları gerekiyor. Kemoterapi sırasında greyfurt, sucuk, salam, sosis, konserve ve katkı maddesi olan gıdalar tüketilmesi ise kesinlikle yasak. Hastaların her gün az miktarda 5-7 öğün gıda almaları önemli. Bu dönemde hasta için yararlı olan gıdalar şöyle sıralanıyor: Yoğurt, peynir, çökelek, köy yumurtası. Zeytinyağı ise destek tedavide kullanılacak en önemli gıdalardan. Hastaların günde bir yemek kaşığı zeytinyağı almasına özen gösterilmeli. Elma ya da elma suyuyla birlikte alınacak meyan kökünün tozunun da fayda sağladığı belirtiliyor.

KORUYUCU KALKANLAR
C vitamini yönünden zengin turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu, maydanoz, karalahana, şalgam yaprağı, yeşil sivribiber, karnabahar mide kanserine karşı korur.
Armut, elma, muz, incir, barbunya, mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz kestane gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin.
Yeşil çay içeriğindeki antioksidanlarla kansere karşı koruma sağlar. Günde 2 bardak yeşil çay için.
Sağlıklı mide için tütsülenmiş yiyeceklerden ve turşulardan kesinlikle uzak durmak gerekir.
Çilekte, kirazda bulunan çok özel bileşenler özellikle mide kanserlerinden korumaya yardımcı olur.
Sarımsak, tahıllar, lahana, bürüksel lahanası, brokolide bulunan fenolik asitler kansorejen maddelerin etkisi azaltır ve koruma sağlar.
Salam, sucuk ve bazı pastırmalardan uzak durmak gerekir. Beklemiş ya da iyi saklanamamış gıdaları da yememek önemlidir.

Mide kanserinde risk faktörleri nelerdir?
Cinsiyet, erkek.
Yaş, ileri yaşlarda daha yaygın görülen bir hastalıktır.
Sigara, mideye en fazla zarar veren faktörlerin başında gelir.
Alkol.
Tütsülenmiş, tuzlanmış, kızartılmış yiyeceklerin tüketimi.
Daha önce mide ameliyatı geçirmiş olmak.
Ailede kanser olması.
Mide polipleri.
Helicobakteri enfeksiyon.
B12 vitamini eksikliği.

ACI DA FAYDALI AMA ...
Midesinde veya oniki parmak bağırsağında ülseri olmayanlara acılı gıdalar iyi geliyor. Acı biber kanserden koruyor. Bu yüzden Güneydoğu Anadolu' da çok fazla kanser vakası görülmüyor. Mide kanseri vakaları Karadeniz Bölgesi'nde daha çok görülür ki, burada fazla acı tüketilmez...