TEK MOTORLU UÇAK NEDİR? Tek motorlu uçak özellikleri nelerdir? Bursa'da tek motorlu uçak neden düştü, modeli nedir?

Son dakika haberine göre Bursa'da Yunuseli Havalimanı yakınlarında tek motorlu bir uçak düşerek yanmaya başladı. Vatandaşlar uçağın neden düştüğünü ve özelliklerini araştırmaya başladı. Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Hüseyin Gümüşsoy 2 kişinin öldüğünü açıkladı. Peki TEK MOTORLU UÇAK NEDİR, NEREYE, HANGİ MAHALLEYE DÜŞTÜ? Tek motorlu uçak özellikleri nelerdir? Bursa'da tek motorlu uçak neden düştü? Ölü ve yaralı var mı?

Giriş Tarihi 25 Nisan 2022, 15:41 Güncelleme 25 Nisan 2022, 15:52
TEK MOTORLU UÇAK NEDİR? Tek motorlu uçak özellikleri nelerdir? Bursa’da tek motorlu uçak neden düştü, modeli nedir?

İÇİNDEKİLER

TEK MOTORLU UÇAK NEDİR, NEREYE, HANGİ MAHALLEYE DÜŞTÜ? Tek motorlu planör uçak özellikleri nelerdir? Bursa'da tek motorlu uçak neden düştü, ölü ve yaralı var mı? soruları son dakika haberinin ardından yoğun olarak araştırılıyor. İşte yeni gelişmeler ve uçak hakkında detaylı bilgiler...

BURSA'DA UÇAK KAZASI!

Son dakika haberi! Bursa'nın Yunuseli Havalimanı yakınlarında tek motorlu bir uçak düştü. Evlerinin arasında düşen uçak yanmaya başladı. Olay yerine 20 itfaiye aracı ve ambulanslar sevk edildi.

ÖLÜ VE YARALI VAR MI?

Uçağın düşmesiyle büyük panik yaşandı. Kaza sonrası 4 aracın alevlerin arasında kaldığı gelen bilgiler arasında.

Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Hüseyin Gümüşsoy "Mahallemizin en kalabalık olduğu sokağa eğitim uçaklarından biri düştü. Uçağın içinde iki kişilermiş. Uçaktaki iki kişi de öldü. Mahallemizde can kaybı yok." dedi.

TEK MOTORLU UÇAK NEDİR?

Tek motorlu jetlerin hızları saatte 667 kilometreye kadar çıkabiliyor. Menzil ise 1800 ila 2500 kilometre arasında. Yani İstanbul'dan kalkan tek motorlu jet batıda Viyana, doğuda da Van'a uçabilecek.

Yeni nesil tek motorlu jetlerin en büyük özelliği amatör pilotlar için basit kullanımı. Tüm veriler uçağın kokpitindeki üç ana ekrandan takip edilebiliyor. Geniş kanat yüzeyi sayesinde uçaklar düşük hızlarda havada rahatlıkla tutunabiliyor. Böylece kısa pistlere inip kalkabiliyor.

Tek motorlu uçakların en büyük sorunu gelişen teknolojilere rağmen birçok ülkede gece ve buzlanma şartlarında uçmalarına izin verilmemesi. Bu nedenle işadamları küçük jetlerde çift motorlu modellere yöneliyor. Halen tek motorlu uçaklara gece uçuş iznini sadece ABD, Kanada ve Avustralya, Avrupa'da ise Danimarka, Finlandiya ve Norveç veriyor.

JET MOTORLU UÇAK

Jet uçağı, jet motorları tarafından uçurulan uçak türü. Jet uçakları genel olarak pervane gücüyle çalışan uçaklardan çok daha hızlı ve daha yüksek irtifalarda uçmaktadır, ortalama uçuş yüksekliği 10,000 ila 15,000 metre kadardır (yaklaşık 33,000 ila 49,000 ft). Bu irtifalarda jet motorları uzun mesafelerde azami verim sağlar. Pervane gücüyle çalışan motorlar ise azami verimi daha alçak irtifalarda sağlamaktadırlar. Ayrıca Jet uçakları diğerlerinin aksine sesten daha hızlı hareket edebilmektedirler.