Mega kente mega projeler! AK Parti'den İstanbullunun derdine derman olacak özel beyanname! Lastik tabanlı tramvaydan, kentsel dönüşüme birçok önemli başlık var

AK Parti, yerel seçim hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "fetret devri" olarak isimlendirdiği İstanbul'da CHP'li belediye dönemini bitirecek projelerin detayları da ortaya çıkmaya başladı. Projeler arasında kentsel dönüşüm, lastik tabanlı tramvay sistemi, hızlı metro sistemleri ve yeni şehirler kurulması gibi İstanbullunun derdine derman olacak birçok önemli başlık bulunuyor.

Giriş Tarihi 18 Ocak 2024, 08:13 Güncelleme 18 Ocak 2024, 13:31
Mega kente mega projeler! AK Parti’den İstanbullunun derdine derman olacak özel beyanname! Lastik tabanlı tramvaydan, kentsel dönüşüme birçok önemli başlık var

İÇİNDEKİLER

AK Parti'nin İstanbul'a özel hazırladığı seçim bildirgesinde yer alacak dev projelerin detayları ortaya çıkmaya başladı.

24 Ocak'ta kamuoyu ile paylaşılması planlanan "İstanbul Seçim Bildirgesi'nde yer alması düşünülen ve megakentin sorunlarına kalıcı çözüm getirecek projeler şöyle:



YÜKSEK HIZLI METRO PROJELERİ
İstanbul'a yeni metro hatları kazandırılacak. Hatlar devreye girdikçe İstanbul'un hem ulaşım hem de trafik sorunu büyük ölçüde rahatlayacak.
Çalışmalar sırasında Fransa'daki Grand Paris Express Hattı (Paris'in dört bir yanındaki 45 belediyeden geçecek ve günde 1,5 milyon yolcu taşıyacak hat) gibi bir sistem kurulması üzerinde de duruldu.

YENİ ŞEHİRLER KURULMASI PLANLANIYOR
Toplantılarda, İstanbul'un yoğunluğunu rahatlatmak için şehrin dışında 500-700 bin nüfuslu yeni şehirler kurulması, bu şehirlerin metro hattı ile merkezlere bağlanması değerlendirildi. Bu hattın beyannamede yer alıp almayacağı henüz netleşmedi.



METROBÜS HATTI YER ALTINA İNECEK
Mevcut metrobüs hattı yer altına alınacak. Bu güzergah boyunca yer altında raylı sistem inşa edilecek. Metrobüs hattının olduğu yer üstündeki bölüm ise araç trafiğine açılacak.

TRAMVAY SİSTEMİ KURULACAK
Şehrin ulaşım sorununu çözmek için bazı hatlara lastik tabanlı tramvay sistemi kurulacak. Bir anlamda modern, körüklü elektrikli otobüs-tramvaylar ulaşımı anlamına gelen projedeki araçların 3-4 vagonlu olması planlanıyor.



YERİNDE YENİ YAŞAM
Kentsel dönüşüm projeleri "Yerinde Yeniden Yaşam" başlığı altında toplanacak. Yerinde dönüşüm öncelik olacak.
Ancak bu mümkün olmuyorsa insanları mevcut yerlerinden başka bir yere götürmek için bazı teşvikler ve destekler gündeme gelecek.

Yerinde dönüşüm olmayan yerlerin ise yapılaşmaya kapatılarak yeşil alan, park planlanması üzerinde duruluyor.




AKILLI TRAFİK UYGULAMASININ YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Beyannamede akıllı trafik uygulamasının yaygınlaştırılması ve daha etkin kullanılması da bulunuyor.

TAKSİ SORUNU ÇÖZÜLECEK
Taksi sorununun çözülmesi için projeler geliştiriliyor. Toplantılarda, tekelleşmenin önüne geçilmesi, bir kişinin sadece bir taksiye sahip olabilmesi, taşeron taksiciliğe son verilmesi, yani taksi kiminse o kişi tarafından kullanılması gibi alternatifler tartışıldı.



TURİZM MERKEZİ HALİNE GELECEK
Bu başlık altında Haydarpaşa Garı'nın turizme kazandırılması, tarihi yarımadanın Roma benzeri bir sistemle turizm merkezi yapılması gibi projeler bulunuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN