Büyük Taaruz'la destan yazan Türk milleti son 20 yılda küresel güç haline geldi!

Türkiye, Gazi Mustafa Kemal’in ‘Ya istiklal ya ölüm’ diye başlattığı zafer yürüyüşünü 30 Ağustos 1922’de dünyaya tescilletti. Küllerinden yeniden doğan ülkemiz özellikle son 20 yıldaki yerli ve milli hamlelerle küresel aktör haline geldi.

Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023, 07:01 Güncelleme 30 Ağustos 2023, 08:46
Büyük Taaruz’la destan yazan Türk milleti son 20 yılda küresel güç haline geldi!

İÇİNDEKİLER

Bugün, Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun, 26 Ağustos 1922'de başlattığı ve 30 Ağustos'ta zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 101'inci yıldönümü.

Tarihi şan, şeref ve zaferlerle dolu olan Türk milleti, 30 Ağustos zaferi ile birlikte Anadolu'nun sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalacağını tüm dünyaya gösterdi.

Tarihçi Hadiye Yılmaz Odabaşı, "Büyük Taarruz, Müslüman Türk Osmanlı halkının neredeyse 19. yüzyılın başlarından itibaren toprak kayıpları, mezalim ve katliamlar, sürgün ve göçler nedeniyle yaşadığı kolektif travmaları tersine çevirmiş, Türkiye toprakları millet için güvenli bir vatan haline gelmiştir. Avrupa'nın 'hasta adam' etiketiyle damgaladığı Türk milleti bu zaferden sonra 'muzaffer bir ulus' olarak hak ettiği saygıya ulaşmıştır. Millet ve devlet olarak o günlerden aldığımız ivmeyle Türkiye artık dünya siyasetinin önemli aktörlerinden biri haline geldi. Kuşku yok ki yakın gelecekte milletin iradesiyle bu etkinlik artacak" diyor.

Sabah'ta yer alan habere göre, son 20 yılda, savunma sanayiinden ekonomik atılımlara, dış politikadan Türk dünyası ile olan ilişkilere kadar her alanda öncü rol oynayan Türkiye, küresel siyaset arenasında ağırlığı ve gücü belirgin bir şekilde hissedilen ülke haline geldi.

Dünyanın en iyi İHA ve SİHA'larını üreten Türkiye, Karabağ'ın işgalinin son bulmasında da öncü rol oynadı.

Yerli milli muharip uçak KAAN'ı görücüye çıkaran, Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg'u üretim bandından çıkaran, dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu'yu yapan Türkiye, enerjide de dışa bağımlılığı bitiren stratejik hamleleriyle tarih yazdı.

4 KURTULUŞ SAVAŞI GAZİSİNİN MİRASÇILARINA İSTİKLAL MADALYASI
Kurtuluş Savaşı'na katılan 1900 doğumlu Merzifonlu Mehmet oğlu Kıdemli Serçavuş (Başçavuş) Arslan Hasan Utubak, 1900 doğumlu Kırşehirli Halil oğlu Er Salih Güner, 1900 doğumlu Şenkayalı Ali oğlu Er Adıgüzel Yıldız, 1886 doğumlu Ilgazlı Ahmet oğlu Er Ahmetali Er'in mirasçılarına İstiklal Madalyası verilecek. Buna ilişkin karar Başkan Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.



BAYRAM COŞKUSU
Bugün Türkiye'nin dört bir yanında bayram coşkusu yaşanacak. İzmir, Ankara, Uşak'ta önceki gece konser ve gösterilerle kutlamalar başladı.İstanbul Boğazı'nda bayrama özel yat yarışı düzenlenecek. 30 Ağustos dolayısıyla yarın Marmaray, Başkentray, İzban, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro seferleri ücretsiz hizmet verecek. TCG 18 Mart denizaltısı Samsun Limanı'nda, TCG Gurbet Hücumbotu Kocaeli'nde vatandaşların ziyaretine açılacak.

MARŞ SÜRPRİZİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek 30 Ağustos programında, Cumhuriyetin 100. yılına özel hazırlanan marş ilk defa seslendirilecek. Garo Mafyan, Tuluyhan Uğurlu, Sinan Akçıl, Özdemir Erdoğan gibi sanatçıların bulunduğu jürinin oylarıyla birinci seçilen 100. Yıl Marşı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde ilk kez seslendirilecek. Oylamada ikinci ve üçüncü sırada yer alan marşların çalınmasının ardından Erdoğan, dereceye giren ilk dört marşın söz yazarı ve bestecilerine plaket takdim edecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN