Başkan Erdoğan’ın yoğun diplomasi trafiği! MIKTA liderleriyle bir araya geldi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Türkiye, bölgesel ve küresel konularda üstlendiği kritik rol ve ortaya koyduğu vizyonla zirvenin ana aktörlerinden biri olarak ön plana çıkarken Başkan Erdoğan da diplomasi trafiğine başladı. Erdoğan, Liderler Zirvesi kapsamında, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi.

Giriş Tarihi 09 Eylül 2023, 15:00 Güncelleme 09 Eylül 2023, 16:59
Başkan Erdoğan’ın yoğun diplomasi trafiği! MIKTA liderleriyle bir araya geldi

İÇİNDEKİLER

Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında "Liderler Alanı"nda bir araya geldi.

Türkiye, bölgesel ve küresel konularda üstlendiği kritik rol ve ortaya koyduğu vizyonla zirvenin ana aktörlerinden biri olarak ön plana çıkarken Başkan Erdoğan da diplomasi trafiğine başladı.

Bu kapsamda Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve MIKTA Liderleri ile bir araya geldi.

Görüşmede; Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki görüşmede, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ve Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro yer aldı.

Başkan Erdoğan, görüşmede, 10 yıl önce oluşturulan MIKTA'nın ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe kat ettiğini vurgularken, mevcut küresel sistemin ve uluslararası kuruluşların dünyada barış, güvenlik ve refahı güvence altına almada yetersiz kaldığının görüldüğüne işaret etti.

Erdoğan, ayrıca terörizm, İslam düşmanlığı gibi yayılan problemlerin daha adil bir dünyanın inşa edilmesi için MIKTA'nın sorumluluğunu artırdığına dikkati çekti.

Burada bir konuşma gerçekleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

"BİR ARADA YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜ HAKİM KILMAMIZ GEREKİYOR"
Küresel sistemdeki adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti ise maalesef azalıyor. Bu tablo çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi, çok taraflılığın güvence altına alınması konusunda bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz dünya 5'ten büyüktür tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır. Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürünü hakim kılmamız gerekiyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KILIFIYLA 2 MİLYAR İNSANIN DEĞERLERİNE SALDIRILIYOR
Hemen her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez. Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz.

"GIDA KRİZİYLE MÜCADELEDE YAPICI KATKILARDA BULUNABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM"
Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğini haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MIKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor. MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum. Değerli dostum Vidodo'ya bu buluşmayı gerçekleştirdiği için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Görüşmede, Başkan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti.

MIKTA NEDİR?
MIKTA; Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformudur. 25 Eylül 2013 tarihinde 68. BM Genel Kurulu genel görüşmeleri marjında hayata geçirilen MIKTA'nın ilk Dışişleri Bakanları toplantısı da anılan tarihte düzenlenmiştir. MIKTA hayata geçirildiği günden bu yana mutad olarak Dışişleri Bakanları düzeyinde yılda üç kez toplanmaktadır. MIKTA'nın sekretaryası bulunmamakta olup, MIKTA toplantılarının koordinasyonu her yıl rotasyon uygulamasıyla seçilen MIKTA Dönem Başkanı ülke tarafından sağlanmaktadır.

2022 yılında MIKTA Dönem Başkanlığı Avustralya tarafından Türkiye'ye devredilmiştir. Türkiye'nin MIKTA Başkanlığı küresel sağlık, etkin göç yönetimi ve gıda güvenliğidir.

MIKTA'ya dâhil beş ülkenin tümü G20 üyesi olup, demokratik ve çoğulcu sisteme sahip açık ekonomilerdir. Bölgelerinde etkin birer aktör olan beş ülke, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmakta, uluslararası sorunlar karşısında çoğunlukla benzer ve yapıcı yaklaşımlar izlemektedir.

MIKTA ülkeleri, G20 ve diğer önde gelen uluslararası örgütlerle daha yakın işbirliği ve eşgüdüm içinde bulunmayı ve üye ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu çerçevede, MIKTA ülkeleri Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve OECD nezdindeki Daimi Temsilcilikleri başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde Büyükelçiler/Daimi Temsilciler düzeyinde çalışma toplantıları düzenlemekte, küresel meselelere ilişkin pek çok konuda ortak açıklamalar yayımlamaktadır.

MIKTA ülkelerinin yedi temel önceliği şunlardır:

- Enerji

- Terörizmle Mücadele ve Güvenlik

- Ticari ve Ekonomik İşbirliği

- İyi Yönetişim ve Demokrasi

- Sürdürülebilir Kalkınma

- Cinsiyet Eşitliği

- Barışı Koruma Operasyonları

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN