Moskova'da Türkiye - Rusya - İran - Suriye zirvesi! Ankara - Şam ilişkilerinde yeni dönem

Ankara ile Şam arasında, ilişkilerin normalleşmesi yolunda bugün önemli bir diplomatik adım atıldı. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanlarının "Suriye konulu" toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi. Türkiye ile Suriye rejimi arasında istihbarat ve savunma düzeyinde sınırlı tutulan resmi ilişkiler, diplomatik boyuta taşındı. Terör örgütü PKK/YPG'ye karşı işbirliği masaya yatırıldı. Toplantı sonrası Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı.

Giriş Tarihi 10 Mayıs 2023, 09:23 Güncelleme 10 Mayıs 2023, 17:43
Moskova’da Türkiye - Rusya - İran - Suriye zirvesi! Ankara - Şam ilişkilerinde yeni dönem

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'deki Esed rejimi Dışişleri Bakanlarının "Suriye konulu" toplantısı Moskova'da gerçekleştirildi.

ÜÇ ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ
Suriye'de kalıcı barışın sağlanması, terör örgütü PKK - YPG'ye karşı iş birliği ve mültecilerin güvenli geri dönüşlerinin sağlanması, toplantının Türkiye açısından üç önemli gündem maddesi oldu.

Toplantı sonrası Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı.

İLK TEMAS ARALIK 2022'DE
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaşın ardından kopmuştu. O tarihten bu yana Ankara ile Şam arasında bakan düzeyinde ilk temas, 28 Aralık 2022'da yaşandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Moskova'da Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas'ın yanı sıra Rusya ve Suriye istihbarat başkanlarıyla üçlü toplantıda bir araya geldi.

DÖRTLÜ FORMATA GEÇİLDİ
Ankara ile Şam arasında Rusya'nın girişimiyle başlayan görüşme süreci, İran'ın da katılmasıyla dörtlü formata dönüştürüldü.

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran savunma bakanları ile istihbarat başkanlarının dörtlü formattaki ilk toplantısı, 25 Nisan'da Moskova'da yapıldı.

3-4 Nisan tarihlerinde de Moskova'da Rusya, İran, Suriye ve Türkiye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü istişareler gerçekleştirildi.

YPG İLE MÜCADELE MASADA
Bugün ise Türkiye ile Suriye rejimi arasında istihbarat ve savunma düzeyinde sınırlı tutulan resmi ilişkiler, diplomatik boyuta taşındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dörtlü toplantının yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de görüştü.

Toplantıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında: Terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, toplantının ardından İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian ile bir araya geldi.

Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Moskova'da İran Dışişleri Bakanı kardeşim Hüseyin ile görüşmemizde Suriye, üst düzey ziyaretler, ekonomik ve enerji işbirliğimiz gündemimizdeydi" ifadelerini kullandı.

MOSKOVA'DA DÖRTLÜ ZİRVE I VİDEO İZLE

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN