Şile Belediyesi'ndeki yolsuzluk ve rüşvet çarkına ilişkin tanık Ali Bayram Üst, 35 bin euroluk rüşveti bir AVM'de avukat Ali Şafak'a elden pembe bir çantada verildiğini dile getirmişti. İçi binlerce euro dolu rüşvet çantasının görüntüleri ortaya çıktı. Üst, görüntüleri savcılığa teslim etti. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, rüşvet, irtikap ve ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla 10 Temmuz'da gözaltına alınan ve CHP'li Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı'nın aralarında bulunduğu toplamda 6 şüpheliden, Başkan Kabadayı ile eski Özel Kalem Müdürü Oğuz Kaçmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Tolga Özçakmak, Belediye Hukuk İşlerinden Sorumlu avukat Ali Şafak ve Ruhsat Şefi Evren Buçhan tutuklandı.
Bir mimarlık şirketinde satış elemanı olarak çalışan Ali Bayram Üst geçtiğimiz günlerde CHP'li Şile Belediyesi'ndeki yolsuzluk ve rüşvet çarkıyla ilgili yürütülen soruşturmada ifade vermişti. Üst, yetkililerin kendi şirketinden 50 bin euro rüşvet talep ettiğini ve 35 bin euroda anlaşılarak rüşveti pembe bir çantada teslim ettiğini dile getirmişti. Pembe çantanın görüntüleri ortaya çıktı.
Kirli rüşvet ağı plakaya takıldı (takvim foto arşiv)
RÜŞVET KAMERAYA ALINDI
Rüşvet çantasının görüntülerinin yanı sıra, Sabah'ta yer alan habere göre avukat Ali Şafak'a rüşvetin teslim edildiği geçtiğimiz 2 Mayıs tarihindeki Plaka Tanımlama Sistemi (PTS) üzerinden kamera kayıtları da soruşturma dosyasına girdi. Savcılık, Üst'ün rüşvet verdiği tarihlerdeki PTS kayıtlarıyla Ali Şafak ve Üst'ün rüşvet teslimi için buluşma noktalarına giderlerken kamera görüntülerini de soruşturma dosyasına ekledi. Müteahhitlerin projelerinin ruhsat ve iskan işleriyle Şile Belediyesi'ni ilgilendiren kısımların takibinin kendisinin yaptığını ifadesinde anlatan Üst, "Son zamanlarda her işlem için para istenir oldu" ifadelerini kullanmıştı.
pembe rüşvet çantası (takvim arşiv foto)
SERİ NUMARALAR AYNI
Tanık Üst tarafından geçtiğimiz 2 Mayıs günü rüşvet olarak verilen Euroların seri numaraları önceden polisle paylaşıldı. İkili arasındaki rüşvet alışverişinden sonra soruşturma kapsamında geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonda Avukat Ali Şafak'ın özel bir bankanın Aksaray şubesinde kiraladığı kasada arama yapıldı. Kasada çıkan euro seri numaraları incelendi. Polisteki seri numaraları kayıtlı olan paralarla kiralık kasada bulunan paraların aynı olduğu tespit edildi.
Ali Bayram Üst, ifadesinde Yeniköy'de 10 villalık iş için kendilerinden 50 bin euro para talep edildiğini belirterek:
"Para ayarlandı. Beni, Ali Şafak isimli avukat whatsapptan aradı. Konum attı. Konum, Metro Garden AVM'de bulunan Kara Fırın isimli yerdi. Ben bu adrese 34 M...00. plakalı araç ile Cuma vaktinde gittim. Yanımda paraları koyduğum pembe çanta vardı. Hem çantanın hem paraların fotoğrafını çekmiştim. Avukata parayı verirken ses kaydına da aldım. Savcılığa teslim ettik. Ali Şafak'a çantayı bırakarak mekandan ayrıldım. Devamında bizden aynı konu için 100 bin euro istendi. Tartışma yaşadık ve konu öyle kaldı."