29 Mayıs 2022 Pazar otobüs, metro, metrobüs, tramvay, Marmaray, vapur ücretsiz mi? İstanbul'un Fethi'nde otobüsler bedava mı?

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi her yıl 29 Mayıs'ta çeşitli etkinlikle kutlanıyor. 2022 yılında da 29 Mayıs'a az bir süre kala vatandaşlar bir çok soruyu araştırmaya başladı. Bu yıl Pazar gününe denk gelen kutlama gününde toplu taşımaların ücretsiz olup olmadığı merak ediliyor. Peki İstanbul'un Fethi'nde İETT otobüsler bedava mı? 29 Mayıs Pazar otobüs, metro, metrobüs, tramvay, Marmaray, vapur ücretsiz mi? İşte yanıtları...

Giriş Tarihi 27 Mayıs 2022, 10:26 Güncelleme 27 Mayıs 2022, 10:27
29 Mayıs 2022 Pazar otobüs, metro, metrobüs, tramvay, Marmaray, vapur ücretsiz mi? İstanbul’un Fethi’nde otobüsler bedava mı?

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un Fethi'nde otobüsler bedava mı? 29 Mayıs Pazar otobüs, metro, metrobüs, tramvay, Marmaray, vapur ücretsiz mi? soruları gündemde yer alıyor. İstanbul'un Fethi'nin 569. yılı için kutlamalara çok az bir süre kaldı. Dünya tarihinin akışını değiştiren, çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi için Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk Havalimanı'nda kutlamalar yapılacağını duyurdu. Peki İstanbul'un Fethi'nde otobüsler bedava mı? 29 Mayıs Pazar otobüs, metro, metrobüs, tramvay, Marmaray, vapur ücretsiz mi?

İSTANBUL'UN FETHİ'NDE OTOBÜSLER BEDAVA MI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Marmaray'ın 29 Mayıs Pazar günü ücretsiz hizmet vereceği açıklandı.

Marmaray'ın Twitter hesabından konuya ilişkin "Marmaray trenlerimiz 29 Mayıs İstanbul'un fethi dolayısıyla 29 Mayıs tarihinde ücretsiz hizmet verecektir." açıklaması paylaşıldı.

Otobüs, metro, metrobüs, tramvay ve vapur hakkında ise henüz bir açıklama gelmedi.

İSTANBUL'UN FETHİ NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ?

İstanbul'un Fethi, Kostantiniyye'nin Fethi veya Konstantinopolis'in Düşüşü, 6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II. Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusunun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmesidir. 2. Mehmet, 1453 yılında henüz 21 yaşındayken uzun yüzyıllar boyu ele geçirilemeyen Bizans'ın elindeki İstanbul'u 54 günlük bir kuşatmanın ardından fethederek "Fatih" unvanını aldı. Fetih sırasında gemileri karadan yürütüp Haliç'e indirerek savaşın seyrini değiştiren Fatih Sultan Mehmet, bu fetihle Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı açtı.

İSTANBULU'UN FETHİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Babası Sultan II. Murad'ın ölümünün ardından 1451'de ikinci kez tahta çıkan II. Mehmed, İstanbul'u kuşatma hazırlıklarına 1451 sonlarında başladı. II. Mehmed ilk olarak Boğaz'ın Anadolu yakasında büyük dedesi Bayezid'in yaptırmış olduğu Anadolu Hisarı'nın karşısına o dönemde Boğazkesen adı verilen Rumeli Hisarı'nın inşa emrini verdi. İmparator Konstantin, II. Mehmed'e hisarın yapımı için kendisinden izin alması gerektiğini bildirmek için elçiler gönderdi ancak Mehmed elçileri kabul etmedi. İmparator en son 1452'nin Haziran ayında barış görüşmeleri için bir kere daha elçilerini gönderdi ancak Mehmed elçileri yine reddetti. Hisar 1452'nin Ağustos ayında tamamlandı. Böylece boğazın kontrolü Osmanlıların eline geçmiş oldu.

Boğazdan geçecek gemiler bundan böyle geçiş için para ödemek zorundaydı. Aksi takdirde gemiler top atışıyla batırılacaktı. 1452 sonlarında ödeme yapmayı reddeden bir Venedik gemisi batırılarak kaptanı ve tayfası tutuklandı. Bu gelişmeler karşısında İmparator Konstantinos, Papa ve İtalyan şehirlerinden umutsuzca yardım talebinde bulundu ama bu talebi sonuçsuz kaldı. Yalnızca Cenova 1452'nin kasım ayında yardım gönderdi. Konstantinopolis'teki asker sayısı 8 bin civarındaydı, limanda 26 savaş gemisi bulunuyordu. Osmanlı ordusundaki asker sayısı ise en az 50 bindi. Ayrıca II. Mehmed yalnızca karadan kuşatmanın yeterli olmayacağını düşünerek bir donanma hazırlatmıştı. Bu donanma bahar aylarında boğazın Marmara girişine ulaştı.