Ankara barajlarında kritik seviye | Doluluk oranı düştü: Çamlıdere, Peçenek...

Ankara’nın su ihtiyacını karşılayan barajlarda düşüş kaydedildi. ASKİ verilerine göre toplam doluluk oranı geçen yıla göre %1,34 azalarak %28,09’a geriledi. Son verilere göre barajların toplam hacmi (m3) 1.454.666.000 olarak kaydedildi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Ankara barajlarında kritik seviye | Doluluk oranı düştü: Çamlıdere, Peçenek...
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • Ankara'da barajlardaki doluluk oranı 23 Mart 2026 itibarıyla yüzde 28,09'a gerileyerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,34 düştü.
  • Başkent'teki barajlarda toplam su miktarı 2025 yılında 428,1 milyon metreküpken 2026'da 408,5 milyon metreküpe geriledi.
  • Çamlıdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 23,8'de kalırken Türkşerefli Barajı yüzde 5,2 ile en düşük seviyede ölçüldü.
  • Kargalı ve Kesikköprü barajları yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.
  • Türkiye genelinde baraj doluluk oranları geçen yıla göre artarken İstanbul yüzde 80,5'ten yüzde 50,5'e geriledi.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) verilerine göre Başkent'e su sağlayan barajlardaki doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş gösterdi. 23 Mart 2026 itibarıyla yapılan ölçümler su tasarrufunun önemini bir kez daha ortaya koydu.

Ankara'ya su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 1,34 geriledi. Fotoğraf:AA

DOLULUK ORANI DÜŞÜŞTE

Geçtiğimiz yıl 23 Mart'ta barajlardaki toplam doluluk oranı yüzde 29,43 olarak kaydedilirken bu yıl oran yüzde 28,09'a geriledi. Böylece dolulukta yıllık bazda yüzde 1,34'lük bir düşüş yaşandı.

Aktif kullanılabilir su rezervi 239,1 milyon metreküpten 256,8 milyon metreküpe yükseldi.

AKTİF KULLANILABİLİR SU MİKTARI ARTTI

Miktarsal verilere bakıldığında da benzer bir tablo dikkat çekiyor. 2025 yılında 428,1 milyon metreküp olan toplam su miktarı, 2026'da 408,5 milyon metreküpe düştü. Buna karşın aktif kullanılabilir su miktarında artış gözlendi. Geçen yıl 239,1 milyon metreküp olan aktif su rezervi, bu yıl 256,8 milyon metreküpe yükseldi.

Kargalı ve Kesikköprü barajları yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Fotoğraf:AA

BARAJLARDAKİ DAĞILIM NASIL?

Baraj bazlı doluluk oranları ise değişken bir görünüm sergiliyor. Bazı barajlar tam kapasiteye ulaşırken bazıları kritik seviyelerde bulunuyor.

  • Kargalı ve Kesikköprü barajları yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.
  • Eğrekkaya (%53,1), Akyar (%48,1) ve Çubuk-2 (%47,2) orta seviyelerde seyrediyor.
  • Kavşakkaya (%37,8) ve Kurtboğazı (%29,2) dikkat çeken diğer barajlar arasında yer alıyor.
  • Başkentin en büyük su kaynaklarından biri olan Çamlıdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 23,8'de kaldı.
  • Peçenek yüzde 21,7 ile düşük seviyede ölçülürken, Türkşerefli Barajı yüzde 5,2 ile en düşük doluluk oranına sahip baraj oldu.

Başkent'in en büyük su kaynaklarından Çamlıdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 23,8'de kaldı.

ANKARA BARAJLARINDA SON DURUM NE?

ASKİ resmi sitesinde yer alan son verilere göre dün itibarıyla barajların toplam hacmi (m3) 1.454.666.000 olarak kaydedildi.

Türkiye genelinde baraj doluluk oranları geçen yıla göre artarken İstanbul yüzde 80,5'ten yüzde 50,5'e geriledi. Fotoğraf:AA

Türkiye genelinde durum ne?

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından paylaşılan 23 Mart 2026 verilerine göre Türkiye genelindeki baraj doluluk oranları geçtiğimiz yıla oranla belirgin bir toparlanma sergileyerek içme suyu amaçlı barajlarda %56, sulama amaçlı barajlarda %54 ve enerji barajlarında %54,4 seviyesine ulaştı.

Büyükşehir ölçeğinde incelendiğinde Bursa %66,9 ve İzmir %33,9'luk oranlarla geçen yıla göre nefes alırken Ankara %22,4 ile düşük seyrini koruyor. İstanbul ise 2025 yılındaki %80,5'lik zirvesinden bu yıl %50,5 seviyesine gerileyerek dikkat çekici bir düşüş yaşıyor.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler