Fırsatçılara geçit verilmeyecek! Arabuluculuk dönemi resmen başladı! Sahte ilanlarla fiyat artıranlar için ceza yolda

Kira ve kat mülkiyeti uyuşmazlıklarında yeni dönem devreye giriyor. Ara buluculuk Yasası'ndaki değişiklik yürürlüğe bugün girecek. Ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına mahkemeden önce ara bulucularda çözüm arayacak. Öte yandan sahte ilanlarla yapılan dolandırıcılıklar ve spekülatif fiyat artışlara yönelik yapılan çalışma da Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde kimlik doğrulaması yapmadan gayrimenkul ve araç ilanı verme dönemi bitiyor. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 01 Eylül 2023, 10:06 Güncelleme 01 Eylül 2023, 16:44
Fırsatçılara geçit verilmeyecek! Arabuluculuk dönemi resmen başladı! Sahte ilanlarla fiyat artıranlar için ceza yolda

İÇİNDEKİLER

Artan kiralar, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilimi artırdı. Evini daha yüksek fiyatla kiraya vermek isteyen bazı ev sahipleri, mevcut kiracılarını çıkarmak için türlü yollara başvuruyor. Yapılan çalışmalarla bu tür durumların önüne geçilecek. Artık bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce ara bulucuya gidecek.

Eğer ara bulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak.

4 HAFTA İÇİNDE KARAR VERECEKLER
1 Eylül itibarıyla başlayan uygulama ile yargının iş yükü azalacak. Uyuşmazlıklar; kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanabiliyor.Anlaşmazlıklar artınca taraflar soluğu mahkemede alıyor, bu da yargının iş yükünü artırıyor.

Bugünden sonra taraflar artık ilk olarak mahkemenin değil, ara bulucuların yolunu tutacak.Ara bulucuda uzlaşılamazsa mahkemeye gidilecek

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

FAHİŞ KİRA ARTIŞI ÖNCELECEK
Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

100 BİN TL'YE KADAR CEZASI VAR
Öte yandan sahte ilanlarla yapılan dolandırıcılıklar ve spekülatif fiyat artışlara yönelik yapılan çalışma da Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde kimlik doğrulaması yapmadan gayrimenkul ve araç ilanı verme dönemi bitiyor.

Buna göre, şahısların kendisine, birinci veya ikinci dereceden akrabasına ait olmayan ilanları yayınlaması yasaklanırken, işletmelerin de yetki belgelerini doğrulaması gerekiyor. Uymayana ihlal başına 100 bin TL'ye kadar ceza var.

Türkiye'de yasalara göre; emlak ofisinin yetki belgesi sahibi olması, pazarlanacak mülk için de mal sahibi ile yetkilendirme sözleşmesi yapması bir zorunluluk. Ancak bu durum ilan sitelerinde kontrol edilemiyor. Birçok kullanıcı oldukça fazla bilinen sitelerde hayli ev ilanları ile karşılaşıyor. Sahte bilgilerle dolandırıcıların, emlak ofisi adı altında yetki belgesiz işletmelerin yer aldığı bu ilan siteleri büyük mağduriyetlere zemin hazırlıyor.

Spükülatik fiyat artışına yol açan bu durum hem satılık hem de kiralık ilanları ile yapılıyor. Örneğin bir evin değeri 4 milyon liraya ilana konuluyor. Ardından aynı bölgede aynı tip ev için 5-6 milyon lira bandında sahte ilanlar ekleniyor.

Benzer durum otomobil satışlarında da varlığını sürdürüyor. 'Al-Sat'çı olarak bilinen şahıslar veya kötü niyetli bazı yetkili satıcılar elindeki ikinci el aracın piyasasını yükseltmek için onlarca sahte ilan giriyor. Bu ilanlar nedeniyle hem fiyatlar şişiyor hem de al-satçıların elindeki aracı kolayca ve istediği fiyattan satıyor. Bu nedenle piyasanın dengesi alt üst oluyor.

Yaşana bu mağduriyetlerinin önüne geçmek adına Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Yeni düzenleme ile şu şekilde ilerlenecek:

- İlan sitelerinde ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ilanı vermek isteyenler, açık kimliklerini gizledikleri sahte hesaplar üzerinden ilan veremeyecek.

- Kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklandı.

- Emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecekler.

- İkinci el motorlu kara taşıtları ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanı sıra, ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapmakla yükümlü olacak.

- Mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN