DEVA da İYİ Parti gibi 'müstakil seçim' dedi! Ali Babacan'dan "CHP'yi söğüşledik" itirafı: "15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık"

CHP listelerinden 38 vekil koparan küçük ortaklar İYİ Parti gibi "CHP'siz yerel seçim" çalışmalarına hız verdi. Geçtiğimiz günlerde "CHP kendi başına herhangi bir seçime girse kazanması mümkün mü ya? Siz hayal mi görüyorsunuz?" diyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkaracaklarını ilan ederek "İmamoğlu bize gelmeden İstanbul adayını açıklarız" dedi. CHP'nin başta anlaştıkları rakamdan daha fazla vekil önerdiğini ilk kez duyuran Babacan, "15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık. Tamamı bize gelen talep üzerine" sözleriyle Kemal Kılıçdaroğlu'nun kucağına bombayı bıraktı. DEVA cephesinden gelen bu çıkış "Söğüş bitti satış başladı" yorumlarını da beraberinde getirdi.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2023, 10:38 Güncelleme 06 Ekim 2023, 10:54
DEVA da İYİ Parti gibi ’müstakil seçim’ dedi! Ali Babacan’dan CHP’yi söğüşledik itirafı: 15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık

İÇİNDEKİLER

Türkiye 31 Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi muhalefet unsurlarının tutuştuğu kavga ve kaosa şahitlik ediyor. 14-28 Mayıs sürecinde büyük bir hezimete uğrayan 8'li koalisyon ortakları şu sıralar birbirlerini yiyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener seçimlerin ardından "Koltuğundan başka hiçbir şeyi düşünmeyenlerle uğraştık" diyerek Kemal Kılıçdaroğlu'nu açık şekilde hedef alırken "81 ilde aday çıkaracağız" diyerek CHP ile ittifakın bittiğini ilan etti.

AKŞENER'DEN AT PAZARLIĞI: İSTANBUL VE ANKARA'YI SONA BIRAKTI
İzmir'de CHP'li Tunç Soyer'in karşısına Ümit Özlale'yi aday çıkaran, Eskişehir'de CHP'li Yılmaz Büyükerşen'e rakip olarak Melih Aydın'ı aday gösteren Akşener, İstanbul ve Ankara'yı sona bırakarak at pazarlığına soyundu.

Öte yandan 14-28 Mayıs sürecinde CHP listelerinden 38 vekil koparan küçük ortaklar da "CHP'siz yerel seçim" çalışmalarına hız verdi.



Geride bıraktığımız günlerde "CHP kendi başına herhangi bir seçime girse kazanması mümkün mü ya? Siz hayal mi görüyorsunuz? Yerel seçimler geliyor, hadi İstanbul ve Ankara'da biz kendi adayımızla çıkacağız ve kazanacağız desinler..." diyerek CHP'yi hedef alan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan çarpıcı bir çıkış geldi.

"CHP LİSTELERİNDEN GİRMEMİZ SONRASI YILGINLIK VAR"
Babacan 6'lı masa ortaklarının hiçbirinde işbirliği iklimi olmadığını belirterek, "Kendi teşkilatımızla ve genel merkezimizle yaptığımız istişareler sonucu kendi adaylarımız ve ismimizle girmeye karar verdik. CHP listelerinden girmemizden sonra sistemimizde çok ciddi bir yorgunluk, yılgınlık var. Teşkilatlarda "Neden kendimizi gösteremedik" diyenler var. Güçlü teşkilatlarımızın olduğu bir sürü il "Niye bu kadar emek verdik" diye isyan ediyor" ifadelerini kullandı.


İSTANBUL VE ANKARA'DA ADAY ÇIKARACAK: İMAMOĞLU GELMEDEN BİZ AÇIKLARIZ
Babacan, İstanbul'da CHP'li Ekrem İmamoğlu, Ankara'da Mansur Yavaş'a karşı aday çıkaracaklarını da ilan etti. "İmamoğlu bize gelmeden İstanbul adayını açıklarız" dedi.


KILIÇDAROĞLU'NUN KUCAĞINA BOMBAYI BIRAKTI
Babacan, CHP'nin başta anlaştıkları rakamdan daha fazla vekil önerdiğini ilk kez duyuran Babacan, "15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık. Tamamı bize gelen talep üzerine" sözleriyle Kemal Kılıçdaroğlu'nun kucağına bombayı bıraktı.

Babacan şu ifadeleri kullandı;

"Milletvekili seçimleri öncesi, biz ilk önce CHP ile '15 + 5' diye anlaştık. Çünkü 18'i buluyorduk biz. 15 aday, aşağı yukarı seçilmesi daha kolay yerlerde; artı beş de ciddi bir oy artışı olursa o oy artışının getireceği alandı… Ona göre anlaştık fakat daha sonra dediler ki bize, 'Siirt'te ve Iğdır'da sizin il başkanlarınız çok iyi. Biz onları birinci sıradan aday yapabiliriz.' İlk anlaşmanın tamamen üstünde... Aradık arkadaşları, 15 + 5 + 2 oldu. İkisi de bizim Iğdır ve Siirt, hep zaten CHP listesinden ve liste başı olarak aday oldu. Bir gün sonra dediler ki, 'Üç il daha var. Bu üç ile de eğer sizin adaylarınız girerse, -ki seçilebileceği garanti yerler, öyle ihtimal falan değil ama bizim adaylarımıza çok destek veriliyor- neresi? Erzurum, Elazığ ve Yozgat… Aradık il başkanlarımızı, dediler ki, 'Biz kendimiz şimdi aday olursak olmaz, teşkilatımızdan halkın da tanıdığı düzgün isimlere bakalım.' Hemen birkaç saat içerisinde isimlerini verdik. Artı üç daha girdi aday olarak, CHP'nin talebi üzerine. Etti mi 25?



En son CHP'nin Kilis'teki adayı istifa etti. Kaçıncı sıra hatırlamıyorum iki mi, üç mü… Aradılar, 'Sizin Kilis İl Başkanınız çok iyi. Onun yerine onu verir misiniz?' Aradım Yavuz Bey'i. 'Bir de üç il başkanı kendisi istemedi, kendileri başka isim verdi. Şimdi seni istiyorlar ama kendin de olabilirsin başka ismi de verebiliriz…' 'Ben aday olurum' dedi. 'Çok çalışırım da' dedi. En son artık listeler de verildikten sonra istifa üzerine boşalan, gene bizim Kilis İl Başkanı Yavuz Bey'i koyduk. Toplamda bizim 26 adayımız etti. 15 + 5 diye başladık, 26 aday ile tamamladık. Tamamı bize gelen talep üzerine."

"SÖĞÜŞ BİTTİ SATIŞ BAŞLADI"
DEVA cephesinden gelen bu çıkış "Söğüş bitti satış başladı" yorumlarını da beraberinde getirdi.

CHP VE SÖĞÜŞÇÜLER ARASINDA PATLAK VEREN KRİZ
Tam da bu noktada CHP ve söğüşçü küçük ortaklar arasında çıkan krize dikkat çekmekte fayda var...

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu CHP ile seçime girmeyi 'hata' olarak tanımladı, DEVA lideri Ali Babacan ise "CHP tek başına seçim kazanamazdı" dedi.

Küçük ortakların bu tutumu CHP seçmenini çileden çıkarırken, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 'rakamlar ortada' diyerek Gelecek, Saadet ve DEVA'yı yaylım ateşine tuttu.

Günaydın, küçük ortakların "%7-8 alırız" iddiasının fos çıktığını belirterek "%7-8 iyi bir oy oranı, keşke CHP'den farklı girselerdi" şeklinde çıkıştı. Öte yandan Günaydın, Kılıçdaroğlu'nu da es geçmedi... "Biz 2010'lu yılların ortalarından bu yana 23,24,25 civarında oy alıyoruz" diyerek Kılıçdaroğlu'nun vasatlığına dikkat çekti.