CHP ile İP'e "e-ticaret" reddi! Gerekçeli karar açıklandı: Para dolu çikolata kutuları telefon trafiği skandalları AYM'de son buldu

Son dakika haberi! CHP, Meclis'te "evet" oyu verdiği E-ticaret Kanunu'nu daha sonra Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç ile birlikte 132 milletvekilinin imzası ile AYM'ye taşımıştı. Kanunun iptali istemiyle yapılan başvuruyu iptal eden Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Ticaret Bakanlığı'nın yasa ile kamu yararını hedeflediğini belirten AYM, Kanunun tekelleşmeyi önleme hedefi yönünden amaca uygun olduğuna dikkat çekti. Öte yandan medyada kendileri hariç tüm yayın organlarına yandaş yaftası yapıştıran CHP fondaşı Cumhuriyet gazetesinin bir çikolata kutusunda gelen 500 bin TL karşılığında manipülatif haberler yaptığı ortaya çıkmıştı. Yandaşa çikolata kutusunda 500 bin TL veren e-ticaret şirketinin reklama 100 milyon dolar bütçe ayırdığı belirlenmişti.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2023, 07:36 Güncelleme 24 Eylül 2023, 08:16
CHP ile İP’e e-ticaret reddi! Gerekçeli karar açıklandı: Para dolu çikolata kutuları telefon trafiği skandalları AYM’de son buldu

İÇİNDEKİLER

CHP'nin AYM'ye E-ticaret Kanunu'nun iptali istemiyle açtığı davayı reddeden Anayasa Mahkemesi (AYM) gerekçeli kararını açıkladı. Kanunun e-ticaret firmaları aleyhine orantısız bir sınırlamaya neden olmadığını belirten AYM, kamu yararı ile özel teşebbüs özgürlüğüne ilişkin kişisel yarar arasında bulunması gereken makul dengenin gözetildiğini bildirdi. Ticaret Bakanlığı'nın yasa ile kamu yararını hedeflediğini belirten AYM, Kanunun tekelleşmeyi önleme hedefi yönünden amaca uygun olduğunun görüldüğünü açıkladı.




"KAMU YARARI GÖZETİLMİŞTİR"
AYM gerekçeli kararında Kanunun, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara göre zayıf konumda bulunan ve çoğunlukla küçük ve orta ölçekli işletme niteliğinde olan elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların rekabet gücünü koruyarak, varlıklarını sürdürebilmelerine olanak tanıdığına da hükmetti. Ayrıca kanunla tüketicilerin korunduğu da ifade edildi.



AYM, Kanunun elektronik ticaret piyasasının milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesi ile elektronik ticaret sektörünün güvenli, sağlıklı ve düzenli işleyişinin sağlanması ve rekabet ortamının korunması amacıyla anayasal bağlamda kamu yararına dayalı meşru bir amacının bulunduğunu da ifade etti.



SKANDALLARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ
CHP'nin önce "evet" oyu verip sonra çark ettiği e-ticarette yerli firmaları korumayı ve rekabeti sağlamayı amaçlayan düzenlemede, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak yasayı AYM'ye taşımalarını sağladığı öğrenilmişti. Engin Altay, yaptığı açıklamalarda Akşener'i işaret ederek, ısrarla yasanın iptali için başvuru yapılmasını istediğini ifade etmişti.



RÜŞVET SKANDALI PATLAMIŞTI
Öte yandan Çin sermayeli, Türkiye'nin en büyük e-ticaret firması tarafından çikolata kutusunda Cumhuriyet Gazetesi'ne 500 bin TL verilerek E-ticaret Kanunu aleyhine haberler yaptırıldığı iddia edilmiş, bu haberlerin ardından akıllara ise "CHP ve İYİ Parti rüşvet skandalının neresinde?" soruları gelmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN