TBMM’de kabul edilen 8’inci yargı paketinde neler var? Örgüt yandaşına af yok, devlete karşı suç işleyene hapis cezası var

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, 8’inci yargı paketini tatile girmeden hemen önce kabul etti. Paketin görüşmeleri sırasında TMSF’nin kayyum olarak atanmasına ilişkin düzenleme metinden çıkarılırken örgüte üye olmayıp, örgüt adına suç işleyenlere hapis cezası kabul edildi. Öte yandan deprem bölgesine destek ve yardımlar 1 yıl daha uzatıldı. İşte 8’inci yargı paketinin içeriği...

Giriş Tarihi 03 Mart 2024, 08:42 Güncelleme 03 Mart 2024, 08:48
TBMM’de kabul edilen 8’inci yargı paketinde neler var? Örgüt yandaşına af yok, devlete karşı suç işleyene hapis cezası var

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesine yapılan (AYM) bireysel başvurular ve örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasına ilişkin önemli düzenlemeler içeren 8'inci Yargı Paketini kabul etti.

MECLİS TATİLE GİRDİ
TBMM Genel Kurulu'nda paketin görüşmeleri sırasında TMSF'nin kayyum olarak atanmasına ilişkin düzenleme metinden çıkartıldı.

Muhalefet bunun üzerine engelleme girişiminden vazgeçtiği için teklif hızla yasalaştırıldı. TBMM, 31 Mart seçimleri nedeniyle tatile girdi. Çalışmaların Ramazan Bayramı sonrasında başlaması planlanıyor.

Genel Kurul'da kabul edilen yargı paketinde öne çıkan düzenlemeler şöyle:



ÖRGÜT ÜYELİĞİ
AYM'nin örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasına ilişkin iptal kararına göre yeni bir düzenleme yapıldı. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme ayrı bir fiil olarak düzenlendi.

Bu fiili gerçekleştiren kişi hem işlediği suç hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Devlete karşı suçlarda ceza 5 ila 10 arasında hapis olacak.

BİREYSEL BAŞVURU İÇİN YENİ SİSTEM
Makul sürede yargılama hakkının ihlaline ilişkin bireysel başvurular AYM yerine Tazminat Komisyonu'na yapılacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verilecek.

Sabah'ta yer alan habere göre, Komisyon, AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin emsal kararlarını da gözetmek suretiyle müracaat konusunda gerekçeli olarak karar verecek.

ADLİ PARA CEZALARI ARTTI
Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.

DEPREM BÖLGESİ DÜZENLEMESİ
Deprem bölgesinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların süresi bir yıl daha uzatılacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN