ABD'yi karıştıran gizli istihbarat raporu! 3 yıl sonra komplo gerçek mi oluyor? Koronavirüs nasıl ortaya çıktı?

2019 yılının son günlerinde Çin'in Vuhan kentinde görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgınında ülkelerden gelen istatistiklere göre ölüm sayısı 6 milyonu geçti. Dünya Sağlık örgütü de koronavirüs ve koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısının yaklaşık 15 milyon olduğunu açıkladı. 3 yıldır bu salgınla mücadele eden dünya, ABD'den gelen bir istihbarat raporuyla bir kez daha sarsıldı. Beyaz Saray'a sunulan gizli bir istihbarat raporuna göre, koronavirüs büyük bir olasılıkla laboratuvar sızıntısından kaynaklandı. Böylece 2019'dan bu yana Kovid-19 virüsüyle ilgili ortaya atılan ve "komplo teorisi" denilen iddialar da önem kazandı. İşte dünyayı sarsacak gizli istihbarat raporunun detayları…

Giriş Tarihi 27 Şubat 2023, 09:39 Güncelleme 27 Şubat 2023, 12:15
ABD’yi karıştıran gizli istihbarat raporu! 3 yıl sonra komplo gerçek mi oluyor? Koronavirüs nasıl ortaya çıktı?

İÇİNDEKİLER

İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Vuhan kentinde görülen ve buradan dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs (Kovid-19) milyonlarca hayata mal oldu. Sağlık Bakanlığının açıkladığı son verilere göre de Türkiye'de toplam vefat sayısı 101 bin 492.

Türkiye gibi dünya genelinde de pek çok ülke normalleşirken, "virüsün sıfır noktası" ile ilgili ABD istihbarat raporu gündeme bomba etkisi yarattı. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin yayınladığı gizli istihbarat raporuna göre, koronavirüsün kökeni ile ilgili sonuca varan kurum ABD Enerji Bakanlığı. WSJ, "Enerji Bakanlığı Kovid-19 Pandemisinin Büyük Olasılıkla Kaynağının Laboratuvar Sızıntısı Olduğunu Söylüyor" başlıklı haberinde şu ifadeye yer verdi: "Enerji Bakanlığı virüsün muhtemelen bir Çin laboratuvarında bir aksilik sonucu yayıldığını söyleyerek Federal Soruşturma Bürosu'nun yorumuna katılıyor. Diğer dört kurum, bir ulusal istihbarat paneliyle birlikte, hala bunun doğal bir bulaşmanın sonucu olduğunu düşünüyor karar veriyor ve iki kurum da kararsız."

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) daha önce pandeminin 2021 yılında bir laboratuvar sızıntısı sonucu ortaya çıktığına dair güçlü bir ihtimali gündeme getirmişti.

WSJ'nin ulaştığı ABD'li kaynaklar, pandeminin kaynağı konusunda Enerji Bakanlığının görüşünü değiştirmesine yol açan gizli istihbarat raporunun detaylarını paylaşmaktan kaçındı.

2019 sonundan bu yana 1 milyondan fazla Amerikalının öldüğü pandemi sürecine dair bomba istihbarat raporu ABD devlet Başkanı Joe Biden'a da sunuldu. Söz konusu istihbarat, hayvan kökenli teoriyi reddediyor, gizli servis CIA'in konu ile ilgili raporunun ise önümüzdeki süreçte yayınlanmasının beklendiği vurgulanıyor. WSJ, gizli rapordan elde ettiği bilgilere göre akla gelen önemli bir endişenin de cevabını veriyor: "Laboratuvar sızması virüs Çin'in biyolojik silah programıyla mı ilgili?" Gazete böyle bir iddianın söz konusu olmadığının altını çiziyor.

Beş sayfadan oluşan gizli raporun Kongre tarafından talep edilmediği belirtilen haberde, özellikle Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin pandeminin kökeni hakkında kendi soruşturmalarını yürüttükleri ve istihbarat örgütlerine de baskı yaptıkları belirtiliyor.

CNN International'a konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, söz konusu Haber ile ilgili istihbarat topluluğunda bu konuda değişik görüşler olduğunu, ancak emin olacak kadar yeterli bilgi bulunmadığını belirtti.

GİZLİ İSTİHBARAT ABD'Yİ KARIŞTIRDI
Pandeminin kökeni konusu ABD'de akademisyen, istihbarat uzmanlar ve siyasiler arasında yoğun tartışma konusu. Son gizli rapor da bu tartışmaları alevlendirdi. Diğer yandan salgın ilgili ABD-Çin arasında da gerilime de neden oldu. ABD'li yetkililer Çin'i salgınla ilgili bilgileri saklamakla suçladı. Pandeminin ilk dönemi bir hayvandan virüsün bulaşmış olabileceği iddiası da artık kabul edilmiyor. Son gizli ,stihbarat raporuyla virüsün bir laboratuvar sızıntısı olduğu görüşü daha güçlü taraftar buluyor.

WSJ'ye konuşan bir Enerji Bakanlığı yetkilisi, ABD'deki tartışmaların güncel yönünü de ortaya koyarak özellikle istihbarat servislerinin ciddi rolüne şöyle dikkat çekiyor: "Kovid-19'un kökenlerini araştırmak için istihbarat uzmanlarımızın kapsamlı, dikkatli ve objektif çalışmalarını Beyaz Saray desteklemeye devam etmektedir." Son istihbarat raporuyla ilgili WSJ, FBI'ın da kapısını çalıyor ancak yorum yapmaktan kaçındıkları notunu paylaşıyor.

ABD - ÇİN GERİLİMİNDE KORONAVİRÜS CEPHESİ
WSJ'nin haberinde Çin'in "laboratuvar sızması" iddialarını reddettiğinden de söz edildi. Çin'e göre ise Kovid-19 Çin dışında ortaya çıktı. Gazete Çinli yetkililere de ulaştı ancak herhangi bir yorum alamadı.

Mayıs 2021'de ABD Başkanı Biden, istihbarat topluluğuna Kovid-19'un kökenlerini araştırma çabalarını hızlandırması talimatı verdi. ABD'nin ulusal laboratuvarları ve diğer ajansları tarafından yapılan çalışmalardan yararlanılmasını da isteyen Biden, Kongre'nin tüm bu sonuçlardan haberdar edileceğini de açıkladı.

Ekim 2021 tarihli raporda, Kovid-19'un Çin'in biyolojik silah programının sonucu olmadığı konusunda bir fikir birliği olduğu belirtildi. Ancak, bir laboratuvar sızıntısından mı yoksa bir hayvandan mı kaynaklandığı konusundaki tartışmayı çözmedi ve Çinli yetkililerden daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ABD istihbarat topluluğu, Enerji, Dışişleri ve Hazine bakanlıklarındaki ofisler de dahil olmak üzere 18 ajanstan oluşuyor. Bunlardan sekizi Ulusal İstihbarat Konseyi ile birlikte Kovid-19 virüsünün kökeni incelemesine katıldı.

Bu rapordan önce, Enerji Bakanlığı'nın Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, Mayıs 2020'de bir laboratuvar sızıntısı hipotezinin makul olduğu ve daha fazla araştırmayı hak ettiği sonucuna varan bir çalışma hazırladı.

SIK SIK GÜNDEME GELEN İDDİA: KORONAVİRÜS İNSAN ELİYLE ÜRETİLDİ
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün doğal yollarla oluşan bir virüs olmadığı, laboratuvar ortamında yapay olarak üretildiği defalarca iddia edildi. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski baş strateji uzmanı Steve Bannon da bu iddiayı ortaya atanlardan biriydi. Virüse 'Çin virüsü' diyen ABD'li Show programcısı Bill Maher de bu konu üzerine bir program yaptı. Programa iki biyolog konuk alan Maher, virüsün laboratuvarda üretildiği iddiasını sürdürürken "Bir laboratuvarda başlamadığını düşünmek neredeyse bir komplo teorisi olurdu, değil mi? Ve bu teori ilk başta şeytanlaştırıldı" ifadelerini kullandı. Programa konuk olan Biyolog Weinstein de virüsün yüzde 90 oranında laboratuvar ortamında üretildiğini iddia etti.

ABD'nin en çok izlenen televizyon şovlarından "Real Time with Bill" Bill Maher ile Gerçek Zaman programında koronavirüs salgınıyla ilgili Batı medyasından alışık olmadığımız şok bir iddia gündeme geldi.

HBO'daki programında ünlü sunucu Bill Maher'in geçtiğimiz günlerde konukları ABD'nin ünlü karı koca iki biyoloğu Bret Weinstein ve Heather Heying oldu. Ünlü sunucu Maher'in koronavirüsün yüzde 90 oranında laboratuvar üretimi olabileceğine dair sorusuna ünlü biyologların cevabı şok etkisi yarattı.

Yapımcılığını HBO'nun üstlendiği "Real Time with Bill Maher" programının sunucusu Bill Maher, podcast yayınlarıyla da bilinen iki ünlü karı-koca biyolog Bret Weinstein ve Heather Heying'e son günlerde dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili sorular sordu. Maher programında Kovid-19'un insan yapımı olduğu ve bir şekilde Vuhan'daki bir laboratuvardan kaçtığını söyleyerek ekran başındaki izleyicileri sarsan iddiayı gündeme getirdi.

"Virüsün bir laboratuvarda başlamış olabileceğine dair son zamanlarda çok şey duyduk. Bunun hakkında konuşalım, bu laboratuvar olduğu gerçeği, sanırım dünyada, başladığı Vuhan'da buna oldukça benzeyen tek laboratuvar bu. Bir laboratuvarda başlamadığını düşünmek neredeyse bir komplo teorisi olurdu, değil mi? Ve bu teori ilk başta şeytanlaştırıldı" diyen Maher'in sözlerine ünlü biyolog Bill Weinstein, "Bundan çok daha muhtemel" diyerek bir laboratuvarda ortaya çıkma olasılığının "yaklaşık yüzde 90 gibi göründüğünü" ekledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN