Hakan Fidan BM Güvenlik Konseyin'den önemli açıklamalarda bulundu

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan BM Güvenlik Konseyi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, "İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantörlük mekanizması kurulmalı" dedi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi'ndeki Filistin konulu toplantıya katılmak üzere gittiği New York'ta peş peşe kritik temaslar gerçekleştirdi.

Giriş Tarihi 23 Ocak 2024, 20:41 Güncelleme 24 Ocak 2024, 10:02
Hakan Fidan BM Güvenlik Konseyin’den önemli açıklamalarda bulundu

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin New York kentinde yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısında Gazze'de yaşanan insani krize dair açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 2 ay önce gerçekleştirilen toplantıda İsrail'in saldırılarının bölgesel barış ve güvenliği riske atacağı konusunda uyarıda bulunduklarını hatırlatan Fidan, "Çatışmalar 109'ncu gününe girerken, uluslararası toplum Gazze ve Batı Şeria'da akan kanı durdurmaktan aciz" dedi. "Gazze bir açık hava hapishanesi idi. Şimdi de İsrail başbakanının kendi siyasi ömrünü uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü" diyen Fidan, devam eden savaşın İsrail'in güvenliğini sağlama amacını taşıdığı ve İsrail'in meşru müdafaa hakkı olduğu yönündeki iddiaların inandırıcı olmadığına dikkat çekti. "Üstelik bu iddiaları ortaya atanlar Filistin'in güvenliği ve meşru müdafaa hakkından hiç bahsetmiyorlar" ifadelerini kullanan Fidan, "Gazze ve Batı Şeria'daki tablo güvenliğe ve meşru müdafaa hakkına en çok kimin ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

"İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"
İsrail'in çok ciddi savaş suçları işlediğini belirten Fidan "Uluslararası hukuka ve kurallara dayalı düzene olan inancın yeniden tesis edilmesini istiyorsak, sorumlular hesap vermeli" dedi. İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarının soykırım seviyesine ulaştığı yönündeki haberlerden endişe duyduklarının altını çizen Fidan, "İsrail'in 1948 soykırım sözleşmesindeki yükümlülüklerini ihlal ettiğine dair Uluslararası Adalet Divanı'na yapılan başvuruyu memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇATIŞMANIN YAYILMA RİSKİNE DİKKAT ÇEKTİ
Fidan, çatışmanın coğrafi olarak tırmanmasının önlenmesinin de önemli olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin çatışmanın yayılma riski konusunda defalarca uyarıda bulunduğunu hatırlatan Fidan, "Dün risk dediğimiz bugün artık gerçek oldu" dedi. Kızıldeniz, Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, İran ve Pakistan'daki son gelişmeleri "son derece endişe verici" olarak niteleyen Fidan, "Bu tırmanışın hiç kimsenin kaçamayacağı stratejik bir girdaba dönüşme riski bulunmakta" uyarısında bulundu.

"Hala imkanımız varken, İsrail ve destekçilerini diplomatik çözüm aramaya çağırıyorum" diyen Fidan, "Gazze ve ötesinde devam eden savaş ne barış ne de teslimiyet getirebilir. Bu savaşı durdurma konusunda tarihi bir sorumluluğumuz var" diye konuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin birçok kez olduğu gibi uluslararası barış ve güvenliği korumakta bu sefer de başarısız olduğunu kaydeden Fidan, "Derhal ve kalıcı ateşkes, iki tarafın da tüm esirleri derhal serbest bırakması ve Gazze'ye sürekli insani yardımın sağlanması barışa giden yolda olmazsa olmaz şartlardır. Bunun için İsrail'in barış ve güvenliğin tüm gereklerini yerine getirmesi gerekiyor" dedi.

'GARANTÖRLÜK MEKANİZMASI' ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Fidan, geçici çözümlerin işe yaramayacağını artık herkesin bildiğini belirterek, "Savaş sonrası senaryolar Gazze'yi kimin yöneteceği üzerine kurulmamalı. Gazze'nin geleceği sadece ve sadece Filistinlilerin elindedir" ifadelerini kullandı. Savaş sonrasına ilişkin cevap bulunması gereken tek sorunun "1967 sınırları temelinde, iki devletli çözüm üzerinde adil ve kalıcı bir barışın nasıl güvence altına alınabileceği" olduğunu ifade eden Fidan, "Bu konudaki çabalarımızın odak noktası başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması olmalıdır. Bu amaçla İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantörlük mekanizmasının kurulması yönündeki çağrımızı yinelemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMELİYİZ"
Fidan, uluslararası toplumun üyelerinin birçoğunun ateşkes, insani yardım ve iki devletli çözümün gerekliliği konusunda hemfikir olduğuna dikkat çekti. "Ancak İsrail'in bunu hayata geçirmesini sağlayacak etkin bir mekanizma yok" diyen Fidan, "Gazze'deki mevcut durumun devam etmesi uluslararası sistemin temel ilkelerini ve ahlaki değerlerini daha da sarsacaktır" uyarısında bulundu. Fidan, "Bu nedenle, insanlığın geleceği için gerekli olan bu değerlerin erozyonunu durdurmak adına bir an önce harekete geçmeliyiz" dedi.


BAKAN FİDAN BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES İLE GÖRÜŞTÜ
Aynı zamanda Bakan Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi'nin Ocak ayı dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné ile görüştü.



PEŞ PEŞE KRİTİK TEMESLAR
Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi üyelerini kabul etti.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde düzenlenecek üst düzeyli Gazze oturumuna katılmak ve ikili temaslar yürütmek için New York'ta bulunan Fidan, Türkevi'nde Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi heyetiyle görüştü.



AVUSTURYALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg'le bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fidan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) Filistin toplantısı öncesinde New York'taki Türkevi'nde Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile görüştüğü belirtildi.

BMGK, Gazze'deki gelişmeleri ele almak için çok sayıda ülkenin dışişleri bakanının katılacağı üst düzeyli oturum gerçekleştirecek.

BAKAN FİDAN, SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ GEİR PEDERSEN'İ KABUL ETTİ



Dışişleri Hakan Fidan, New York'taki Türkevi'nde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'i kabul etti.



LÜBNANLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York'ta Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib'le görüştü.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bakanımız Hakan Fidan, New York'ta Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib'le görüştü" denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN