'Hekim nereden nereye geldi' diyen yaygaracılara yanıt! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sayılarla açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden 'Hekim nereden nereye geldi' diyerek yaygara çıkartan İYİ Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba'ya sayılarla yanıt verdiği anları paylaştı. Koca, hekimlerin özelden kamuya geldiğine vurgu yaparak, "kamudaki uzman hekim sayısında 7.065 artış oldu. Özel sektörde sayı 1.112 azaldı. Özelden kamuya dönüş hızlandı" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 11 Kasım 2023, 19:07 Güncelleme 11 Kasım 2023, 19:23
’Hekim nereden nereye geldi’ diyen yaygaracılara yanıt! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sayılarla açıkladı

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden hekimler üzerinden yaygara çıkartan İYİ Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba'ya konuşmasını paylaştı.

Daha önce de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda pandemi sonrası hekim göçüyle ilgili soruya yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022'de yalnızca 450, 2023'te ise 401 doktorun yurt dışına çıktığını belirtti.

Resmi verilerle sözlerini sürdüren Koca, bu rakamların Avrupa ortalamasının çok altında olduğunu vurgulamıştı.

"HEKİM NEREDEN NEREYE GELDİ"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, paylaştığı videoda, İYİ Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba "Hekim nereden nereye geldi!" diyerek yaygara çıkardığı anlar görüldü.

FAHRETTİN KOCA SAYILARLA CEVAP VERDİ
Koca ise hekimlerin özelden kamuya geldiğine vurgu yaparak, "kamudaki uzman hekim sayısında 7.065 artış oldu. Özel sektörde sayı 1.112 azaldı. Özelden kamuya dönüş hızlandı. "Bilmeyen ne bilsin, bilenlere selam olsun." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yapılan görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlamıştı.

Komisyonda Bakan Koca'ya, 'Hekim göçü' ile ilgili bir soru yöneltildi. Bakan Koca, bu konuda Tabipler Odası ve Bakanlıktan alınan rakamların bulunduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanı Koca, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"2022'de Bakanlığımızdan İyi Hal Belgesi isteyen hekim sayısı 1359 ama yurt dışında çalışan sadece 450 kişi, gerisi ülkede. Emniyet bilgisiyle de söylüyorum. 2023'te İyi Hal Belgesi isteyen hekim sayısı 1321, 401 kişi yurt dışına çıkmış görünüyor. Bu 401 hekimin de 250'si pratisyen ve asistan hekim, 149'u uzman hekim. Dolayısıyla yurt dışına giden hekimlerin ağırlıklı olarak pratisyen hekimler olduğunu görüyoruz.

Peki daha çok Almanya'ya mı gidiyorlar, hayır. Sırasıyla Katar, Kuveyt ve Dubai, sonra Almanya... Dolayısıyla kaç hekimimiz var 205 bin, kaçı gidiyor 401, 450, 500 hadi 600 olsun. Binde kaç? 1.9… 2 olsun, 2,5 olsun, 3 olsun. Yani bin kişiden hadi sizin hesabınızla iki kat yapalım, 4 kişi gitmiş oluyor. Sorun mu? OECD'nin raporu ne diyor? Hindistan, Pakistan'ı karıştırmıyorum. Almanya hekimlerinin yüzde 5'i yani 18 bin 800'ü İngiltere'nin yüzde 8,6'sı yan, 18 bin 314 kişisi yurt dışında. Bunlarla kıyaslanabilir miyiz? Dünyada pandamı sonrası olan durumun bizde ne kadar minimal olduğunu söylüyorum."

ALMANYA'YI MI GİDİYORLAR?
Öte yandan Koca, yurt dışına giden hekimlerin pratisyen ağırlıklı olmasının, bu gidişlerin eğitim amaçlı olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Koca, yurt dışına giden hekimlerin öncelikli olarak Almanya'ya gitmediğini, ilk tercihlerinin Katar, Kuveyt ve Dubai olduğunu aktardı. Fahrettin Koca son olarak, "Şu an toplam 205 bin hekimimiz var, 401'i yurt dışına gidiyor." açıklamasında bulunmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN