GARANTÖR NE DEMEK? Garantör ülke ne demek? Rusya Ukrayna savaşı bitti mi, son durum ne?

Son dakika haberine göre Rusya-Ukrayna heyetleri İstanbul'da görüştü. Ukrayna, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkenin garantör olmasını istedi. Peki Garantör ne demek? Garantör ülke ne demek? Rusya Ukrayna savaşı bitti mi, son durum ne?

Giriş Tarihi 29 Mart 2022, 15:33 Güncelleme 29 Mart 2022, 15:46
GARANTÖR NE DEMEK? Garantör ülke ne demek? Rusya Ukrayna savaşı bitti mi, son durum ne?

İÇİNDEKİLER

Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesinden ortaya çıkan 'Garantör ülke' teriminin TDK'daki anlamı merak ediliyor. Ukrayna heyetinden David Arakhamia Türkiye ve ABD dahil 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Görüşmenin ardından Garantör ne demek? Garantör ülke ne demek? Rusya Ukrayna savaşı bitti mi, son durum ne? soruları gündeme geldi. İşte konuya ilişkin detaylı bilgiler...

RUSYA UKRAYNA ARASINDA DOLMABAHÇE'DE KRİTİK GÖRÜŞME

Rusya ile Ukrayna görüşmesi bugün İstanbul'da gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girmesiyle ikinci bir ateşkes umudu doğdu. İki taraf bugün Dolmabahçe Ofisi'nde görüştü.Erdoğan taraflara "Tüm dünya sizden müjde bekliyor" diye seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

"Liderlerinizin talimatları doğrultusunda yürüttüğünüz müzakere süreci barışa dair umutları yeşertmiş, tüm dünyayı heyecanlandırmıştır. Ülkeleriniz adına büyük gayret gösterdiniz, göstermeye de devam ediyorsunuz.

haftasına giren çatışmalar dostunuz ve komşunuz olarak bizleri derinden üzüyor. Krizin başladığı ilk günden itibaren önüne geçilmesi amacıyla her düzeyde samimi gayret sarf ettik. Aramızdaki komşuluk, dostluk gereğinin yerine getirmeye çalıştık.
Söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformlarda her iki tarafın da hakkını, hassasiyetlerini koruyan, gözeten adilane bir yaklaşım sergiledik.

Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması kimsenin yararına değildir.

Bu trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Gelinen aşama itibarıyla heyet üyeleri olarak sizler tarihi bir sorumluluk üstlendiniz. tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor.

Her iki ülkenin meşru kaygılarını giderecek, uluslararası toplumun muteber kabul edeceği bir çözüme ulaşılması mümkündür. Sizlerin barışın yeniden tesisi için inisiyatif almaktan kaçınmayacağınıza inanıyorum. Görüşmelerde arabuluculuk rolümüz bulunmuyor ancak sizler talep ettiğiniz müddetçe, ihtiyaç duyduğunuz sürece kolaylaştırıcı imkanları sağlamaya devam edeceğiz.

Masadaki önerilerin ve varılacak uzlaşmanın ileride sağlanacak nihai barışın temelini oluşturacağı muhakkaktır. Kalıcı, hakkaniyete dayalı, sürdürülebilir bir çözüme ulaşacağınıza eminim. Liderler düzeyinde bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazırız."

GARANTÖR ÜLKE TALEBİ

Ukrayna heyetinden David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

Kiev yönetiminin garantör olarak görmek istediği diğer ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail.

David Arakhamia, "NATO'nun beşinci maddesine benzer bir garanti isiyoruz. Bu madde ile Ukrayna'ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir" dedi.

Arakhamia, "Bu ana maddelerde anlaşma sağlanması bizim için bir prensip meselesi" diye konuştu ve iki hafta içinde garantör ülkelerin müzakerelere davet edilmesini istediklerini söyledi.

GARANTÖR NE DEMEK?

Garantör'ün Türk Dil Kurumu'ndaki (TDK) anlamı 'Güvenceci' demektir.

GARANTÖR ÜLKE NE DEMEK?

Diplomaside ve uluslararası ilişkilerde garantör ülke mevdut durumda söz sahibi olan ülke anlamında kullanılır. Örneğin A ve B ülkesi arasında yapılan bir anlaşmada garantör ülkeler de yer alırsa A ve B ülkesi arasında yaşanan sorunlarda garantör ülkeler de söz sahibidir. Garantör ülke kısaca başka bir ülkenin anlaşma ya da adımları üzerinde söz sahibi olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin garantör devletlerinden bir tanesidir.