MOSSAD operasyonu

Cem Uzan'ın firarının sır perdesi aralandı. Uzan'ı Fransa'ya MOSSAD'a yakın avukat Newberger'in kaçırdığı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2009 Güncelleme 26 Aralık 2009, 01:52
MOSSAD operasyonu

İÇİNDEKİLER

Cem Uzan'ın Fransa'ya kaçmasının 'şifrelerini' TAKVİM çözdü ve Sabah Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir'in gündeme getirdiği büyük kaçış ve ihanet öyküsündeki ayrıntılara ulaştı. Kaçış planı, Yahudi Lobisi'nin en saygın avukatları arasında gösterilen 'Köpekbalığı' kod adlı ABD'li Stuart Newberger'in Haziran'da İstanbul'a gelmesiyle başladı. Cem Uzan, Libananco Davası'ndan kurtulmak için Newberger'le Kandilli'deki lüks yalısında masaya oturdu. MOSSAD'la sıkı ilişkileri olan Newberger, avukatlığını yaptığı 10 milyar dolarlık Libananco davasını kazanırsa, yüzde 25 pay istedi. Cem Uzan, bu teklifi "Yurt dışına çıkışımı sağla" şartıyla kabul etti. İkili arasındaki 'gizli' anlaşma, İstanbul Ortaköy'deki Zuma Restoran'da 23 Haziran akşamı şişesi 5 bin euroluk şampanya patlatılarak kutlandı. Newberger, birlikte geldiği biri kadın 6 kişilik ekibi, kaçışı organize etmeleri için Türkiye'de bırakarak, Amerika'ya döndü. Köpekbalığı'nın eski CIA ve FBI ajanlarından oluşan ekibi, bir ay süreyle Uzan Ailesi'ni, onlara bile farkettirmeden adım adım takip etti ve Cem Uzan'a topladıklar belge ve resimleri bir dosya halinde sundu. Dosyayı açan Uzan, eşi Alara Uzan'ın Atina ve Beyrut'ta çekilmiş ihanet fotoğraflarını görünce şoke oldu. Çılgına dönen Uzan'ı ekibin lideri, "Kaçışınızı etkiler" diyerek yatıştırdı. Uzan, ekibin organize ettiği operasyonla Ramazan Bayramı'nda Antalya'dan, Newberger'e ait yatıyla önce Yunan Adaları'na, ardından Fransa'ya kaçırıldı. Alara Uzan da, kısa süre sonra kızı ve oğluyla Paris'e geldi. Uzan, 17. Cadde'de tuttuğu evde, boynuna sarılmak isteyen 12 yıllık eşini iterek, suratına ihanet fotoğraflarını fırlattı ve evi terk ederek, Eyfel manzaralı La Rezerve'deki lüks rezidansa taşındı. Newberger, bu aşamada da devreye girdi ve çiftin New York'ta boşanmasını sağladı. Alara Uzan, bu gelişme üzerine çocuklarını alarak Türkiye'ye döndü.

Newberger'in lakabı köpekbalığı
ABD'de ve uluslararası hukuk çevrelerinde "The Shark" (Köpekbalığı) lakabıyla tanınıyor. Newberger'in adı BM ve Dünya Bankası gibi uluslararsı kuruluşlarda açılan davalarda görülüyor. Newberger ayrıca BM, Dünya Bankası, ABD Dışişleri ve Adalet Bakanlığı ile Avrupa Komisyonu'yla hukuki konularda bazı ortak çalışmalar da yürütüyor.

Aile de Ürdün'de
Stuart Newberger'in aileyle ilişkisi Cem Uzan ile sınırlı kalmadı. Köpekbalığı, baba Kemal ile anne Melahat Uzan'ı da Ürdün gizli servisi El Muhaberat'ın Başkan Yardımcısı Zeyd Cuma'ya emanet etti. Uzanlar'ın, aynı zamanda Hakan Uzan ile ortak şirketi bulunan Cuma'nın Amman'da tahsis ettiği ve Ürdünlü ajanlarca sıkı şekilde korunan bir malikanede yaşadığı öğrenildi.