Başkan Erdoğan Macaristan'a gitti! Orban ile bir araya geldi: Ticarette 6 milyar dolar hedefi, ikili ilişkiler, İsveç ve NATO...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın davetine icabetle "TUR" uçağıyla başkent Budapeşte'ye gitti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya gelen Erdoğan, sonrasında Macaristan Milli Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde tarihi bağlar ve kültürel yakınlığın yanı sıra son dönemde karşılıklı ziyaretlerin artması da büyük önem taşıyor. Takvim.com.tr detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2023, 10:58 Güncelleme 21 Ağustos 2023, 07:55
Başkan Erdoğan Macaristan’a gitti! Orban ile bir araya geldi: Ticarette 6 milyar dolar hedefi, ikili ilişkiler, İsveç ve NATO...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın davetine icabetle Macaristan Devleti'nin Kuruluş Günü kutlamaları ile Macaristan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası etkinliklerinin bir bölümüne katılmak üzere, Macaristan'a gitti.



Erdoğan, "TUR" uçağıyla saat 13.50'de, Atatürk Havalimanı'ndan Budapeşte'ye hareket etti.

Apronda askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer yetkililer uğurladı. Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Çağatay Kılıç ile bazı yetkililer eşlik etti.

Erdoğan'ı Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı'nda Macaristan'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Janos Boka, Protokol Genel Müdürü Anett Varga, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu karşıladı.

Havalimanından ayrılan Erdoğan, ikili görüşme için Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın çalışma ofisinin bulunduğu Karmelita Manastırı'na hareket etti.

BAŞKAN ERDOĞAN MACARİSTAN'DA I VİDEO İZLE

ORBAN İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Macaristan'da Başbakan Viktor Orban ile ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN İLE GÖRÜŞTÜ I VİDEO İZLE



İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Konuya ilişkin açıklamada bulunan İletişim Başkanlığı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Devleti'nin Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla bulunduğu Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu da eşlik etti. Görüşmede, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı" dedi.

İŞTE GÖRÜŞMEDE ELE ALINAN KONULAR

Ziyaret kapsamında Macar tarafıyla yapılan görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınırken, ayrıca bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulunuldu.



BAŞKAN ERDOĞAN RESEPSİYONA KATILDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Devleti'nin Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla bulunduğu Budapeşte'de düzenlenen resepsiyona katıldı.

G-20 İÇİN HİNDİSTAN'A GİDECEK
Erdoğan, 9-10 Eylül tarihlerinde bu kez G-20 Zirvesi'ne katılmak üzere Hindistan'a gidecek. Temasları sonrası Türkiye'ye dönecek.

ABD'YE KRİTİK ZİYARET
17-21 Eylül tarihlerinde ise Erdoğan, Amerika'da olacak. Orada Birleşmiş Milletler Genel Kurulu düzenlenecek. Türkiye de bu kurula katılacak. Burada alınacak olan kararlar da dünya açısından oldukça önemli. Böylesi ziyaretlerde (ABD) ikili temaslar öne çıkar. BM üyesi olan diğer ülke liderleri ile ayrı ayrı görüşecek. Buna dair de planlamalar yapılmakta. Son olarak özellikle de Rusya ile temaslar dünya açısından büyük önem taşıyacak.

A HABER DETAYLARI ELE ALDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı yine yoğun bir gündem bekliyor. Başkan Erdoğan bugün Macaristan'a günübirlik bir ziyarette bulunacak. Erdoğan'ın gündeminde Hindistan ve ABD gezisi de var. Bunun yanında Rusya lideri Putin ile de görüşecek. Yüz yüze görüşmede ana gündem tahıl koridoru olacak. Ayrıntıları A Haber ekibinden İlter Yeşiltaş aktardı.

A Haber muhabiri İlter Yeşiltaş'ın aktardıkları:
Macaristan ziyaretinden Başkan Erdoğan, AK Parti'nin 24 Ağustos'ta yapılacak kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya lideri Putin ile yüz yüze görüşmesi de bekleniyor. Görüşmede ana gündem maddesi tahıl koridoru olacak.

Rusya-Ukrayna savaşı ve bu savaş ile birlikte ortaya çıkan siyasi gelişmeler de iki lider arasında konuşulacak konular arasında yer alıyor. Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler, terörle mücadele gibi başlıkların da masada olması bekleniyor. Ziyaretin ağustos sonu ya eylül başı olması bekleniyor.



18 ARALIK'TA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 100. YILI KUTLANACAK
Türkiye ve Macaristan başta NATO, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) olmak üzere uluslararası ve bölgesel örgütler çerçevesinde yakın iş birliği yapıyor.

İki ülke birçok alanda iş birliğini sürdürürken, Macaristan hükümeti, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesine çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderdi.

Bunun yanı sıra iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) tesis edilirken, ilişkiler 2023'te "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" düzeyine çıkarıldı.

Köklü ilişkilere sahip olan Türkiye ve Macaristan, 18 Aralık 2023'te diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutlayacak.



KARŞILIKLI ZİYARETLER İLİŞKİLERE İVME KAZANDIRIYOR
İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde tarihi bağlar ve kültürel yakınlığın yanı sıra son dönemde karşılıklı ziyaretlerin artması da büyük önem taşıyor.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, 27 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye dayanışma ziyareti gerçekleştirdi ve 3 Mayıs'ta da çalışma ziyaretinde bulundu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle 29 Mart'ta Türkiye'yi ziyaret ederken, Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Erdoğan'ın 3 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Göreve Başlama Töreni"ne iştirak etti.

SOROS TÜRKİYE'DE KAYBETTİ
"Seçimlerde Erdoğan'ı sadece desteklemekle kalmayıp özellikle çok dua ettim" diyen Orban, "Soros bir ülkede daha kaybetti" demişti.

Dışişleri Bakanı Fidan, 28 Temmuz'da Budapeşte'ye giderek Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.

Macaristan hükümeti, eski Dışişleri Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin geliştirilmesine sağladığı şahsi katkılar ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yürüttüğü üstün çalışmalardan dolayı "Yıldızlı Liyakat Nişanı" takdim etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Budapeşte'ye yapacağı ziyaret iki ülke ilişkilerine daha da fazla ivme kazandıracak.



İKİLİ TİCARETTE HEDEF 6 MİLYAR DOLAR
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasıyla kapsamlı şekilde ele alınması planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mayısta Budapeşte'ye yaptığı ziyarette iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 3,5 milyar dolara ulaştığını ve hedefin 6 milyar dolar olduğunu belirtti.

Bakan Fidan ayrıca Türk yatırımcıların Macaristan'a artan ilgisinden memnuniyet duyarken, Macaristan'daki Türk yatırımlarının gelecek yıllarda 3 milyar ulaşmasını bekliyor.

NOVAK: TÜRK AKIM'A İHTİYACIMIZ VAR
Öte yandan Türkiye'deki Macaristan yatırımları da önemli ölçüde artıyor.

Ticaretin yanı sıra Türkiye ve Macaristan enerji güvenliği alanında da iş birliği yapıyor.

Türkiye, Macaristan'a enerji güvenliği konusunda yardımcı olurken, Türk Akımı doğal gaz boru hattı Macaristan'ın enerji güvenliğinin sağlamasında etkili oldu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, bu konuda "Türkiye, Macaristan'ın enerji güvenliği konusunda vazgeçilmez öneme sahiptir. Türk Akım'a ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da Türk Akımı doğal gaz boru hattının Macaristan'ın enerji güvenliğini sağlamasında çok etkili olduğunu düşünüyor.

Gelen doğal gazın Macaristan enerji kaynağının yüzde 48'ini oluşturduğunu kaydeden Szijjarto, "Türk akımı olmasaydı o zaman Macaristan'ın enerji kaynağı da gerçekleşemezdi" sözlerine yer verdi.



AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI
Dış politikada ilişkilerini genişletmek, büyütmek ve canlı tutmak isteyen Türkiye ve Macaristan uluslararası arenada da birbirini her daim destekliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan'a göre, Macaristan, Türkiye-AB ilişkilerinin ve katılım sürecinin stratejik önemini en iyi anlayan ülkelerden.

Türkiye, AB ile ilişkilerin yeni dönemde vizyoner bir yaklaşım ve tam üyelik perspektifiyle yürütülmesini bekliyor.

Macaristan'ın 2024'ün ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek olması, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gündemin sürdürülmesi süreci için önem arz ediyor.

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto da Macaristan hükümeti olarak AB ve Türkiye arasında iş birliği oluşturmak istediğini belirtiyor.

Öte yandan Macaristan 2018'in sonlarından itibaren Türk Devletleri Teşkilatında (TDT) "gözlemci üye" olarak önemli bir konumda bulunuyor.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ VE TÜRKİYE'NİN RUSYA-UKRAYNA ARABULUCULUK ÇALIŞMALARI
Türkiye ve Macaristan, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda da eşgüdüm halinde hareket ediyor.

Macaristan Başbakanı Orban, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Türkiye ile düzenli temas halinde olduklarını belirterek, "Bir şey yapacağımız zaman müzakere yaparız ve Macaristan kararlarını geciktirmez" sözlerini kullandı.

Öte yandan Macaristan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve tahıl anlaşmasının sağlanması yönündeki çabalarını da destekliyor ve takdirle karşılıyor.

TÜRKİYE-MACARİSTAN KÜLTÜR YILI
Türkiye Macaristan ilişkileri 2023'te "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" seviyesine çıkarılırken, 2024 de Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olacak.

Öte yandan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin 6'ncı toplantısının da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Orban başkanlıklarında 2023 yılı sonunda Macaristan'da düzenlenmesi planlanıyor.




Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi trafiğine şöyle bir göz atalım;

PUTİN İLE İKİLİ GÖRÜŞME
Erdoğan'ın Ağustos sonu veya Eylül başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Türkiye'de ağırlaması bekleniyor. Putin'in Türkiye'ye gelmesini beklenirken, aksi yönde bir ziyaret de gerçekleşebilir.

Görüşmede ana gündem maddesi tahıl koridoru olacak. Rusya-Ukrayna savaşı ve bu savaş ile birlikte ortaya çıkan siyasi gelişmeler de iki lider arasında konuşulacak konular arasında yer alıyor. Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler, terörle mücadele gibi başlıkların da masada olması bekleniyor.



G-20 İÇİN HİNDİSTAN'A GİDECEK
Erdoğan, 9-10 Eylül tarihlerinde bu kez G-20 Zirvesi'ne katılmak üzere Hindistan'a gidecek. Temasları sonrası Türkiye'ye dönecek.

ABD'YE KRİTİK ZİYARET
17-21 Eylül tarihlerinde ise Başkan Erdoğan, Amerika'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılacak. Burada alınacak olan kararlar da dünya açısından oldukça önemli.



Başkan Erdoğan, BM üyesi olan diğer ülke liderleri ile ayrı ayrı görüşecek. Son olarak özellikle de Rusya ile temaslar dünya açısından büyük önem taşıyacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN