Son dakika: İstanbul'u dönüştürecek adam: Murat Kurum! İşte kentsel dönüşüm vaatleri

31 Mart yerel seçimlerine adım adım ilerlerken Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Murat Kurum, deprem hattında olan megakenti dönüştürmeye kararlı. 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda konuşan Murat Kurum, "Evini Kiptaş’la dönüştürenlere 700 bin lira hibe destek vereceğiz. 700 bin lira da kredi desteği vereceğiz" dedi. Asrın felaketinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum'un İstanbul'un riskini en aza indirme çabasını köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Ekrem İmamoğlu'nun bu 5 yılda ne yaptığını sorarak "İstanbul'u dönüştürecek adam Murat Kurum" dedi.

Giriş Tarihi 18 Şubat 2024, 09:15 Güncelleme 18 Şubat 2024, 10:46
Son dakika: İstanbul’u dönüştürecek adam: Murat Kurum! İşte kentsel dönüşüm vaatleri

İÇİNDEKİLER

Cumhur İttifakı'nın İBB adayı Murat Kurum'un yerel seçimler için İstanbul'a en büyük vaadi kentsel dönüşüm. Kurum 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda "Biz söz verdik mi, sözümüzü tutarız. Çünkü biz, "Türkiye'nin Kentsel Dönüşüm Seferberliğini" İstanbul'dan, milletimizle birlikte başlatmış kadrolarız. Türkiye'nin her yerinde 2 milyon 200 bin konutu dönüştürdük. 1 milyon 300 bin yeni sosyal konut inşa ettik. İstanbul'da da 12 yılda 800 bin bağımsız bölümü özenle yeniledik" dedi.

Kurum sözlerini şöyle devam ettirdi:

650 BİN YENİ KONUT İNŞA EDECEĞİZ
Marmara bölgesini bir bütün olarak olarak düşüneceğiz. Projelerimizi, geleneksel ve yatay mimarimizi merkeze alarak çizeceğiz. Mevcut yeşil alanlarımızı, donatı alanlarımızı arttıracağız. İstanbul'da klasik planlamayı değil, sizlere nefes aldıracak, yeni imkânlar sunacak sürdürülebilir planlama ilkelerini hayata geçireceğiz. Yenilikçi kent yönetimini, modern şehircilik trentlerini ve kentsel tasarım yaklaşımını benimseyeceğiz.
Ve 5 yılda 39 ilçemizde; yatay mimari ekseninde, komşuluk ilişkilerini odağa alan, nüfusu artırmayan, tam 650 bin yeni konut inşa edeceğiz.
Yeni güvenli, huzurlu yuvalarımızın 300 binini KİPTAŞ eliyle yapacağız.



15 NİSAN'DA BAŞVURULARI ALMAYA BAŞLAYACAĞIZ
"Yarısı Büyükşehir'den diyerek" evini Kiptaş'la dönüştürenlere 700 bin lira hibe destek vereceğiz. 700 bin lira da kredi desteği vereceğiz. Vatandaşımızın ödemeleri konutun bitiş tarihinde başlayacak. İlk yıl faizsiz sabit taksitle, sadece 5 bin 833 liradan başlayan taksitlerle ödenecek. Bununla da kalmayacak, tam 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. İşte ekranda da gördüğünüz üzere; kampanyanın onay süreçlerini de hızlandıracağız. 15 Nisan'da başvuruları almaya başlayacağız.

YENİ YUVALARI 18 AYDA TESLİM EDECEĞİZ
Hızlı bir şekilde, sahaya göndereceğimiz uzmanlarla; İstanbul'un her yerinde tespit ve değerlendirmeleri vatandaşımızla birlikte yapacağız. Olumlu sonuçlanan başvuruların sözleşme, proje ve ruhsat işlemlerini de yine çok kısa sürede tamamlayacağız. Ve İstanbullulara yeni yuvalarını sadece 18 ayda teslim edeceğiz.

AK Partimizin en iddialı olduğu alanların başında, kentsel dönüşüm ve konut edindirme gelir. 650 bin yeni yuvanın 250 binini; vatandaşımızın anlaştığı özel sektör firmaları eliyle, yerinde dönüştüreceğiz. Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaş ve özel sektör arasındaki iş birliğiyle; vatandaşımızın kendi ihtiyaçlarına uygun, yaşam tarzlarına cevap veren kentsel dönüşüm projelerinin sayısını artırmış olacağız.
Özel sektörümüzün yatırımları sayesinde, 250 alt sektörü harekete geçirecek, İstanbul'un ekonomisine ve istihdamına devrim niteliğinde bir katkı sunacağız.



Vatandaşımızla özel sektörün bu işbirliğini olabildiğince kolaylaştıracağız. Bakın bugün oturduğumuz eski binalarımız verimsiz kullanılıyor. Yeni yönetmeliklerden de faydalanamıyorlar. Bu nedenle de mağduriyetler oluşuyor. Biz bunları gidermek için kolaylaştırıcı dönüşüm planı yapacağız. Vatandaşlarımızın bu mağduriyetlerini yeni kat desteği ya da yapı alanı destekleriyle gidereceğiz.

ÇOK DÜŞÜK FİYATLARLA KİRALAYACAĞIZ
İşte Üsküdar yerinde dönüşüm projelerimiz… Bakırköy yerinde dönüşüm projelerimiz… 650 bin konutun geriye kalan 100 binini ise; yine belediyemizin imkânlarıyla; yine Kiptaş'ımızla, sosyal konut konseptine göre inşa edeceğiz. Sosyal konutlarımızı, hem dönüşüm isteyen kardeşlerimize, hem de düşük gelirli insanımıza uygun kiralarla konut sağlamak amacıyla yapacağız. Bu sayede; farklı gelir gruplarından insanlarımızın birlikteliğini güçlendireceğiz. İnsanımızın; sağlık, eğitim gibi tüm hizmetlere en kolay şekilde erişimini güçlendireceğiz.
Vatandaşlarımızın Siztem İstanbul yaklaşımının avantajlarını net bir şekilde yaşayacağı en önemli projemiz 100 bin sosyal konut projesidir. Neden mi? Çünkü biz bu 100 bin yuvayı; evi dönüşüme girecek yuva sahiplerine satmayacağız, tam aksine çok düşük fiyatlarla kiralayacağız. Ve 100 bin sosyal konuttan 39 ilçemiz de faydalanacak. Eşsiz İstanbul'umuzun kimliğine zarar vermeyecek yatay mimariyle tasarlanacak sosyal konutlarımız 18 ayda tamamlanacak.

İSTANBUL'U DÖNÜŞTÜRECEK ADAM
Murat Kurum'un vaatlerini köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, kentsel dönüşümü gerçekleştirecek aday olduğunu ifade ederek "Murat Kurum bu açıdan yaptıkları ve yapma ihtimaliyle rakipsiz olduğunu o toplantıda da gösterdi" ifadelerini kullandı.

"Peki Kurum'un karşısına rakip olarak çıkan ve 5 yıldır İstanbul'u yöneten Ekrem İmamoğlu ne yaptı? Depreme ve kentsel dönüşüme ilişkin bir adım attı mı?" diye soran Övür, "Atılmadığını İstanbullular biliyor" dedi.

İşte Övür'ün o yazısı:
Şehirlerin kötü yönetilmesinde yönetenler kadar onları seçen bizlerin de günahı var. Bu yüzden çarpık yapılaşan, sorunlar yumağına dönen ve birbirine benzeyen şehirlere sahibiz. Oysa şehrin kaderi, o şehirde yaşayanların elinde ve ne yazık ki biz bunu çok geç fark ettik. Bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini de çok geç fark ettik. Fay hattının geçmediği şehrimiz yok gibi... Binaların çoğu da depreme dayanıksız.
Deprem olduğunda gözyaşı döküp geçtiğinde unuttuk. Bu açıdan belki 1999 Marmara Depremi bir milat oldu ama o bile akıllanmamıza yetmedi ki 2012'de Başbakan Erdoğan, neredeyse "yalvararak" kentsel dönüşüme katılın çağrısı yapıyordu. En başta da CHP muhalefeti karşı çıktı.
Nihayet yıllar sonra 6 Şubat'ta "küçük kıyamet" denilen deprem 11 şehrimizi yerle bir edince deprem herkesin, her şehrin öncelikli meselesi oldu. En başta da İstanbul'un.
Peki İstanbul depremine kim çözüm üretir? İstanbul'da mevcut başkan dâhil çok sayıda farklı partinin başkan adayı var. Ama araştırmalarda Büyük ihtimalle aynı cevap çıkıyor: AK Parti ve Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum...

Çünkü Kurum'un bu konuda ciddi tecrübesi var ve Türkiye'nin 81 ilinde iz bıraktığını herkes biliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan eser siyasetine önem verdiği için Ziya Paşa'nın o ünlü sözünü dilinden düşürmez: "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz..." Bunun bir de devamı var: "Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde." Devamı İstanbul depremi için çok daha anlamlı: "Bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işte görünür."
Kurum sadece son depremde ayakta kalan binalarıyla bile Ziya Paşa'nın sınavından geçiyor. Adaylar arasında başka geçen olduğunu da sanmıyorum.



DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEK ADAY
Önceki gün İstanbul WOW Otel'de "Risksiz İstanbul"u anlatan sunumuyla bizzat tanık oldum. İzlerken aklımın bir köşesinde hep o beklenen İstanbul depremi vardı. Bana göre bu seçimlerde sadece İstanbul'da değil Türkiye'nin her şehrinde sandığa gidecek seçmenin aklında hep, "Bu sorunu kim çözer?" sorusunun cevabı olacak ve oyunu ona göre verecek.
Murat Kurum bu açıdan yaptıkları ve yapma ihtimaliyle rakipsiz olduğunu o toplantıda da gösterdi. Bugüne kadar yapılanlarla ilgili kısa ve çarpıcı bir bilgi verdi:
"Türkiye'nin kentsel dönüşümünü İstanbul'dan milletimizle birlikte başlatmış kadrolarız. Türkiye'nin bugüne kadar her yerinde 2 milyon 200 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. 1 milyon 300 bin sosyal konutu inşa ettik. İstanbul'a geldiğimizde 12 yılda 800 bin bağımsız bölümü yeniledik."
Birileri bu rakamları görmezden gelse de yapılanlar, yapılacakların teminatıydı. İstanbul'un gerçeği ise çok acıydı:
"Bu güzel şehrin 39 ilçesinde 7.5 milyon evimiz, işyerimiz var. 1.5 milyon yuvamız şu an sağlıksız durumda. 600 bin yuvamızın acilen dönüşmesi gerekiyor. Bu kadar acil olan bir konuda CHP'li mevcut yönetim ne yapıyor? Ne acıdır ki tek bir olumlu adım dahi atmadılar. İstanbullular şunu çok iyi biliyor; artık gerçek belediyeciliğin neferleri sahaya çıktı. Risksiz bir İstanbul'a ulaşmak için projelerimizi bütüncül bir planlamayla 6 temel başlıkla gerçekleştireceğiz. Riskli yapılarımızı dönüştüreceğiz."
Peki Kurum'un karşısına rakip olarak çıkan ve 5 yıldır İstanbul'u yöneten Ekrem İmamoğlu ne yaptı? Depreme ve kentsel dönüşüme ilişkin bir adım attı mı? Atılmadığını İstanbullular biliyor. Kurum sadece tatillerden fırsat bulan CHP'li İmamoğlu'nun 5 yılda ne yaptığını özetledi: "Aynı deprem seferberlik planını 3 kere yayınlayarak İstanbulluların aklıyla alay etti."
İstanbul'un yeni ustası gerçekten iyi hazırlanmış. Çünkü geride hem çok sayıda eserde imzası var hem de bilimin ışığında yaptıkları çok sayıda binanın depreme dayandığı görüldü.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ