Aralıksız 1 saat sürecek! İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Mersin, Adana ve diğer iller 2 güne dikkat! 33 sene sonra ilk kez gerçekleşiyor

Gökyüzünde gerçekleşen ve adını bulunduğu takımyıldızdan alan "Leonid Meteor Yağmuru", gözlemciler için etkileyici bir görsel şölen sunuyor. "Leonidler" olarak da bilinen bu gök olayı, dünya genelinde birçok gözlemci ve astronomi tutkununu heyecanlandırıyor. Leonid Meteor Yağmuru, her yıl Kasım ayında gerçekleşir ve adını gösteriye ev sahipliği yapan Leo takımyıldızından alır. Bu gök olayı, Temple-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı parçacıkların Dünya'nın atmosferiyle etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkar. Bu etkileşim, gökyüzünde parlak çizgiler ve ışıklar oluşturarak görsel bir şölen sunar. İşte, bu büyüleyici gökyüzü olayının detayları.

Giriş Tarihi 18 Kasım 2023, 10:44 Güncelleme 18 Kasım 2023, 10:44
Aralıksız 1 saat sürecek! İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Mersin, Adana ve diğer iller 2 güne dikkat! 33 sene sonra ilk kez gerçekleşiyor

İÇİNDEKİLER

Leonid Meteor Yağmuru'nun en yoğun olduğu zaman, genellikle Kasım ayının ortalarıdır. Bu dönemde, gökyüzüne bakan gözlemciler, saatte onlarca hatta bazen yüzlerce meteora tanık olabilir. Meteor yağmurunun en iyi gözlemlenebildiği saatler genellikle gece yarısından sonra ve şafak öncesidir.Gökyüzü meraklıları ve astronomi tutkunları için heyecan verici bir olay yaklaşıyor: Leonid Meteor Yağmuru. Leonidler, saatte en az 1.000 göktaşı üreten meteor patlamaları ve meteor fırtınaları ile bilinen eşsiz bir gökyüzü etkinliğidir. Peki, ne zaman gerçekleşecek? İşte detaylar...

HAFTA SONU GÖKYÜZÜNE BAKMAYI UNUTMAYIN

Leonid meteor yağmuru 17-18 Kasım tarihlerinde gökyüzünde şölen sunabilir. Cuma ve Cumartesi günü erken saatlerde gökyüzünde kayan yıldızlar görebilirsiniz. Adını takımyıldızı Leo'dan aldan meteor yağmuru için bazı uzmanlar Pazar günü (19 Kasım) ikinci zirve görülebileceğini söylüyor.

Leonid her ne kadar bu hafta sonu zirve yapacak olsa aslında 3 Kasım'dan 2 Aralık'a kadar aktif olacak. Leonidlerin kaynağı her 33 yılda bir Güneş sistemini ziyaret eden 55P/Tempeş-Tuttle adlı küçük bir kuyruklu yıldız.

HER YERDEN GÖRÜLEBİLECEK

NASA'ya göre en son ziyareti 1998'de gerçekleşti ve 2031'de geri dönecek. Gökyüzünde gözlendiği nokta Aslan Takımyıldızı'nda yer aldığı için meteor yağmuru Leonid olarak adlandırılıyor.

Leonid meteor yağmuru aynı zamanda Dünya'da görülebilecek en hızlı meteor yağmurlarından biri. Uzay tozları saniyede 71 kilometreye ulaşabiliyor.

ŞAFAK SÖKMEDEN HEMEN ÖNCE DAHA İYİ GÖZLEMLENEBİLİR

1966 yılında yaşanan Leonif meteor yağmurunda Dünya atmosferine dakikada binlerce meteor düştü. O kadar çok meteor düştü ki adeta yağmur yağıyor gibiydi.

Cuma gününü Cumartesi'ye bağlayan gece ise tüm gökyüzünde izlenebilir. Gece yarısından sonra ve şafak sökmeden kısa süre önce daha iyi bir gözlem yapabilirsiniz.