"Omega blokajı" Avrupa'yı kavurdu! 40 dereceyi aşacak: İngiltere'de kırmızı alarm verildi Belçika'da tren seferleri iptal edildi

Yaz mevsimiyle birlikte Avrupa'da kavurucu sıcaklık alarmı verildi. Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke son günlerde rekor sıcaklıklarla mücadele ediyor. Avrupa üzerinde etkili olan ve hava sistemlerinin batıdan doğuya hareketini engelleyen "omega blokajı" nedeniyle sıcak havanın bölgede hapsolduğu, bu durumun da etkisini artıran olağan dışı bir sıcak hava dalgasına yol açtığı bildirildi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
"Omega blokajı" Avrupa'yı kavurdu! 40 dereceyi aşacak: İngiltere'de kırmızı alarm verildi Belçika'da tren seferleri iptal edildi
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • İngiltere Meteoroloji Ofisi, Londra, İngiltere'nin güneyi, doğusu, batı Midlands ve Galler'de hafta boyunca aşırı sıcak hava nedeniyle kırmızı alarm verdi.
  • Çarşamba ve perşembe günleri sıcaklıkların 37 dereceyi aşması, bazı bölgelerde 38-40 dereceye ulaşması bekleniyor.
  • Avrupa üzerinde etkili olan omega blokajı, hava sistemlerinin batıdan doğuya hareketini engelleyerek sıcak havanın bölgede hapsolmasına neden oluyor.
  • Yüksek nem koşullarının sıcaklığa eşlik etmesinin sağlık risklerini artırabileceği uyarısı yapıldı.
  • İngiltere geçen ay da aşırı sıcak hava dalgası yaşamış, bazı bölgelerde sıcaklıklar 35 derecenin üzerine çıkmıştı.

Avrupa üzerinde etkili olan ve hava sistemlerinin batıdan doğuya hareketini engelleyen "omega blokajı" nedeniyle sıcak havanın bölgede hapsolduğu, bu durumun da etkisini artıran olağan dışı bir sıcak hava dalgasına yol açtığı bildirildi. Uzmanlar, söz konusu atmosferik blokajın sıcaklıkların uzun süre yüksek seyretmesine neden olduğunu belirtiyor.

Video Oynatma İkonu Avrupa alev alev! Üst üste sıcaklık rekorları kırılıyor


6 ÜLKEDE REKOR SICAKLIKLAR

Uzmanlar sıcaklık artışını "son 500 yılın en güçlü sıcak hava dalgalarından biri" olabileceğini iddia etti. Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke son günlerde rekor sıcaklıklarla mücadele ediyor.

Avrupa sıcak hava dalgasıyla kavruluyor. (Haberin fotoğrafları AA ve AFP'den alınmıştır.)Avrupa sıcak hava dalgasıyla kavruluyor. (Haberin fotoğrafları AA ve AFP'den alınmıştır.)

ALARM VERİLDİ

İtalya genelinde etkisini göstermeye başlayan Afrika kaynaklı aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle 8 kentte "kırmızı" alarm verildi. Yılın ilk sıcak hava dalgasının etkili olduğu İspanya'da ise özellikle Granada kentinde yüksek sıcaklıklar hayatı olumsuz etkiliyor.

Fransız meteoroloji ajansı Meteo-France'dan yapılan açıklamada, 21-23 Haziran'da ülkede rekor seviyede sıcaklıkların görülebileceği bildirildi. Ülkede etkisi gösteren yüksek sıcaklıklarla birlikte 60 vilayette alarm seviyesi turuncuya yükseltilirken, aşırı sıcakların gelecek hafta da devam etmesi öngörülüyor.

Video Oynatma İkonu Fransa ve İspanya’da kırmızı alarm!

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da ise yükselen sıcaklıkların ilerleyen günlerde tropikal seviyelere ulaşması beklenirken, meteoroloji yetkilileri bazı bölgelerde sıcaklıkların 30 santigrat derecenin üzerine çıkacağı uyarısında bulunuyor.

TREN SEFERLERİ DURDU

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI) de, aşırı sıcaklık ve şiddetli fırtına nedeniyle "turuncu alarm" uyarısı yaptı. Belçika, hafta başından itibaren etkisini artırması beklenen yeni sıcak hava dalgasına hazırlanırken, demir yolu işletmecisi SNCB aşırı sıcaklar nedeniyle bazı tren seferlerinin iptal edileceğini duyurdu.

Londra'da sıcak havaLondra'da sıcak hava

İngiltere'de Londra dahil bu hafta birçok bölgede etkili olacak aşırı sıcaklar nedeniyle kırmızı alarm verildi. İngiltere Meteoroloji Ofisi (Met Office), Londra, İngiltere'nin güneyi, doğusu, batı Midlands ve Galler dahil birçok bölgede hafta boyunca aşırı sıcak hava koşullarının etkili olacağını bildirdi.

Bu hafta özellikle çarşamba ve perşembe günleri İngiltere ve Galler'in büyük bölümünde görülmesi beklenen aşırı sıcak hava dalgası boyunca sıcaklıkların 37 dereceyi aşabileceği, bazı bölgelerde 38-40 dereceye ulaşabileceği öngörülüyor.

Sıcaklığa yüksek nem koşullarının eşlik etmesi beklenirken Met Office bu durumun sağlık risklerini artırabileceği uyarısında bulundu.

Met Office, aşırı sıcak hava koşullarının günlük yaşamda önemli aksaklıklara yol açabileceğini bildirerek, ülkede son derece nadir görülen bu sıcaklık seviyeleriyle başa çıkabilmek için her türlü önlemin alınmasını tavsiye etti.

İngiltere, geçen ay da aşırı sıcak hava dalgasının etkisinde kalmıştı. Bu dönemde ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklık değerleri 35 derecenin üzerine çıkmıştı.

Avrupa'da kavurucu sıcaklarAvrupa'da kavurucu sıcaklar

YÜKSEK SICAK BASINCI AVRUPA'YI SICAĞA HAPSETTİ

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, AA muhabirine Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgasını değerlendirdi.

DEV BİR YÜKSEK BASINÇ OMEGA

Avrupa'nın üzerinde, Yunan harfi "Omega" şeklinde dev bir yüksek basınç sırtı kurulduğunu ve bu desene meteorolojide "omega blokajı" dendiğini belirten Kadıoğlu, bunun ortada güçlü bir sıcak sırtı, iki yanında ise alçak basınç merkezlerini tanımladığını anlattı.

Kadıoğlu, bu yapının, hava sistemlerinin batıdan doğuya ilerlemesini kilitlediğini ve Avrupa'nın bu nedenle sıcak olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin de içinde olduğu doğu kanatta ise serin ve yağışlı havanın günlerce yerinde kaldığını aktardı.

ParisParis

Avrupa'daki sıcak hava dalgasının anormal tarafta olduğunun altını çizen Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Burada, 'klasik yaz sıcağı' ile 'blokaj kaynaklı sıcak hava dalgası' birbirinden farklı şeyler. Omega blokajında dev bir yüksek basınç sırtı Avrupa'ya kilitlenir, sırtın altında hava alçalır, gökyüzü açılır ve güneş yüzeyi aralıksız ısıtır. Sistemler ilerleyemediği için sıcak boşalmadan günlerce aynı yerde birikir. Bu kadar erken bir tarihte yani henüz hazirandayken ve bu kadar kuzeye, İskandinavya-Norveç hattına kadar sıcak havanın taşınması, mevsim normallerinin belirgin biçimde üzerinde bir durumdur. Yani sıradan bir yaz günü değil, blokajla pekişmiş anormal bir sıcak hava dalgası."

ParisParis

Kadıoğlu, sıcak hava dalgalarının yaz mevsiminin doğal bir parçası olduğuna ve her yıl bölgelerde tekrarlanması nedeniyle dönemsel özellik taşıdığına işaret ederek, Avrupa'da etkili olan ısınmanın sadece mevsimsel değil, atmosferdeki blokaj ile beslendiğini bildirdi.

Blokajın havayı yerinde tutması sonucu sıcağın normalden daha uzun sürdüğüne ve daha şiddetli hissedildiğine değinen Kadıoğlu, son yıllarda bu tür dalgaların sıklığı ve şiddetinin yükseliş eğiliminde olduğunu hatırlattı.

Avrupa'da kavurucu sıcaklarAvrupa'da kavurucu sıcaklar

EN YÜKSEK RİSK BATI VE ORTA AVRUPA'DA

Kadıoğlu, risk altındaki bölgeleri şöyle sıraladı:

"En yüksek risk, Omega sırtının tam altında kalan Batı ve Orta Avrupa'daki Fransa, İspanya, Almanya, Benelüks ülkeleri, İngiltere ve ayrıca sıcak akışın kuzeye uzandığı İskandinavya ile Norveç. Bunun nedeni ise yüksek basınç sırtının altında hava alçalır, bulut oluşamaz ve güneş ışınımı engellenmeden yüzeyi ısıtır. Aynı zamanda güneyden bu bölgelere sıcak ve kuru hava pompalanır. Sistem hareketsiz olduğu için sıcaklık gün geçtikçe üst üste binerek kavurucu seviyelere ulaşır, kuraklık ve orman yangını riski de buna eşlik eder."

TÜRKİYE SERİN VE YAĞIŞLI BÖLÜMDE YER ALIYOR

Türkiye'nin sıcak hava dalgasının değil, blokajın doğu kanadındaki serin ve yağışlı oluğun içinde bulunduğuna ve 21-26 Haziran tarihlerinde Avrupa'daki sıcaktan paradoksal biçimde korunduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, kuzeyli akımların sıcaklığı yer yer mevsim normallerinin altına çektiğini söyledi. Kadıoğlu, iç, kuzey ve doğu kesimlerde öğleden sonra gelişen yerel gök gürültülü sağanaklar, dolu, ani rüzgar ve özellikle Karadeniz'de sel ve su baskını riskinin öne çıktığı uyarısında bulundu.

Kadıoğlu, oluğun, zaman zaman "kopuk alçağa" dönüşüp, Karadeniz çevresinde takılı kalması durumunda, aynı bölgelere üst üste yağış bırakarak taşkın riskini artırabileceğini belirterek, buna karşılık Ege-Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu'da daha sıcak ve kuru koşullar olduğunu hatırlattı. Kadıoğlu, 25-26 Haziran'dan sonra oluk zayıfladıkça sırtın sıcak tarafının batı ve güneyde ağır basacağını ve sıcaklıkların yeniden yükseleceğini söyledi.

Türkiye'de sıcak hava Türkiye'de sıcak hava

Sıcaklıkların yüksek ve erken seyretmesinin, atmosferdeki blokaj desenlerinin daha sık ve daha kalıcı hale geldiğinin bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, "Sıcak havanın normalde pek ulaşamadığı İskandinavya gibi yüksek enlemlere ulaşması, sistemin genel sıcaklık zemininin yukarı kaydığını anlatıyor. Tek bir olay tek başına iklimi anlatmaz ama son yıllarda rekor kıran uzun süreli sıcak dalgalarının art arda gelmesi açık bir eğilimdir." diye konuştu.

HAZİRAN SONUNDA AVRUPA'DA SICAKLIK KIRILABİLİR

Haziran sonunda blokaj kırıldıkça Avrupa'daki sıcağın bir miktar yumuşayabileceği öngörüsünde bulunan Kadıoğlu, "Türkiye'de ise oluk zayıflayıp hava yeniden ısınır. Temmuz ve ağustos zaten Türkiye'nin en sıcak aylarıdır. Mevsim normalleri üzerinde seyreden, zaman zaman sıcak hava dalgalarının görülebileceği, kuraklık ve orman yangını riskinin yükseldiği bir tablo beklenir. Blokaj desenleri yaz boyunca tekrarlayabilir. Her yeni blokaj kimi zaman Avrupa'yı, kimi zaman Türkiye'yi sıcağın altına alabilir. Kesin günleri uzun vadeden söylemek güçtür bu nedenle Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) 5-10 günlük güncel tahminleri takip edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de sıcak hava Türkiye'de sıcak hava

Kadıoğlu, iklim değişikliğinin tek bir sıcak hava dalgasının doğrudan sebebi olmadığını ancak olayın olasılığını, şiddetini ve süresini artırdığının altını çizerek, küresel ısınmanın atmosferin temel sıcaklık zeminini yükselttiğini bu yüzden aynı blokajın, 10-20 yıl öncesine göre daha yüksek tepe sıcaklıkları ürettiğini kaydetti.

"ORMAN YANGININA KARŞI DİKKATLİ OLUN, ANIZ VE ATEŞ YAKMAYIN"

Kadıoğlu, yüksek sıcaklıklara karşı alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:

"En sıcak saatlerde yaklaşık 11.00-16.00 dışarıda kalmayı ve ağır işleri en aza indirin, gölgede ve serinde kalın. Bol su için, susamayı beklemeyin. Alkol ve aşırı kafeini sınırlayın. Açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih edin, şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanın. Yaşlıları, bebekleri, kronik hastaları ve açık havada çalışanları özellikle gözetin. Kapalı araç veya ortamda hiçbir canlıyı bırakmayın. Evi serin tutun. Orman yangınına karşı dikkatli olun, anız ve ateş yakmayın, izmarit atmayın. Türkiye tarafı için oluğun yağışlı olduğu günlerde dere yatakları, alt geçit ve sel riskine dikkat edin, ani sağanak ve dolu uyarılarını ciddiye alın. MGM ve AFAD uyarılarını düzenli takip edin."




Takvim Kaynak Tercihleri
Samet Baş
Samet Baş Takvim.com.tr Güncel

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler