Son dakika: Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'ın ‘İslam ve Barış’ adlı kitabına yoğun ilgi! İmza için uzun kuyruklar oluştu

Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, 19. Ankara Kitap Fuarı çerçevesinde Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) imza günü düzenledi. Gencinden yaşlısına her kuşaktan okur, Doğan’ın ‘İslam ve Barış’ adlı kitabını imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Kitap hakkında bilgi veren Doğan, imza vesilesiyle dostlarla bir araya geldiklerini ve bundan mutluluk duyduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 10 Aralık 2023, 15:14 Güncelleme 10 Aralık 2023, 18:03
Son dakika: Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın ‘İslam ve Barış’ adlı kitabına yoğun ilgi! İmza için uzun kuyruklar oluştu

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Eylül ayında çıkan 'İslam ve Savaş' kitabında savaşın da bir ahlakı olduğunu anlattı. Hasan Doğan, "Gazze'de yaşananların ahlaki ve hukuki hiçbir değer tanımayan bir katliamla karşı karşıyayız. Yaşanan soykırım bir an evvel sona ermeli" dedi. İsrail'in soykırımına dünyada vicdanlı insanların sessiz kalmadığını ve bunun insanlık adına umut verici olduğunu ifade eden Doğan, "Gazze'de şehit düşen binlerce insan dünyada büyük bir uyanışa vesile oldu. İnsanlar insanlık altyapısı ortak değerinde müşterek paydasında bir araya geldi. Bu insanlığın yaşadığını gösteriyor" diye konuştu. Ankara ATO Congreisum'da düzenlenen 19'ncu Kitap Fuarında okuyucuları ile bir araya gelen Hasan Doğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle Gazze'de yaşanan insanlık dramı ve soykırımın bir an evvel sona ermesi gerektiğini vurguladı.

SAVAŞIN DA BİR AHLAKI VAR
Kitapların bir kısmının kendi akademik tezlerimden oluştuğunu ve 1999'dan bu yana kaleme alınmış eserler olduğunu belirten Doğan, kitapları okuyucularla buluşturdukları için mutlu olduğunu söyledi. Ankara Kitap fuarında imza günü vesilesiyle dostlarla bir araya geldiğini ifade eden Doğan, "Kitaplara çok güzel bir ilgi var. Kitaba ilgi umut verici. Son kitabım olan 'İslam ve Savaş' özellikle son bölümü güncellenmiş haliyle eylül ayında çıktı. İslam'da savaş ahlakını anlatıyoruz. İslam'ın bir bakış açısı var dünyaya önerdiği bir bakış açısı var. Savaşın da bir ahlakı var. Savaşta kadına çocuğa dokunulmaz, ağaç kesilmez, hayvana dokunulmaz, manastıra, kiliseye ibadethanelere dokunulmaz. Bunları kitabı incelediğimizde Hz. Peygamberimiz ve İslam'ın savaş mantığını da merhamet ve adaletin ön plana çıktığını görüyoruz. Kitapta bunu vurgulamaya çalıştım. Diğer kitaplarım biraz farklı. Özellikle bu çalışma içinde Osmanlı döneminde kimsede var mı kadim yayınlarından çıktı kitaplarım. Kitabın son kısmı dünyadaki tüm adalet ve merhamet değerlerinden yoksun savaşlara değiniyor. Burada da İslam'ın özgün bakış açısını ele almaya gayret ettim" ifadelerini kullandı.

GAZZE İÇİN DÜNYADAN İNSANLIK DURUŞU
Doğan, "Gazze'de yaşananların ahlaki ve hukuki hiçbir değer tanımayan bir katliamla karşı karşıyayız. Hakikaten vicdanımız sızlıyor hepimiz bu olayın bir an evvel sona ermesini bekliyoruz. Sonuçta dünyada çok büyük bir tepki oluştu bu umut verici. İnsanlar insanlık altyapısı ortak değerinde müşterek paydasında bir araya geldi. Bu insanlığın yaşadığını gösteriyor. Gazze'de şehit düşen binlerce insan dünyada büyük bir uyanışa vesile oldu. Umuyoruz en kısa zamanda bu acı sona erer. Tabi problem ateşkes yada savaşın ara vermesiyle noktalanacağa benzemiyor. İki devletli bir çözüm oluşmadıkça, Filisin halkı müstakil bir devlet kurmadıkça aslında sorun hiçbir zaman bitmeyecektir. Umuyoruz o günleri de görürüz" dedi.

Hasan Doğan, kitabının önsözünde İslam milletler hukuku ve imkanlar nispetinde diğer bilim dallarının ışığı altında savaş kavramının anlamı, mahiyeti, doğası ve türlerini çalışmanın ilk kısmında ele aldığını ifade etti. Takip eden bölümde adil, haklı ve meşru savaş kavramlarına değinerek savaş kavramı, üzerindeki meşruiyet tartışmalarını ve İslam hukukçuları arasındaki fikir birliği ve ayrılıklarını ortaya koymaya çalıştığını belirtti. Doğan, son kitabına ilişkin şunları kaleme aldı:

"İnsanın fıtratında mevcut olan temel eğilimlerden biri olarak şiddet ve kan dökmek ve savaş Allah'ın varlıkları yaratması ve kavimlerin yeryüzünde ortaya çıkmasından bu yana devam eden bir olgudur. Hangi enstrümanlarla yapılırsa yapılsın insan kadar eski olan savaşın var olmadığı bir zaman neredeyse hiç yaşanmamıştır. Nihayetinde hemen her neslin savaşla tanıştığını ve bizlerin de dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşanan savaşlara şahit olduğumuz , olmaya devam edebileceğimizi söyleyebiliriz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN