Uzayda 9.deney | Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın bugün yapacağı deneyin adı: "MESSAGE"

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, tarihi yolculukla uzaya çıktı. Çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderilen Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, aralarında kanserden, bağışıklık hücrelerine, alglerden, propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu çeşitli deneyler gerçekleştiriyor. Gezeravcı bugün ise Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 'Message' deneyini yapacak.

Giriş Tarihi 29 Ocak 2024, 18:20 Güncelleme 29 Ocak 2024, 18:59
Uzayda 9.deney | Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın bugün yapacağı deneyin adı: MESSAGE

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türk Uzay Bilim Misyonu'ndaki deneyler serisine, 13 deneyden biri olan 'Message' deneyi ile devam ediyor.

'MESSAGE' DENEYİ NEDİR?
Gezeravcı'nın bugünkü 'Message' deneyiyle, mikro yer çekimi altında astronot bağışıklık sistemlerinin tepkilerini tahlil etmek ve uzun vadeli uzay görevlerinin sağlık üzerindeki etkilerinin araştırılması hedefleniyor.

ALPER GEZERAVCI'NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ CRISPR - GEM DENEYİ

Üsküdar Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Cihan Taşkın'ın proje yöneticisi olduğu deney, Alper Gezeravcı'nın ISS'de geçireceği 14 gün boyunca mikro yer çekimi koşullarında bağışıklık hücrelerinin nasıl davrandığını, 25 bin genin yer çekimsiz ortamda nasıl etkilendiğini anlamak için tasarlandı.

ALPER GEZERAVCININ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ CRISPR - GEM DENEYİ

9.DENEYİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
Bu deney, uzayda yaşamın temel sağlık boyutlarına ilişkin kritik anlayışları derinleştirerek gelecekteki uzay misyonlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamaya katkıda bulunacak. Gezeravı bu deneyle, ISS'de gerçekleştireceği 13 deneyden 8'incisini gerçekleştirmiş olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN