Zayıflatan iksirler

Havalar ısındı. Yaz ayları kapımıza kadar geldi. Diyet uzmanı Tuba Kaya Tapan, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için lifli besinlerin tüketilmesini önerdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Zayıflatan iksirler

İÇİNDEKİLER

Uzun soğuk günlerin ardından sıcak günler yaklaşıyor. Yaz aylarına hem sağlıklı girmek hem de fit bir vücuda sahip olmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek ve doğru besinleri tüketmek gerekiyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan 15 adımda metabolizmayı hızlandırmanın yollarını belirtiyor;

LİFLİ BESİNLERİ YİYİN
Lif içeriği yüksek gıdalar bağırsak hareketlerini artırdığından dolayı metabolizmayı da hızlandırıyor. Özellikle tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, yulaf kepeği gibi besinler lif oranı yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Yulafın içerisindeki beta glukan bağışıklık sistemini destekleyip kalp sağlığını da koruyor.

KARBONHİDRATA DİKKAT!
Şeker ve şekerli besinlerden zengin beslenmek bel çevresindeki yağlanmayı artırarak karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Bu durumdan kurtulabilmek için tüketilen karbonhidratlara çeşit ve miktar yönünden dikkat etmek gerekiyor. Meyvenin kendisini tüketmek, tahıl ürünleri ile fındık, ceviz, badem, kurubaklagiller, yulaf, çavdar, süt, yoğurt ve peynir yemek faydalı oluyor.

OMEGA 3 BOL TÜKETİN
Omega 3 yağ asidi vücut tarafından üretilmiyor. Bu sebeple haftada iki gün balık tüketmek gerekiyor. Ceviz, fındık, badem, yumurta, semizotu gibi besinlerinde omega 3 içeriği bulu-nuyor. Omega 3, göbek çevresindeki yağlanmayı azaltıyor. Ayrıca, kalp ve damar sağlığını da koruyor.
Protein alımına önem verin
Düzenli protein alımı sağlıklı kilo vermeye yardımcı oluyor.

KAHVEYİ AZ YEŞİL ÇAYI BOL İÇİN
Yeşil çay içeriğinde zengin antioksidan barındırıyor. Kahvenin ve yeşil çayın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunuyor.

GREYFURT TERCİH EDİN
Greyfurtun içerisindeki vitaminler antioksidan etki gösteriyor. Metabolizmayı hızlandırıp insülin direncini azaltıyor. Bu da kilo vermede oldukça etkili oluyor.

FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN

Ne kadar sağlıklı beslenilirse beslenilsin kilo vermede fiziksel aktivitenin de rolü bulunuyor.

YAĞLARDAN UZAK DURUN
Yağların yüksek ısıda yakılmasıyla trans yağlar meydana geliyor. Kızarmış patates, hazır yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. öğün
atlamayın.Güne kahvaltıyla başlayıp mutlaka bir öğlen yemeği ve akşam yemeği tüketmek gerekiyor.

ZENCEFİL GÜCÜ

Çiğ ya da demleyerek çayı hazırlanan zencefil, metabolizmayı hızlandırıyor.

PREBİYOTİK BESLENİN
Probiyotikler mide barsak sistemimizi koruyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bağırsak hareketlerini artırıp kilo verdiriyor.

KIRMIZI BİBER TÜKETİN
Kırmızı biberin içinde bulunan capsaisin metabolizmayı hızlandırıyor. Ancak, bu etki tüketildiği andan itibaren 3-4 saat sürüyor. Mide ve bağırsak şikayetleri olan bireylerin, özellikle reflü, gastrit ya da kolit gibi acı biber tüketmesi gerekiyor.