Mercek bulutu nedir, neden oluşur? Bursa'da mercek bulutu görüldü VİDEOSU! Mercek bulut neyin habercisi?

19 Ocak 2023 sabah saatlerinde Bursa semalarında mercek bulutu görüldü. Vatandaşlar o anları kamera ile kayıt altına alırken, bir yandan da internet arama motorlarında 'Mercek bulutu nedir, neden oluşur? Mercek bulut neyin habercisi?' sorularına yanıt aranmaya başladı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 19 Ocak 2023, 10:34 Güncelleme 19 Ocak 2023, 12:27
Mercek bulutu nedir, neden oluşur? Bursa’da mercek bulutu görüldü VİDEOSU! Mercek bulut neyin habercisi?

İÇİNDEKİLER

Bursa'nın Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde sabah saatlerinde mercek bulut görüntülendi. Yaklaşık 1 saat bozulmadan kalan bulut, görenlerin ilgisini çekti. Doğa olayını kayıt altına alan vatandaşlar o anları sosyal medya hesaplarından video ve fotoğraf olarak yayınladı. Mercek bulut günün en çok konuşulan konusu oldu. Peki Mercek bulutu nedir, neden oluşur? Mercek bulut neyin habercisi?

BURSA'DA MERCEK BULUTU GÖRÜNDÜ

Sabah saatlerinde Bursa'nın birçok ilçesinden görülebilen Mercek bulut görenleri hem şaşırttı hem heyecanlandırdı. Doğa olayına şahit olanlar hemen cep telefonlarına sarıldı ve Mercek bulutunu görüntüledi.

Bir çok kişi de görüntüleri ve videoları sosyal medya hesaplarına yükleyerek takipçileriyle paylaştı.

MERCEK BULUTU NEDIR, NEDEN OLUŞUR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yayımlanan bilgiye göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşuyor ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösteriyor.

Orografik bir olayın sonucu olan ve UFO'ya benzeyen bulutun, fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimali yüksek.

Mercek bulutları, genellikle dağ veya vadi gibi fazlaca yükselti farklarının olduğu kesimlerde oluşurlar. Bu gibi yerlerde etkili olan rüzgarlar esiş yönlerinde çıkan engeller sebebiyle engellenirler ve eğer yeterli kuvvette hızları varsa bu engellemeler, basınç farkları yaşanmasından dolayı bu alanlarda girdaplar yaşanmasına sebep olurlar.

Şayet rüzgar yeterince kuvvetli ve uzun süre etkili olursa mercek bulutları denilen merceksi bulutlar oluşmaya başlar. Bu bulutların oluşması için rüzgarın sadece kuvvetli ve sürekli esmesi yeterli olmaz. Önemli olan rüzgarın kuvvetli, sürekli ve farklı kuvvette esmesidir. İşte bu üç etmen bir araya geldiğinde muazzam görüntüye sahip mercek bulutlarının oluşmasını sağlar.