Son dakika: 13 seçimdir hezimet yaşayan Kemal Kılıçdaroğlu oylarını şişiren yandaş anketçilerini kovdu: CHP Genel Merkezi'ne girmeyecekler

Son dakika haberleri... 14 ve 28 Mayıs'ta büyük hezimete uğrayan Kemal Kılıçdaroğlu, kendi oylarını şişiren yandaş anketçilerini bir bir kovmaya başladı. İlk olarak başında KHK ile ihraç edilen akademisyen Derya Kömürcü’nün bulunduğu, Veysi Fidan’ın sahibi olduğu Yöneylem Araştırma’yı genel merkezden kovdu. Şirket yetkililerinin bir daha içeriye alınmamasını isteyen CHP lideri, “Genel merkeze girmeyecekler bunlara kimse iş vermeyecek” ifadelerini kullandı. Takvim.com.tr hangi anket şirketinin hangi partiye yakın olduğunu sizler için derledi.

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2023, 10:20 Güncelleme 23 Ağustos 2023, 10:46
Son dakika: 13 seçimdir hezimet yaşayan Kemal Kılıçdaroğlu oylarını şişiren yandaş anketçilerini kovdu: CHP Genel Merkezi’ne girmeyecekler

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde tarihi hezimete uğrayan muhalefet, oylarını şişiren anketçilerin gazı ile girdiği iki seçim de şoku yaşadı.

Bazı anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 puan önünde gösterilen Kılıçdaroğlu, daha ilk seçimde 2,5 milyon oy fark yedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN HIRSI Tİ'YE ALINDI
Kemal Kılıçdaroğlu'nun tarihi hezimet sonrası hırslandığına ilişkin haberler ise büyük bir alay konusu oldu. Yerel seçimler hakkında yaptığı açıklama Cüneyt Özdemir'in dalga malzemesi oldu.

"Kılıçdaroğlu çok hırslanmış yerel seçimleri muhakkak kazanmalıyız demiş" diyerek gülen Özdemir, "CHP'li gazeteciler hala Kemal Kılıçdaroğlu'nu pazarlıyorlar bize. 13 seçimdir gelmeyen hırs geldiysen kapıyı iki kere vur. Baksanıza yeni bir haber var, İstanbul'un ilçelerinde seçimler yapılmış hepsinde Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler önde çıkmış. Şaşırdınız mı?" ifadelerini kullandı.

EKREMCİ MEDYADAN YENİ İDDİA
Seçimin hemen ardından pusuda bekleyen Ekrem İmamoğlu'nu tutan ve Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı savaş başlatan medya yeni bir iddia ortaya attı.

ODA TV'de yer alan habere göre, Kemal Kılıçdaroğlu kaybedilen seçimin cezasını muhalif oyları şişiren anketçilere kesti.

Söz konusu haberde anketçi gazıyla 2 tarihi seçim kaybeden Kılıçdaroğlu'nun anket firmalarına iş verilmemesi konusunda talimat verdiği yer aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, brifinglerde kendisine "Yüzde 7 öndesiniz" diyen anket firmalarıyla yolları ayırmaya başladı.

İlk olarak başında KHK ile ihraç edilen akademisyen Derya Kömürcü'nün bulunduğu, Veysi Fidan'ın sahibi olduğu Yöneylem Araştırma'yı genel merkezden kovdu.

Şirket yetkililerinin bir daha içeriye alınmamasını isteyen CHP lideri, "Genel merkeze girmeyecekler bunlara kimse iş vermeyecek" ifadelerini kullandı.

ŞİRKETİ GETİREN EKİP TANIDIK
Yöneylem Araştırma şirketini CHP Genel Merkez'e getiren ekip ise isimleri kamuoyunda seçimden bu yana tartışılan, Engin Özkoç Erdoğan Toprak Tuncay Özkan ve Okan Konuralp olduğu öğrenildi.

CHP'den cüzi miktar reklam parası alan ya da hiç reklam almayan haber sitelerinin ardından, 367 milyon TL'lik reklam bütçesine ne olduğu tartışma konusu olmuştu.

HANGİ ANKET FİRMASI HANGİ PARTİYE YAKIN?
2023 seçim anket sonuçları kamuoyu araştırma şirketlerinin siyasi görüşlerine değişim gösteriyor. Son dönemde açıklanan pek çok anket sonucu özellikle muhalefet medyasında gündeme geliyor. Anketlerle seçmeni manipüle etmeye yönelik olduğu tepkileri alan ve güvenilirliği de sorgulanan anketlerde hangi parti ne kadar oy aldı?

* Aksoy Araştırma şirketi tamamen CHP'nin anket firması gibi çalışıyor. Sahibi Ertan Aksoy.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yakın. Açıkladığı anket sonuçlarında tamamen CHP ve Millet İttifakı'nın oy oranlarını yüksek gösterdiğinden 'güvenilir değil' tepkileri alıyor.

Aksoy anket firmasının açıkladığı Şubat 2023 son kamuoyu araştırması sonucu ise şöyle:

🔴AK Parti: Yüzde 32.1
🔵CHP: Yüzde 27.3
⚪️İyi Parti: Yüzde 13.6
⚫️HDP: Yüzde 12
🔶MHP: Yüzde 6.8
🔶DEVA: Yüzde 0.9
🔶SP: Yüzde 0.8
🔶GP: Yüzde 0.7

*Aksoy anket firması, 'Türkiye Monitörü 2023 Yılı 9. Hafta Araştırması'nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Anket sonuçlarına göre partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının oy oranları:

🔴AK Parti: Yüzde 31
🔵CHP: Yüzde 28,4
⚪️İYİ Parti: Yüzde 12
⚫️HDP: Yüzde 10,3
🔶MHP: Yüzde 7,2
🔶Deva Partisi: Yüzde 1,4
🔶Türkiye İşçi Partisi: Yüzde 1,1
🔶Gelecek Partisi: Yüzde 0,9


* ALF Araştırma şirketi de CHP'nin oy oranlarını hep yüksek göstermekle suçlanıyor. Sahibi Ali Süslü. Açıkladığı Şubat 2023 son hangi parti oy oranı nedir anket sonuçları ise şöyle:

🔴AK Parti: %29,5
🔵CHP: %27,8
⚪️İyi Parti: %15,7
⚫️HDP: %9,8
🔶MHP: %5,6
🔶ZP: %2,5
🔶MP: %2,2
🔶DEVA: %1,8
🔶YRP: %1,6
🔶GP: %1,5

* ORC şirketi kamuoyunda İyi Parti ile çalıştığı ve İyi Parti'nin oy oranlarını yüksek gösterdiği gerekçesiyle "güvenilir değil" tepkileri alıyor. Sahibi Mehmet Pösteki. Açıkladıkları son anket de Piar Araştıra şirketi gibi şaibeli. Bu şirket de Kılıçdaroğlu'nu yüksek gösterdi.

Şubat 2023 verileriyle açıkladıkları son anket sonuçları ise şöyle:

🔴AK Parti: Yüzde 29.1

🔵CHP: Yüzde 23.5

⚪️İYİ Parti: Yüzde 19.5

⚫️HDP: Yüzde 8.1

🔶MHP: Yüzde 5.4

🔶Gelecek Partisi: Yüzde 2.5

🔶DEVA Partisi: Yüzde 2.3

🔶Zafer Partisi: Yüzde 2

🔶Türkiye Değişim Partisi: Yüzde 1.8

🔶Büyük Birlik Partisi: Yüzde 1.5

🔶Memleket Partisi: Yüzde 1.3

🔶Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1


📌AVRASYA sahibi Kemal Özkiraz CHP'ye çalışıyor, CHP'yi yüksek gösteriyor.

📌BULGU Araştırma sahibi Semih Turan, CHP'ye çalışıyor, bu partinin oylarını yüksek gösteriyor. Çıktığı KRT kanalında sürekli CHP'yi savunuyor.

📌BUPAR sahibi Erdal Akaltun, CHP'ye çalışıyor, CHP oylarını yüksek gösteriyor.

📌İstanbul Ekonomi Araştırma sahibi Can Selçuki, CHP ile çalışıyor.

📌Polimetre sahibi Mehmet Günal Ölçer, CHP ile çalıştığı iddia ediliyor.

📌Yöneylem sahibi Derya Kömürcü, CHP eksenli çalışıyor.

📌Artıbir sahibi Hüseyin Çalışkaner CHP ve Kılıçdaroğlu için çalışıyor.

📌MAK Araştırma sahibi Mehmet Ali Kulat, altılı masayı yüksek çıkarıyor.

📌 MetroPOLL sahibi Özer Sencar. Millet ittifakı oylarını yüksek çıkarıyor.

📌Panorama şirketi sahipleri Osman Sert, Hatem Ete. Araştırmalarında Millet İttifakı yüzdesini yüksek çıkarıyor, özellikle de Ahmet Davutoğlu'nun başındaki Gelecek Partisi ile organik bağları bulunuyor.

📌Orthus şirketi sahibi Sinan Aydın, muhalif oyları ve DEVA'yı yüksek çıkarıyor.

📌AREA şirketi Murat Karan, altılı masa üyesi Demokrat Parti ile çalışıyor.

📌Sosyo Politik şirketi ortakları Sabri Kılıç, Yüksel Genç HDP için çalışıyor.

📌TEAM şirketi sahibi Ulaş Tol, 6'lı masa oylarını hep yüksek gösteriyor.

İYİ PARTİ'YE ÇALIŞAN ANKET FİRMALARI HANGİLERİ?

📌KONDA Araştırma şirketi ve sahibi Bekir Ağırdır, tamamen altılı masa olarak bilinen Millet İttifakı'nı destekliyor.

📌ORC sahibi Mehmet Pösteki, İYİ Parti ile çalışıyor, İYİP oylarını ortalama üzerinde çıkardığı iddia ediliyor.

📌PİAR Araştırma sahibi Kadir Atalay, araştırmalarında İYİP yüksek çıkıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN