Başkan Erdoğan Endonezya'da "Filistin" için ses yükseltti: Gayrimeşru projedir!

Asya turuna başlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan Malezya'nın ardından Endonezya'ya geçti. Erdoğan ve Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto önemli açıklamalarda bulundu. İki ülkenin ticaret hedefinin 10 milyar dolar olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan 12 mutabakat metni imzalandığını açıkladı. Filistin için bir kez daha ses yükselten Erdoğan, "İsrail'in 15 ay süren saldırıları neticesinde oluşan zararın toplamı 100 milyar dolara yaklaşıyor. Hukukta prensip, zararın müsebbibinden tahsil edilmesidir." dedi. Özgür Filistin vurgusu yapan Başkan Erdoğan, ABD ve İsrail'in Gazze'yi ilhak planını işaret ederek "Gayrimeşrudur" çıkışı yaptı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Şubat 2025 , 14:57 Güncelleme Tarihi :12 Şubat 2025 , 22:48
Başkan Erdoğan Endonezya’da Filistin için ses yükseltti: Gayrimeşru projedir!

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Malezya, Endonezya ve Pakistan'ı kapsayan Asya çıkarması devam ediyor.

BAŞKAN ENDONEZYA'YA GEÇTİ
Malezya'da temaslarının tamamlayan Başkan Erdoğan Endonezya'ya geçti.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Başkan Erdoğan, Bogor Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından resmi törenle karşılandı.

Başkan Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından resmî törenle karşılandı (Fotoğraf: AA)Başkan Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından resmî törenle karşılandı (Fotoğraf: AA)

Erdoğan ve Subianto'nun tören alanındaki yerlerini almasının ardından bando, iki ülkenin milli marşlarını çaldı. Tören kıtasını denetleyen Erdoğan, askerleri selamladı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI
Törenin ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto ile baş başa görüşmeye geçti.

Erdoğan ve Subianto görüşmelerin ardından iki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza törenine katılarak ortak basın toplantısı düzenledi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN FİLİSTİN ÇIKIŞI
Endonezya'yı G20 Liderler Zirvesi vesilesiyle 2022'de ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, bugün de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 1'inci Toplantısı vesilesiyle ülkede bulunduğunu belirtti.

Subianto ve Endonezya makamlarına samimi misafirperverlikleri için teşekkür eden Başkan Erdoğan, "Bu sene diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 75'inci yıldönümünü idrak ediyoruz. Ancak, Endonezya'yla tarihi ve beşeri bağlarımız bundan 400 yıl öncesine kadar uzanıyor. İşte bu güçlü yakınlıktan ilham alan ilişkilerimizi, 2011'de ilan ettiğimiz Stratejik Ortaklığımızla taçlandırmıştık. Bugünkü konsey toplantımızla münasebetlerimizi daha da kurumsallaştırmış olduk." dedi.

Başkan Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Endonezya'nın Bogor şehrinde Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından resmi törenle karşılandı (Fotoğraf: AA)Başkan Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Endonezya'nın Bogor şehrinde Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından resmi törenle karşılandı (Fotoğraf: AA)

Subianto ile görüşmelerinde ve heyetler arası istişarelerde, iki ülke ilişkilerini kapsamlı şekilde ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Ayrıca, Filistin ve Suriye başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk." diye konuştu. Başkan Erdoğan, bu çerçevede enerji, tarım, ticaret, savunma sanayisi, iletişim, eğitim gibi çeşitli alanlarda 13 mutabakat metni imzalandığını ifade etti.

"EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNE ÖNEM VERİYORUZ"
İki ülke ilişkilerinin geleceğine yön veren kapsamlı bir ortak bildiriyi Subianto ile kabul ettiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Savunma sanayinde mevcut projeleri ve ilave işbirliği imkanlarını gözden geçirdik. Görüşmelerimizde ticaretimizin 10 milyar dolar seviyesine yükseltilmesine ve dengeli hale getirilmesine yönelik yapabileceğimiz çalışmaları ele aldık. Ekonomik ilişkilerimizin sağlık, inşaat, enerji, gıda ve helal ürünler alanlarında çeşitlendirilmesine önem veriyoruz. Bilhassa, Endonezya'nın yeni başkenti Nusantara'nın inşa sürecinde, dünya çapında başarılı projelere imza atmış inşaat firmalarımızın yer almasını arzu ediyoruz."

Endonezyalı çocuklar, Türk ve Endonezya bayraklarıyla Başkan Erdoğan'ı selamladı (Fotoğraf: AA)Endonezyalı çocuklar, Türk ve Endonezya bayraklarıyla Başkan Erdoğan'ı selamladı (Fotoğraf: AA)

İki turizm ülkesi olan Türkiye ve Endonezya arasındaki beşeri temasların sıklaştırılmasının önemine de değindiklerini belirten Başkan Erdoğan, "Bayrak taşıyıcı havayollarımızın sefer sayılarının artırılması gereğine vurgu yaptık. Geçtiğimiz yıl Endonezya'dan ülkemizi 203 bin, ülkemizden Endonezya'yı ise yaklaşık 50 bin turist ziyaret etti. Bu rakamlar sevindirici olmakla birlikte potansiyelimizin altındadır." ifadelerini kullandı.

Endonezyalı gençlerin Türkiye burslarına artan ilgisini memnuniyetle müşahede ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Ülkemizde eğitim almış yaklaşık 5 bin Endonezyalı kardeşimizin her birini kültür elçileri olarak görüyoruz. Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve TİKA bu alanlardaki işbirliğimize katkıda bulunmaya devam edecektir." dedi.

Başkan Erdoğan ile Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto yapılan anlaşmaların imza töreni sonrası ortak basın toplantısı düzenledi (Fotoğraf: AA)Başkan Erdoğan ile Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto yapılan anlaşmaların imza töreni sonrası ortak basın toplantısı düzenledi (Fotoğraf: AA)

"ENDONEZYA'NIN, ÜLKEMİZİN ASEAN'LA İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENMESİNDE, DESTEĞİNE GÜVENİYORUZ"
ASEAN ve üyeleriyle münasebetleri geliştirmekte kararlı olduklarını belirten Erdoğan, ASEAN Sekretaryasına ev sahipliği yapan Endonezya'nın, Türkiye'nin ASEAN'la işbirliğinin güçlenmesinde vereceği desteğe güvendiklerini ifade etti.

Görüşmelerinde ayrıca, Birleşmiş Milletler, G20, MIKTA, D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi çok taraflı platformlardaki münasebetleri artırma hususunda mutabık kaldıklarını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Endonezya'nın Filistin meselesindeki duruşunu takdirle karşılıyoruz. Önümüzdeki dönemde Gazze'nin yeniden inşasında ve Filistin davasının savunulmasında Endonezya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Altını çizerek tekrar ifade etmek istiyorum, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, egemen, toprak bütünlüğünü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez. Bunu aşındıracak her türlü adım, her türlü teklif ve proje bizim nazarımızda gayrimeşrudur, daha fazla çatışma, daha fazla kan ve istikrarsızlık demektir. Gazze huzura ermeden, Filistinliler huzura kavuşmadan, bölgedeki diğer ülkelerin de istikrara kavuşması mümkün değildir. İsrail'in 15 ay süren saldırıları neticesinde oluşan zararın toplamı 100 milyar dolara yaklaşıyor. Şunu unutmayalım, hukukta prensip, zararın müsebbibinden tahsil edilmesidir."

Erdoğan, istişarelerinin ve aldıkları kararların hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

SUBIANTO'DAN OSMANLI VURGUSU
Endonezya Devlet Başkanı Subianto, "Endonezya ve Türkiye'nin yüzyıllardır ilişkileri var ve Osmanlı'dan beri bağımız çok güçlü şekilde devam ediyor" dedi.

Prabowo Subianto, "Endonezya ve Türkiye'nin yüzyıllardır ilişkileri var ve Osmanlı'dan beri bağımız çok güçlü şekilde devam ediyor." diyerek Türkiye-Endonezya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın düzenlendiğini hatırlattı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin en yüksek seviyeye ulaştığını kaydeden Subianto, görüşmenin samimi şekilde gerçekleştiğini anlattı.

Subianto, "Endonezya ve Türkiye arasında ortaklığı güçlendirme konusunda kararlıyız." ifadesini kullanarak iki ülke halkının refahı ve düzenleri için birçok konunun ele alındığını söyledi.

SAVUNMA SANAYİSİ İŞBİRLİĞİNE DESTEK
İki ülkenin ticaret ve ekonomi sektöründe belirlenen hedefe ulaşmak için kararlı olduğunu belirten Subianto, Türkiye ve Endonezya'nın dengeli bir ilişkiye sahip olduğunu söyledi.

Devlet Başkanı Subianto, "Endonezya ve Türkiye arasında savunma sanayisi işbirliği çabalarına daha çok destek vermek istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye ile Endonezya arasında 12 mutabakat metni imzalandıTürkiye ile Endonezya arasında 12 mutabakat metni imzalandı

Özellikle askeri eğitim ve istihbarat işbirliğine katkıda bulunmak için çalışma isteği olduğunu belirten Subianto, üretim alanı ve sağlık sektöründe de iki ülke arasında bazı kararlar alındığına işaret etti.

Subianto, Filistin konusunda da işbirliğinin devam edeceğini ve iki devletli çözümün desteklendiğini vurguladı.

2050 DÖNÜM NOKTASI
Prabowo Subianto, Türkiye ile Endonezya arasındaki işbirliğinin devam edeceği mesajını vererek Ukrayna ve Suriye konusundaki desteklere işaret etti.

Başkan Erdoğan Endonezya'daBaşkan Erdoğan Endonezya'da

Başkan Erdoğan'ın ziyaretinin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu bildiren Subianto, söz konusu ziyaretin "çok önemli" olduğunu kaydetti.

Endonezya Devlet Başkanı Subianto, "2050 yılı Endonezya ve Türkiye ortaklığının 100. yılını hazırlamak için çok önemli bir dönüm noktasıdır." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE VE ENDONEZYA ORTAK BEYANI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı, "Türkiye Cumhuriyeti ve Endonezya Cumhuriyeti liderlerinin ortak beyanı" metnini yayınladı.

Metinde şu ifadeler yer aldı:

1. Bugün, Sayın Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Endonezya'ya gerçekleştirdiği devlet ziyaretinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaktan şeref duymaktadır.

2. Her iki Lider iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 75. yılını "İnsanlar için; Yeni Dünya için Ortaklık" temasıyla andıkları bir sırada, bu ziyaretin zamanlı olduğu hususunda mutabıktırlar. İki Cumhurbaşkanı bu kapsayıcı tema çerçevesinde, yalnızca kendi halklarına değil, tüm dünyaya fayda sağlayacak şekilde Türkiye ve Endonezya arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda kararlıdırlar.

Başkan Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto'ya ʺTürkiye'nin yerli elektrikli otomobili Toggʺu hediye etti (Fotoğraf: AA)Başkan Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto'ya ʺTürkiye'nin yerli elektrikli otomobili Toggʺu hediye etti (Fotoğraf: AA)

3. Her iki Lider iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıl dönümünün ikili ilişkilerde bir dönüm noktası olduğu ve 2050 yılındaki yüz yıllık ortaklığın yolunu hazırlayacağı görüşünü paylaşmıştır.

4. 2025 yılında diplomatik ilişkilerin 75. yılını anmak üzere her iki Lider; ticaret, savunma sanayii, sağlık, enerji, altyapı ve teknik iş birliği dahil olmak üzere tüm öncelikli alanlarda ortaklıkların geliştirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır.

5. Aynı zamanda; eğitim, burs programları, dil öğrenimi, kültürel değişim ve turizm yoluyla halklar arası bağları güçlendirme konusunda da mutabık kalmışlardır.

6. İki Lider, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın tezahürü olarak; siyasi, ticaret ve yatırım, altyapı, savunma ve güvenlik, sosyokültürel ve konsolosluk alanlarının yanı sıra ortak çıkarların söz konusu olduğu bölgesel ve küresel forumlarda iş birliği de dahil olmak üzere, öncelikli sektörlerde stratejik ortaklıklarının hedefleri ve uygulanması konusunda rehberlik sağlamak üzere -2022 yılında ilan edilen- Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ne (Konsey) eş başkanlık etmişlerdir.

7. Konsey sırasında her iki Cumhurbaşkanı, samimi ve dostane bir atmosferde görüşmelerde bulunmuşlardır. İkili ilişkilerin yanı sıra ortak ilgi alanlarına giren uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulunmuş ve geniş bir konu yelpazesinde önemli ortak anlayışlara varmışlardır.

EKONOMİ, TİCARET VE YATIRIM ALANINDA İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ
8. Gelişen küresel ticaret ortamı ve dengeli ekonomik ilişkilerin sağlanması gerekliliği göz önüne alındığında, her iki Taraf, ekonomik ve ticari konularda iş birliğini artırma konusunda mutabık kalmıştır.

9. Her iki Lider, 10 milyar ABD doları hacmindeki ikili ticaret hedefine ulaşma kararlarını teyit etmişlerdir. Bu hedefe, ilk aşamada 2026 yılına kadar iki ülke arasında sınırlı tercihli ticaret anlaşması, sonraki aşamada ise Türkiye-Endonezya Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'na (CEPA) yönelik tercihli ticaret planı geliştirilerek ulaşılabilecektir.

10. Her iki Lider, daha fazla ticaret akışı ve daha yakın ekonomik ortaklığın kolaylaştırılması ortak hedefiyle her iki ülkenin ekonomi ve ticaret yetkilileri arasındaki iş birliği ve görüş alışverişinin artırılmasının önemini vurgulamışlardır.

11. Her iki Lider, mevcut Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu (KEK) mekanizmasının önemini kabul ederek, özel sektörün ikili ticaret ve ekonomi gündemiyle ilgili ortak iş birliği mekanizmalarına daha etkin katılımını sağlamak ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla her iki ülkenin görevlendirilmiş Bakanlarının öncülüğünde bu mekanizmayı kullanma konusunda mutabık kalmışlardır.

12. Her iki Taraf, ikili yatırım çabalarının önemini vurgulamış ve ikili yatırım ilişkilerini geliştirme kararı almıştır.

13. Her iki Taraf, teknik toplantılar, ziyaretler ve eğitimler yoluyla tarımsal iş birliklerini güçlendirme isteklerini vurgulamışlardır.

14. Her iki Cumhurbaşkanı ayrıca, ikili ticaret akışının geliştirilmesine ve ekonomik ortaklıklarının tam potansiyelinin hayata geçirilmesine katkıda bulunacak olan tarımsal ürünlere ilişkin onay prosedürlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması konusundaki desteklerini bir kez daha teyit etmişlerdir.

15. Türkiye, Endonezya'nın kalkınma planlarına, özellikle de verimli ve sürdürülebilir konut çözümlerinin geliştirilmesinde Türk müteahhit sektörünün iş kapasitesini tanıtarak düşük gelirli aileler için yılda 3 milyon uygun fiyatlı konut sağlama girişimine katkıda bulunmaya istekli olduğunu ifade etmiştir.

16. Her iki Lider, ticaret ve turizmdeki büyüme potansiyelini kabul ederek, sivil havacılık konularında daha fazla iş birliğini teşvik etmiştir.

17. Her iki Lider, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 üye devletleri arasında Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC)'nin tam olarak işler hale gelmesi yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

18. Ayrıca, her iki Taraf helal endüstrisi alanında teknik iş birliğini geliştirmeye karar vermiştir.

SAVUNMA VE SAVUNMA SANAYİİ İŞ BİRLİĞİNE İLİŞKİN STRATEJİK ORTAKLIK
19. Liderler, ulusal savunmanın güçlendirilmesi, savunma sanayiinde stratejik özerkliğin artırılması ve küresel barış ve istikrara katkıda bulunulmasında savunma ve savunma sanayi alanında iş birliği yapılmasının stratejik önemini vurgulamışlardır.

20. İki Lider, iki ülke arasındaki savunma sanayii alanında iş birliğini geliştirmek, her iki ülkenin ulusal savunma ekosistemlerini teşvik etmek ve karşılıklı fayda sağlayan projeler yoluyla yüksek teknoloji endüstrilerinde ikili iş birliğini güçlendirmek için bir yol haritası geliştirmenin önemini ele almıştır.

21. Her iki Lider, iş birliğini tedarikin ötesine taşıma konusunda mutabık kalmış ve Endonezya'da öncü Türk savunma sanayii firmaları için ortak girişim ve temsilcilik ofisleri kurulmasını memnuniyetle karşılamıştır.

22. İki Cumhurbaşkanı, ayrıca, Endonezyalı öğrenci ve subaylar için özellikle Türk savunma kurumlarında siber güvenlik, istihbarat ve terörle mücadele gibi kilit alanlarda eğitim ve öğretim konusunda karşılıklı iş birliği yapılmasına yönelik fırsatlar ile insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesinin de bir öncelik olması gerektiği konusunda mutabık kalmışlardır.

23. Her iki Lider, 2025 yılında stratejik savunma iş birliğinin uygulanmasını görüşmek ve izlemek üzere Dışişleri ve Savunma Bakanları arasında düzenli 2+2 toplantılar yapılması konusunda mutabık kalmışlardır.

İmza töreninde, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da yer aldı. İmza töreninde, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da yer aldı.

GÜVENLİK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ
24. İki Lider, başta sınır aşan ve organize suçlar ve terörizm olmak üzere her türlü suçla mücadele ve güvenlik tehditlerinin ele alınmasında uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi hususlarındaki ortak kararlılıklarının altını çizmiştir.

25. Her iki Lider, bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla ulusal, bölgesel ve uluslararası güvenlik risklerinin değerlendirilmesi amacıyla ilgili istihbarat ve polis teşkilatları arasında yakın temas sağlanması ve iş birliği kurulması hususunda da mutabık kalmış ve bu yönde talimat vermişlerdir.

ENERJİ GÜVENLİĞİ ORTAKLIĞININ GÜÇLENDİRİLMESİ
26. Liderler, enerji güvenliğinin ekonomik kalkınmanın desteklenmesindeki kritik rolünü kabul etmişlerdir. Liderler, ayrıca, gelecek nesiller için daha yeşil, daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmak üzere temiz enerji teknolojilerinde inovasyonu teşvik etmeye yönelik ortak kararlılıklarını ifade etmişlerdir. Bu bağlamda, her iki ülkede ve ötesinde enerji araştırma, üretim ve geliştirme projelerinde iş birliğine hazır olduklarını ifade etmişlerdir.

27. İki Lider, ayrıca, iki ülkenin kamu iktisadi teşebbüslerini ve özel sektörünü Endonezya'da, Türkiye'de ve üçüncü ülkelerdeki enerji geliştirme projelerinde iş birliği yapmaya teşvik etmişlerdir.

28. Her iki Lider, başta jeotermal enerji olmak üzere yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla sürdürülebilir kalkınmanın ilerletilmesi ve iklim değişikliğinin ele alınması için iş birliğinin önemini vurgulamışlardır.

29. Her iki Lider, ayrıca, temiz enerjiye geçişte kritik hammaddelerin oynayacağı hayati role ve bu alanda diyaloğun geliştirilmesi ihtiyacına dikkat çekmişlerdir.

30. Her iki Cumhurbaşkanı, ilgili Bakanları ve kurumları, Türkiye'de ve Endonezya'da ve üçüncü ülkelerde yeni ve yenilenebilir enerji aramalarına yatırım yapma konusunda iş birliğini kolaylaştırmaya teşvik etmiş olup bu yönde talimat vereceklerdir.

ALTYAPI ALANINDA İŞ BİRLİĞİNİN TEŞVİK EDİLMESİ
31. Her iki Cumhurbaşkanı, halklarının refahını artırmak amacıyla, Endonezya ve Türkiye arasında altyapı alanında iş birliği yapılmasının ekonomik büyüme, bağlantı, üretkenlik ve kalkınma açısından kritik önem taşıdığını vurgulamışlardır.

32. Liderler, Türkiye'nin inşaat şirketlerinin, üç milyon konut projesi ve yeni başkent Nusantara'nın geliştirilmesi planı da dahil olmak üzere Endonezya'nın ulusal stratejik altyapı projelerine katılımını memnuniyetle karşılamışlardır.

33. Her iki Lider, altyapı alanında iş birliği potansiyellerini ve bunların hayata geçirilmesinin tartışılmasını sürdürmek üzere bir Endonezya-Türkiye Altyapı Forumu kurulması konusunda mutabık kalmıştır.

34. Her iki Cumhurbaşkanı, ilgili Bakanlıklara iki ülke arasında altyapı alanında iş birliği yapılmasının planlanması ve bunun hayata geçirilmesini takip etme talimatı verme konusunda mutabık kalmışlardır.

İNSANA, EĞİTİME, SAĞLIĞA VE AFET YÖNETİMİNE YÖNELİK YATIRIM
35. Liderler, gelecekte sağlam ikili ilişkilerin temel direği olarak halklar arası bağlantının öneminin altını çizmişlerdir. Kültürel, akademik ve sosyal bağlantılar, karşılıklı anlayışın ve uzun vadeli iş birliğinin geliştirilmesinde bir mihenk taşı görevi görmektedir.

36. Geleceğin liderleri olacak gençleri hazırlamak için iki ülke burslar, ortak araştırma programları ve üniversiteler arası iş birlikleri de dahil olmak üzere akademik ve eğitim ortaklıklarını genişletmeye isteklidir. Özellikle bilim, teknoloji, mühendislik ve tıp disiplinlerine odaklanılacaktır. Ayrıca, iş birliğini güçlendirmek amacıyla karşılıklı gençlik merkezi ziyaretleri, inceleme ziyaretleri, gençlik ve uzman değişim programları düzenlenecektir.

37. Her iki Taraf, ortaöğretim alanında iş birliğini geliştirmek amacıyla okul kurulmasına yönelik girişimleri desteklemiştir.

38. İki ülke, bilimsel ekosistemi güçlendirmenin ve gençler arasında teknolojiye olan ilgiyi artırmanın önemini kabul etmişlerdir. Bu vizyon doğrultusunda Endonezya, Türkiye'nin öncü havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e 2026'da veya en geç 2027'de ev sahipliği yapma niyetini ifade etmiştir.

39. Her iki Lider, dirençli ulusal sağlık sistemleri oluşturmanın önemini vurgulamışlardır. Bunu desteklemek üzere, tıbbi altyapının geliştirilmesi konusunda ve aşı ve ilaçların ortak üretimi konularında iş birliği yapmaya karar vermişlerdir.

40. İki Cumhurbaşkanı, ayrıca, uluslararası toplumun gelecekteki salgınlara karşı hazırlıklı olmasını sağlamak üzere küresel sağlık mimarisinin dayanıklılığının güçlendirilmesinin önemini güçlü bir şekilde vurgulamışlardır.

41. Doğal afetlere eğilimli uluslar olarak, Liderler, afet riskinin azaltılması, hazırlık, müdahale ve toparlanma konularında iş birliğini güçlendirmek için mutabık kalmışlardır. Her iki Tarafın personelinin kapasitesini artırmak, en iyi uygulamaları paylaşmak ve dirençli altyapılar ve teknolojiler inşa etmek için Sürdürülebilir Dirençlilik Paradigmasını karşılıklı iş birliği ve ortak çalışma suretiyle uygulamanın önemini vurgulamışlardır.

KÜLTÜREL ALANDA İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ
42. Türkiye ve Endonezya arasındaki derin kültürel, tarihi, dini ve halklar arasındaki bağları tanıyan iki Lider, kültürel alanda iş birliğini güçlendirmeye yönelik kararlılıklarını bir kez daha teyit etmektedir.

43. Her iki Lider, Türkiye ve Endonezya arasındaki tarihi bağları, özellikle de 16. yüzyıldan bu yana Osmanlı İmparatorluğu ve Açe Sultanlığı arasındaki bağları takdir etmektedir. Bu tarihi bağları daha da ileriye götürme arzularını ifade etmişler ve bu mirası vurgulamak üzere ortak bir film yapımında iş birliği yapılmasını memnuniyetle karşılamışlardır.

44. Her iki Lider, kültürel mirasın korunması, muhafazası ve dijitalleştirilmesine yönelik ortak girişimlerin yanı sıra, üçüncü ülkelerden gelen kültürel eserlerin menşe ülkelerine iadesi konusunda en iyi uygulamaların paylaşımı, kapasite geliştirme ve uzman istişaresinin geliştirilmesi yönündeki kararlılıklarının altını çizmektedir.

45. İki Lider, küresel diyaloğu ve İslam kültürünün değerinin anlaşılmasını teşvik etmek amacıyla, uzmanlık ve kurumsal kapasiteyi güçlendirmek için kültürel miras yönetimi, el yazmalarının korunması ve İslam sanatı çalışmaları konularında eğitim alanında değişimler yapılmasına yönelik iş birliğini geliştirme konusunda mutabık kalmışlardır.

BÖLGESEL VE KÜRESEL İŞ BİRLİĞİNİN DERİNLEŞTİRİLMESİ
46. Her iki Cumhurbaşkanı, küresel sisteme yönelik artan kutuplaşma ve güvensizlikle birlikte çok yönlü sınamaların yaşandığı mevcut küresel düzene ilişkin ortak bir bakış açısını paylaşmıştır. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için, her iki Lider çok taraflı iş birliğinin teşvik edilerek stratejik iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır.

47. Bu bağlamda her iki Lider, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de dâhil olmak üzere küresel yönetişim kurumlarının uluslararası sınamaları etkin bir şekilde ele alacak şekilde reforme edilmesinin önemini vurgulamışlardır. Benzer şekilde, her iki Lider, İİT'in mevcut ve yeni sınamalarla başa çıkma kabiliyetini geliştirmek ve güçlendirmek ve faaliyetlerini daha iyi planlamak için Teşkilat Reform sürecinin yeniden canlandırılmasının önemini vurgulamışlardır.

. ʺTürkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Endonezya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Mutabakat Zaptıʺ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Endonezya Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Bahlil Lahadalia tarafından imza altına alındı. . ʺTürkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Endonezya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Mutabakat Zaptıʺ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Endonezya Enerji ve Maden Kaynakları Bakanı Bahlil Lahadalia tarafından imza altına alındı.

48. Liderler, Filistin Devleti'nin egemenliğini ve bağımsızlığını destekleme konusundaki sarsılmaz kararlılıklarını bir kez daha teyit etmişlerdir. Liderler, Gazze'deki ateşkesin Filistin-İsrail ihtilafına kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çok önemli bir adım olduğu ve bu çözümün, uluslararası kabul görmüş parametrelere uygun olarak, iki devletli çözüm çerçevesinde bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasını kapsaması gerektiği hususunda mutabık kalmışlardır.

49. Her iki Lider, Gazze ve Lübnan halklarına karşı işlenen ve insani bir krize yol açarak Orta Doğu'daki istikrarsızlıkta payı bulunan zulümleri şiddetle kınamışlardır. Sorumluların uluslararası hukuk temelinde cezasız kalmaksızın hesap vermeleri gerektiği hususunda mutabık kalmışlardır.

50. İki Lider, ayrıca, uzun süredir devam eden saldırıların yol açtığı insani krizin aşılması amacıyla ateşkes süresince Gazze'ye insani yardımların güvenli, hızlı ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması çağrısında bulunmuştur. Her iki Cumhurbaşkanı Gazze halkının ana vatanlarından taşınması fikrini reddetmiştir.

51. Her iki Lider, İsrail'in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki Filistinli nüfusa karşı yürüttüğü ve Gazze'deki ateşkes anlaşmasının ardından barış umutlarını baltalayan askeri operasyonunu kınamış ve uluslararası toplumu bu adaletsizliği ele almaya, İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı işgalini kalıcı hale getirme yönündeki bariz niyetini etkili bir şekilde engellemeye çağırmıştır.

52. Suriye'ye ilişkin olarak iki Cumhurbaşkanı, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ek olarak Suriye halkının iradesini yansıtan barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş sürecine yönelik güçlü desteklerini yinelemişlerdir. Mültecilerin güvenli bir şekilde geri dönüşlerinin kolaylaştırılması ve bölgedeki terörizmin ortadan kaldırılması için uluslararası iş birliğine duyulan ihtiyaç konusunda mutabık kalmışlardır.

53. Endonezya, Türkiye'nin bölgesel barış ve kalkınmaya katkıda bulunma potansiyelinin farkında olarak ve ASEAN'a özel öncelik vererek Türkiye'nin Asya ülkeleri ve bölgesel kurumlarla ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan Yeniden Asya Girişimini takdir ederek, Türkiye'nin ASEAN'ın Diyalog Ortağı olma arzusuna desteğini yinelemiştir.

54. Her iki Taraf, çok taraflı kalkınma bankaları da dahil olmak üzere mevcut çok taraflı iş birliği mekanizmalarını etkin bir şekilde hayata geçirme ve her ikisinin de üyesi olduğu uluslararası örgütler kapsamında ortak çıkarları ilgilendiren konularda iş birliği yapma hususunda mutabık kalmışlardır.

55. Her iki Lider, gelişmekte olan ülkelerin sanayileşme ve kaynaklardan yararlanma haklarını vurgulayarak, daha adil ve kapsayıcı bir küresel ekonomik düzen için iş birliği yapma konusunda mutabık kalmışlardır.

56. Her iki Lider, gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ve sanayileşme haklarını savunarak, daha adil ve kapsayıcı bir küresel düzen yaratma konusundaki kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Tüm ulusların küresel ticaretten, teknoloji transferlerinden ve endüstriyel aşağı akıştan faydalanmaları için eşit fırsatların sağlanmasının önemini vurgulamışlardır.

57. Her iki Taraf, sanayide aşağı akışın, katma değerli büyümenin temel itici gücü olduğunu kabul ederek, uluslararası platformlarda gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını gözetmeye isteklidir. Cumhurbaşkanları; sanayileşme çabalarını, kapasite geliştirmeyi ve gelişmekte olan ülkelerin ileri teknolojilere erişimini destekleyen girişimlerde iş birliği yapma konusunda mutabık kalmışlardır.

58. Liderler ayrıca, küresel ekonomik yönetişim kurumlarının kalkınma ihtiyaçlarına öncelik verecek ve sistemik eşitsizlikleri azaltacak şekilde reforme edilmesi çağrısında bulunmuşlardır. Güney-Güney iş birliğini, adil ticaret uygulamalarını ve adil kaynak dağılımını güçlendirmeye yönelik ortak vizyonlarını yinelemişlerdir. İki ülke, kapsayıcı endüstriyel büyümeyi teşvik ederek, herkes için ortak refah ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen daha adil bir dünya düzeni yaratmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla iki Lider; G20, MIKTA ve D-8 gibi uluslararası ve bölgesel ekonomik forumlar ve örgütler bünyesinde iş birliklerini sürdürmeye kararlıdır.

59. Bu bağlamda, iki Lider, her iki ülkenin ilgili kalkınma ajansları aracılığıyla, sadece kendi ülkelerinde değil, aynı zamanda özellikle Afrika ve Pasifik bölgesindeki diğer gelişmekte olan ülkelerde de ortak girişimler yoluyla kalkınma iş birliğini geliştirme konusunda mutabık kalmışlardır.

KURUMSAL ÇERÇEVE
60. Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, Endonezya-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası olmuş ve önümüzdeki on yıllar için de ikili ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik kapsamlı bir yol haritasının temelini atmıştır. Her iki Lider "İnsanlar için; Yeni Dünya için Ortaklık" ortak vizyonuna ulaşma konusunda iyimserliklerini ifade etmişlerdir.

61. Her iki Lider, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu'nun (KEK) toplanması ve Türkiye-Endonezya Altyapı Forumu'nun kurulması hususunda mutabık kalmış olup ilgili Bakanlara bu yönde talimat vereceklerdir.

62. Her iki Cumhurbaşkanı, İkinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 2027 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde toplanması konusunda mutabık kalmışlardır.

63. Konsey bünyesindeki Ortak Stratejik Planlama Grubu, Dışişleri Bakanları başkanlığında, Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin sonuçlarını takip etmek ve Konseyin ikinci toplantısını hazırlamak üzere toplanacaktır.

64. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti sırasında kendisine ve heyetine yönelik sıcak karşılama ve gösterilen misafirperverlik için Başkan Subianto'ya şükranlarını sunmuştur.