Mavi Vatan'da tarihi adım: Ege ve Akdeniz'e Deniz Milli Parkı!
Ege ve Akdeniz'de tarihi bir adıma imza atan Türkiye, Milli Parklar Kanunu kapsamında Muğla Fethiye-Antalya Kaş açıklarında ve Kuzey Ege’de toplam 23 bin kilometrekarelik sahayı “Deniz Milli Parkı” ilan etti. Resmî Gazete’de yayımlanan karar Atina'da panik yarattı.
Türkiye, Milli Parklar Kanunu kapsamında ilk kez deniz alanlarına milli park statüsü vererek Ege ve Akdeniz'deki egemenlik haklarını pekiştirdi. 16 Ağustos 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Muğla Fethiye-Antalya Kaş açıkları ve Kuzey Ege'deki stratejik sahalar "Deniz Milli Parkı" olarak tescillendi. Ankara'nın Mavi Vatan'daki çevre ve yetki koruma adımı Atina'da büyük paniğe yol açtı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Muğla Fethiye-Antalya Kaş açıkları ve Kuzey Ege'deki stratejik sahalar ʺDeniz Milli Parkıʺ oldu
TOPLAM 23 BİN KİLOMETREKARELİK SAHA KORUMADA
Alınan kararla birlikte Fethiye ile Kaş arasındaki yaklaşık 21 bin 706 kilometrekarelik deniz alanı ile Kuzey Ege'de Çanakkale, Tekirdağ ve Gökçeada civarındaki yaklaşık 1.742 kilometrekarelik saha koruma altına alındı.
Böylece Türkiye, toplamda 23 bin kilometre kareyi aşan bir alanda daha Mavi Vatan haklarını uluslararası hukuka uygun olarak pekiştirmiş oldu.

YUNANİSTAN'DA PANİK
Türkiye'nin tarihi hamlesi Yunanistan cephesinde geniş yankı uyandırdı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak kararı "tek taraflı ve geçersiz" şeklinde nitelendirdi. Adımın "Türk karasularının ötesine ve kendi kıta sahanlıklarına" uzandığını iddia eden Atina, kararın hukuki sonuç doğurmayacağını savundu.

Gelişme Yunan medyasını da panikletti. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini, gelişmeyi "Türk deniz parkları 'sakin sulara' son verdi" başlığıyla duyururken, bu hamlenin iki ülke ilişkilerini hızla bozabileceğini öne sürdü.
ATİNA'NIN SANCISI
Atina'nın rahatsızlığının perde arkasında ise Ege'deki geçmiş ihtilaflar yatıyor. Yunanistan, Temmuz 2025'te Ege ve İyon Denizi'nde iki büyük deniz parkı ilan etmiş Türkiye ise karara tepki göstermişti. Dışişleri Bakanlığı Yunanistan'ın çevre programlarını siyasi hamlelerine alet ettiğini ve egemenliği kendisine devredilmemiş coğrafi formasyonlar üzerinde fiili durum yaratmaya çalıştığını vurgulayarak adımı geçersiz saymıştı. Türkiye'nin son kararı, Atina'nın bu adımlarına hukuki ve fiili bir yanıt niteliği olarak da yorumlanıyor.
DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI: "HAKLARIMIZI KORUYORUZ"
Gelişmelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının değerlendirmelerini aktaran A Haber Muhabiri Damla Kuşkapan, Türkiye'nin Mavi Vatan'daki koruma alanlarını uluslararası hukuka uygun biçimde genişlettiğine dikkat çekti.
Bakanlık kaynaklarının mesajlarını paylaşan Kuşkapan, "Türkiye Mavi Vatan'daki deniz koruma alanlarını uluslararası hukuka uygun bir şekilde genişletti. Fethiye Kaş Deniz Milli Parkı'yla Kuzey Ege Deniz Milli Parkı olmak üzere iki alan deniz parkı olarak belirlendi." ifadelerini kullandı.
Fethiye-Kaş ile Kuzey Ege'de belirlenen sahalar ʺDeniz Milli Parkıʺ ilan edildi (Fotoğraf Anadolu Ajansı'ndan alınmıştır)
Açıklamada seyrüsefer serbestisinin korunması için gerekli önlemlerin alındığı belirtilirken, yetkililer "Türkiye çevre denizlerle giderek daha da fazla sahip çıkmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Deniz milli parklarının yönetim sorumluluğunun Tarım ve Orman Bakanlığında olacağını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da çalışmalara destek vereceğini aktaran Dışişleri kaynakları, Yunanistan'ın 2025'teki adımlarının Türkiye açısından hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını yineledi. Kararın uzun süredir yürütülen çalışmaların bir sonucu olduğunu belirten kaynaklar, adımın Türkiye'nin deniz yetki alanlarındaki hukuki pozisyonuyla tam uyumlu olduğunu ve çevre koruma önceliğinin yalnızca karasularıyla sınırlı kalmayıp karasularının ötesinde de kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti.
