Yunan lobisi harekete geçti! Türk düşmanı vekillerden mektup: F-16'lar için şartlı satış

Türkiye'nin mevcut F-16'ların modernizasyonu ve yenilerinin satın alımı için ABD ile gerçekleştiridiği görüşmelerde kayda değer ilerleme sağlanmasına karşın nihai anlaşma henüz imzalanmadı. Durumu baltalamak isteyen Yunan lobisi aralarında Türk düşmanı Bob Menendez'in de bulunduğu 4 vekil aracılığıyla, harekete geçti. Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e mektup yazan vekiller, F-16 satışına karşılık Türkiye'den, ABD silahlarının Yunanistan'a karşı kullanılmayacağının garantisi alınması gerektiğine yönünde talepte bulunulmasını istedi.

Giriş Tarihi 09 Haziran 2023, 12:13 Güncelleme 09 Haziran 2023, 12:30
Yunan lobisi harekete geçti! Türk düşmanı vekillerden mektup: F-16’lar için şartlı satış

İÇİNDEKİLER

ABD'de Yunan lobileri Türkiye'nin F-16 almasını engellemek üzere harekete geçti. Yıllardır süren bayat alışkanlıkla F-16 satın alımı ve modernizasyonu sürecini baltalamak isteyen ABD'li vekiller ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e mektup yazdı. Türkiye'ye F-16 satışına yönelik şart koşulmasını talep ettiler.

SKANDAL 'GARANTİ' TALEBİ
Yunan basınında yine gündem Türkiye'ye F-16 satışının engellenmesi. ABD'deki Yunan lobilerinin yıllardır mücadele ettiği Türkiye karşıtı eylemlere bir yenisi daha eklendi.

12 mil iddiası ile Türkiye'nin egemenlik haklarını ihlal etmeye çalışan ve Türkiye'ye yönelik asılsız iddialarda bulunan Yunanistan'a arka çıkan ABD'li vekiller skandal mektuplarını yinelediler.

ABD Hükümetinin F-16'ların Yunanistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmek için kullanılmayacağı garanti edilene kadar Türkiye'ye satışının engellenmesi gerektiği iddiası ile hareket eden vekiller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e mektup yazdı.

TÜRKİYE İÇİN SAVAŞ SEBEBİ
Aralarında Türk düşmanı Bob Menendez'in de bulunduğu 4 vekil, Türkiye'nin Mavi Vatan vurgusundan ve Yunanistan'ın 12 mil iddiasını gerçekleştirmesini 'casus belli' sayacağını belirten kararından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Bu sebepler nedeniyle ABD'li vekiller Türkiye'ye yazdıkları mektuplarında, F-16 satışının şarta bağlanması gerektiğini belirtti.

Mektupta Türkiye'nin ABD'ye İsveç'in NATO üyeliği üzerinden şantaj yaptığı gibi küstah ifadeler yer alırken Türkiye'nin Yunanistan politikasının değiştirmediği söylendi.

Türkiye'nin Rusya Ukrayna savaşındaki arabulucu tutumundan duyulan rahatsızlığı da dile getiren ABD'li vekiller, Dedeağaç meselesini de gündeme aldı.

İYİCE UÇTULAR
Yunan topraklarında ABD üssü haline gelen Dedeağaç'ın paha biçilemez bir varlığı olduğu iddia edilen mektupta ABD'li vekilleri, Türkiye'nin neredeyse kendi hava sahası içindeki uçuşunun bile kısıtlanması gibi küstah bir beklenti içine girdiler.

ABD silahlarının Yunanistan'a karşı kullanılmayacağının garantisi alınmadan Türkiye'ye F-16 satışının engellenmesi gerektiğini belirttiler.

Blinken'a yazılan mektupta ise, Ankara'nın mevcut savaş filosunu bağlantısı bir şekilde kullandığı belirtildi. Türkiye'nin terörle mücadelede Batı çıkarlarını baltaladığı ve ABD'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gibi önemli müttefiklerini tehdit ettiğini iddia ettiler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN