Ev sahibi ve kiracıların davalarında arabuluculuk süreci! Avukat Mehmet Ali Yeşil tüm detayları anlattı

Avukat Mehmet Ali Yeşil kira hukuku özelinde arabuluculuk sürecini değerlendirdi. Süreçle ilgili bilgiler veren Av. Mehmet Ali Yeşil "1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılan davalarda uygulama alanı bulacağı için ilgili tarihten önce açılmış davalar mevcut mahkemelerinde görülmeye devam edecek. Arabuluculuk görüşmeleri başarısız olursa da ‘uzlaşmazlık tutanağı’ düzenlenecek ve taraflarca imza altına alınacak. İmzadan imtina edilirse durumu arabulucu yazarak kendisi imzalayacak. Uzlaşma sağlandı ancak uzlaşmaya riayet edilmiyorsa taraflar arabuluculuk tutanağının kesinleşmesini Sulh Hukuk Mahkemesi’nden talep ederek alınan kararın uygulanmasını isteyebilecekler. Kesinleştikten sonra bu karar artık ilam niteliğinde olacaktır" dedi.

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2023, 16:38 Güncelleme 23 Ağustos 2023, 16:38
Ev sahibi ve kiracıların davalarında arabuluculuk süreci! Avukat Mehmet Ali Yeşil tüm detayları anlattı

İÇİNDEKİLER

Resmi Gazete'de 5 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nda değişiklik yapılarak 01/09/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kira hukukunu ilgilendiren dava ve uyuşmazlıklara ilişkin arabuluculuk süreci zorunlu hale getirilmiştir.

Süreçle ilgili bilgiler veren Av. Mehmet Ali Yeşil "Süreci hangi tarafın başlatacağı, nereye başvurulacağı ve ücretin ne kadar olacağı, görüşmelerin ne şekilde ve ne sıklıkla yapılacağı, görüşmelere kimlerin katılacağı açık olarak düzenlenmiş durumda. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılan davalarda uygulama alanı bulacağı için ilgili tarihten önce açılmış davalar mevcut mahkemelerinde görülmeye devam edecek. Arabuluculuk görüşmeleri başarısız olursa da 'uzlaşmazlık tutanağı' düzenlenecek ve taraflarca imza altına alınacak. İmzadan imtina edilirse durumu arabulucu yazarak kendisi imzalayacak. Uzlaşma sağlandı ancak uzlaşmaya riayet edilmiyorsa taraflar arabuluculuk tutanağının kesinleşmesini Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep ederek alınan kararın uygulanmasını isteyebilecekler. Kesinleştikten sonra bu karar artık ilam niteliğinde olacaktır.

Yeşil şunları söyledi:

"Kira uyuşmazlıklarında tarafların dava açmadan önce arabulucuya başvurmasının zorunlu tutulmasını maskelerin iş yükünü hafifletme noktasında olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Arabuluculuk sayesinde taraflar, aralarındaki uyuşmazlıkları yargı yoluna taşımadan uzlaşı zemininde bir araya gelme fırsatına sahip olacaklar. Taraflar daha az masrafla, daha hızlı ve barışçıl bir yöntemle uzlaşma sağlayacağı için mahkemelerin iş yükü de azalmış olacak."

"Taraflar arasında sözlü tartışmalar, sözlü tartışma boyutunu aşan tehdit ve hakaretler, psikolojik baskı ve tacizler, fiziksel şiddete dönüşen eylemler, ciddi yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan olaylar, arabuluculuk kurumunun kira hukuku özelinde ek hükümler getirmesi sonucunu zorunlu olarak doğurdu. Taraflar getirilen bu hukuki imkânı değerlendirir ve arabuluculuk sürecini tüketilmesi gereken zorunlu bir yol olarak görmeyip çatışma kültüründen uzak problem çözme odaklı hareket ederlerse sürece katkı sağlayacaklardır."

Yasal Uyarıdır. Bu İçerikten Turkuvaz Medya Sorumlu Değildir