Orta Vadeli Program nedir, ne demek? OVP maddeleri nelerdir? 2023 OVP içeriği nedir? Detayları...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın tarihlerde Eylül ayının başında Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'nı (OVP) açıklayacaklarını ve bu program içerisinde yapısal reformların yol haritasını da paylaşacaklarını duyurmuştu. Bu açıklama, Orta Vadeli Programın ne olduğu, ne zaman açıklanacağı, içeriği ve kapsamı hakkında merak edilen soruları gündeme getirdi. İşte Türkiye'nin gelecek 3 yılını belirleyecek olan Orta Vadeli Programın içeriği ve kapsamı hakkındaki tüm detaylar...

Giriş Tarihi 06 Eylül 2023, 14:55 Güncelleme 06 Eylül 2023, 14:55
Orta Vadeli Program nedir, ne demek? OVP maddeleri nelerdir? 2023 OVP içeriği nedir? Detayları...

İÇİNDEKİLER

Türkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) bugün açıklanacak. Türkiye'nin gelecek 3 yılını belirleyecek olan Orta Vadeli Programın içeriği ve kapsamı hakkındaki detaylar için araştırmalar hızlandı.

ORTA VADELİ PROGRAM NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Orta Vadeli Program (OVP), saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. Program ile üç yıllık makro hedefler ve yapısal reform adımları paylaşılacak.

Büyümeye ilişkin detaylı göstergeler ele alınacak Program; para politikası, maliye politikası ve yapısal reformlar olmak üzere 3 ana başlıkta ele alınacak. Enflasyonla mücadelede izlenecek yola dair ipuçlarının ve vergi reformunun programda yer alması bekleniyor. Büyümeye ilişkin detaylı göstergeler ele alınacak, ihracat ve istihdama ilişkin öngörüler paylaşılacak. Kamuda tasarruf ve verimlilik sürecine ilişkin detayların da programda yer alacağı tahmin ediliyor.

OVP NEDİR?

5018 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi uyarınca, çok yıllı bütçe hazırlık süreci Bakanlar Kurulunun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan orta vadeli programı kabul etmesiyle başlamaktadır.

Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak stratejik amaçlar temelinde kamu politikaları ve uygulamalarını şekillendirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendirecektir. Aynı zamanda, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğinde olan bu Program, son yıllarda sosyal ve ekonomik alanda sağlanan gelişmelerin daha sağlam bir zeminde sürdürülmesi suretiyle güven ve istikrara katkıda bulunacaktır.

ORTA VADELİ PROGRAM İÇERİĞİ

– Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğindedir.

– Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmaktadır.

– Makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsar.

– Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak şekilde, üç yıllık dönemde üzerinde yoğunlaşılacak öncelikleri tespit eder.

– Uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapı arzeder.

– Üç yıllık perspektife sahiptir.