Fondaş medyadan CHP İstanbul İl Kongresi eleştirisi: Kişisel çıkarları peşinde koşan bu tiplerin memlekete yararı olmaz

Türkiye yerel seçimlere giderayak CHP içerisindeki binbir kaos, kavga ve dövüşe şahitlik ediyor. "Değişim" diyerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğuna göz diken Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri dün İstanbul'da karşı karşıya geldi. Kavgaların gölgesinde gerçekleşen İstanbul İl Kongresi'nde iki isim yarıştı: Cemal Canpolat ve Özgür Çelik. Biri genel merkezin, diğeri muhalefetin adayıydı. İstanbul’da 70 kadar delegeyi yönlendiren Erdoğan Toprak'ın açıktan desteklediği Çelik’in kongreyi kazanması Canan Kaftancıoğlu ile Oğuz Kaan Salıcı’nın etkisini de azalttı. Kaftancıoğlu'nun hangi akılla yalancı ve başarısız bir liderin peşinden gittiği sorusunu soran CHP yandaşı Fatih Portakal, "Gidilmeyecek insanın peşinden giderek, kaybedenler listesinde yani siyasetin çöplüğünde yerlerini aldılar." yorumunda bulundu. Öte yandan yaşanan bu mücadele ve siyasi aymazlığa CHP fondaşı başka isimler de tepki gösterdi. Fondaş medyada kongre "Kişisel çıkarları peşinde koşan bu tipler bu karakterleriyle partiye ve memlekete yararlı olabilecekler mi? Olamazlar!" şeklinde ele alındı.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2023, 09:26 Güncelleme 10 Ekim 2023, 11:25
Fondaş medyadan CHP İstanbul İl Kongresi eleştirisi: Kişisel çıkarları peşinde koşan bu tiplerin memlekete yararı olmaz

İÇİNDEKİLER

Yerel seçimlere giderayak, CHP içerisindeki kavga ve kaos dinmiyor.

14-28 Mayıs sürecinde yaşanan hezimetin ardından "Değişim" diyerek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğuna göz diken Ekrem İmamoğlu ile Kemal Kılıçdaroğlu destekçileri dün İstanbul'da karşı karşıya geldi.

İMAMOĞLU'NUN ADAYI KAZANDI
Kurultaya giderken yaşanan kavgaların gölgesinde İstanbul İl Kongresi gerçekleştirildi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayı CHP'nin eski İstanbul İl Başkanlarından Cemal Canpolat oldu.

Ekrem İmamoğlu ve değişimcilerin adayı ise Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik oldu. Olaylı geçen kongrede oyların 342'sini Çelik, 310'unu Canpolat aldı.

TEBRİK İÇİN ARAMADI
Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabı üzerinden de Çelik'i kutlamaması partililer içerisindeki gerilimin göstergesi oldu.

Çelik ile Kılıçdaroğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini ancak arayan kişinin Çelik olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "İstanbul il başkanımız bugün (dün) genel başkanımızı aradı. Mazbatayı aldıktan sonra genel merkeze gelerek genel başkanımızı ziyaret edeceğini söyledi" demekle yetindi.

Kılıçdaroğlu'nun bireysel olarak Çelik'i tebrik edip etmediğini yanıtlamayan Akın, değişimci il başkanının gün boyu telefonla bile aranmadığını da ortaya çıkarmış oldu.

CHP'DE DENGELERE DEĞİŞTİ
İstanbul'da 196 delegeden 70'e yakınını peşinden sürükleme gücü olduğu bilinen Erdoğan Toprak'ın açıktan desteklediği Çelik'in kongreyi kazanması CHP içindeki denklemleri ve güç mücadelelerini bir kez daha gözler önüne serdi.

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun desteklediği Çelik'e; Toprak'ın da destek vermesi ile İstanbul'daki denge değişimcilerden yana değişti. Ancak kulislerde Toprak'ın Büyük Kurultay'da Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceği ifade ediliyor. Parti içindeki 10 Aralık ekibi ile güç mücadelesine girişen Erdoğan Toprak'ın, eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve ekibini tasfiye etmek için çalıştığı vurgulandı. Erdoğan Toprak'ın, Genel Merkez'den bağımsız ve farklı olarak Canpolat'a karşı Özgür Çelik'i desteklemesinin nedenlerinden bir diğerinin ise Oğuz Kaan Salıcı'nın parti içindeki etkinliğinin İstanbul'a uzanmasını önlemek olduğu belirtildi.

"İL BAŞKANI DEĞİL ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ SEÇİYORSUNUZ"

Cemal Canpolat'ın itiraf niteliğindeki açıklamaları kongrede büyük şaşkınlık yarattı.

"CHP'lilerin başka partiler üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum!" diyen Canpolat "CHP delegelerini, size oy vermek için işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum. İYİ Parti üzerinden işe girme dönemi pazar gününden itibaren bitecektir." ifadeleriyle İBB'deki liyakatsizliği ifşa etti.

Canpolat şunları söyledi:

"Sağ siyasetle belediyecilik olmaz. AK Parti'nin devşirme kadrolarıyla belediyecilik yapamazsınız. İyi Parti kadrolarıyla solcu belediyecilik yapamazsınız. Pazartesi gününden itibaren her belediye başkanı kendi alanında olacak, kendi alanında mücadele edecek. Biz de belediye başkanlarımıza sahip çıkacağız, baş tacı yapacağız, örgüt işlerine bakacağız. Örgüt işlerinde taraf olursanız, bir tarafı karşınızda bulursunuz. Hiçbir belediye başkanımız, CHP kongrelerinde örgütü baskı altına alarak, örgütü dizayn etmeye kalkarak, kendi ilçe başkanını milletvekili yapıyorsunuz. Kendi ilçe başkanınızı gençlik kolu başkanı yapıyorsunuz. Kendinize il başkanı seçmiyorsunuz, özel kalem müdürü seçiyorsunuz. CHP, özel kalem müdürleri ile yönetilemez."

"REZİL OLDUK MİLLETE"
İmamoğlu bu sözlerin ardından salondan çıkarken söylenenlere tepki gösterdi. İmamoğlu, "Bu denir mi ya? Allah'ım şov gibiydi ya. Ayıptır ya, rezil olduk millete. Türkiye izliyor bizi." dedi.

Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken eski CHP'li Mehmet Sevigen'den çarpıcı bir açıklama geldi. Sevigen, Cemal Canpolat'ın iddialarını doğrulayarak, "Eski Bayrampaşa ilçe başkanımız CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçince İBB'de işe alındı. Cemal Canpolat, 3 akrabasından İBB'de yakınları işe alındığı için oyunu isteyemedi" dedi.

Konuyu köşesine taşıyan yandaş Sözcü gazetesi yazarları Aytunç Erkin ve Rahmi Turan da kongredeki siyasi aymazlığı kaleme aldılar.

Erkin, konuşmayı değerlendiren bir CHP'linin 31 Mart'ta nasıl birliktelik olacak? dediğini ifade ederek, "İyice içe döndük ve enerjimizi kendi kavgamıza harcıyoruz. Bu saatten sonra 31 Mart seçimlerinde nasıl birliktelik olacak? Çok zor" değerlendirmesi yaptığını söyledi.

Öte yandan Erkin, "İmamoğlu'nun da oy kullanmaya girmeden önce yaptığı Canpolat'a yönelik "Yalanlarında boğulsunlar" açıklaması da her şeyi anlatıyordu." dedi.

Erkin, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu arasında savaş sürerken CHP'de sol kanadı oluşturduğunu savunan 'Gelecek İçin Biz' grubunun lideri ve eski İstanbul Milletvekili İlhan Cihanerden de dikkat çeken bir açıklama geldiğini belirtti.

SEÇİMİ SİYASİ CİNLİKLER KAYBETTİRDİ
Erkin, Cihaner'in milletvekili ve delegelerin oturduğu sıraları gösterdiğini ve şu şekilde konuştuğunu ifade etti: "Seçimi bu arkadaşların siyasi cinlikleri kaybettirdi. Bu delege ile mi seçime gidilecek?"

KİŞİSEL ÇIKARLARI PEŞİNDE KOŞAN BU TİPLERİN MEMLEKETE NE YARARI OLACAK?
Erkin, ayrıca CHP tabanınında kongreye ilişkin "Yedi dönemdir milletvekili olan, kaybedilen seçimde Kılıçdaroğlu'nun kampanyasını yürüten Erdoğan Toprak'ın 'benim adayım' dediği Özgür Çelik değişimci olarak kongreyi kazandı."şeklinde eleştirilerin de dile getirildiğini ifade ederek, CHP'yi anlatan en iyi cümle; "31 Mart'a doğru "pazarlık" için elini güçlendirmek isteyenlerin bir adım öne geçti" dedi.

Kongreye yönelik hayal kırıklığını yansıtan yandaş Sözcü Gazetesi Rahmi Turan da Erkin gibi eleştirilerin peş peşe sıraladı:

"Her şeyden önce partide demokratik olgunluk lazım.

Hak ve hukuktan yana, özgürlükçü, demokrat CHP'ye yakışan bir kongre olmadı bu…

Karşılıklı ağır sözler, çekilen YUH'lar, çıkan arbede, fırlatılan su şişeleri, savrulan yumruklar kamuoyuna iyi bir mesaj oluşturmadı.

Kendi aralarında birbirini yiyen, kısır çekişmelerle partiyi yıpratan delegeler diyelim ki, bu kavga-dövüş sonucu emellerine ulaştılar… Ne olacak?

Kişisel çıkar peşinde koşan o tipler bu karakterleriyle partiye ve memlekete yararlı olabilecekler mi? Olamazlar!

Partideki iki tarafın da her şeyden önce, güçlü ve demokrat bir Türkiye davasına inanmaları, edepli davranmaları ve karşıt düşüncelere saygılı olmaları gerekirdi… Oysa bunun tersi oldu!"

Sözcü TV'de kongreyi yorumlayan CHP yandaşı Fatih Portakal, "Kongrede münakaşanın, kavganın olacağı belliydi. Özgür Çelik diye birisi kazandı. Kaybedenler ise Cemal Canpolat ve Canan Kaftancıoğlu oldu." dedi.

Portakal, Kaftancıoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun peşinden giderek siyasi anlamda yanlış yaptığını ifade ederek, "Gidilmeyecek insanın peşinden giderek, kaybedenler listesinde yani siyasetin çöplüğünde yerlerini aldılar. Cemal Bey için siyaset noktalandı" şeklinde konuştu.

Kongrenin kazananlarınının da olduğuna dikkat çeken Portakal, "Asıl kaybeden Kılıçdaoğlu yine mağlup oldu. Cemal Canpolat sonradan çıktı. Kendini ifade edemeyen bir il başkanı adayıydı. Kaftancıoğlu'nu çok merak edyorum. Hangi akılla defalarca seçim kaybetmiş, seçim sonrasında yalanları ortaya çıkmış, bütün sorumluluğu kendisinden başka herkeste bulan, başarısız olmuş bir liderin arkasında gidebiliyor?Mağlup olan aslında Kılıçdaoğlu, koltuk sevdası gözünüzü kör etmiş" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN