Ev fiyatlarını düşürecek hamle: Boş ofisler konut olacak!

Hükümet konut arzını artırmak ve kiraları düşürmek için ofislerin dönüşüm yolunu açtı. Bu dönüşümle İstanbul’da 50 bin, Türkiye genelinde 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceği belirtiliyor.

Giriş Tarihi 13 Ağustos 2023, 08:29 Güncelleme 13 Ağustos 2023, 08:47
Ev fiyatlarını düşürecek hamle: Boş ofisler konut olacak!

İÇİNDEKİLER

Fahiş kiralar ve ev fiyatları için hükümet yeni bir önlem aldı. Ofislerden şartları uygun olanlar konuta dönüşecek. Böylece konut arzı artacak. Bu da vatandaşın daha uygun maliyetle ev bulmasının yolunu açacak.

Sektör temsilcileri Türkiye genelinde ofslerin dönüşümüyle 100 bin yeni konut arzı sağlanabileceğini belirtiyor. Çevre, Şehircilik ve İmar Bakanlığı'nca Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle boş ofislerden şartları uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesine imkân sağlandı.

100 BİN KONUT ARZI OLABİLİR
GYODER'in bu yılın ilk çeyreğindeki raporuna göre, İstanbul'da ofis arzı 6.5 milyon metrekare. Bunun 1 milyon metrekaresi boş. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, "1 milyon metrekare boş ofis alanını baz aldığımızda sadece İstanbul'da 20 bin yeni konut üretilebilir. Ofis yatırımcılarının da konuta dönüştürme avantajını kullanacağını baz alırsak bu sayı 50 bine kadar çıkabilir" dedi.

Kiraz, ofislerin dönüşümüyle Türkiye genelinde 100 bin yeni konut arzının sağlanabileceğini vurguladı. Ofis yatırımcısının konuta göre üç kat fazla emlak vergisi ödediğini aktaran Kiraz, "Bu vergi avantajından yararlanmak için yatırımcılar dönüşümü tercih edebilir. Ayrıca ofis giderleri de çok yüksek. Buraların konuta dönüşümüyle giderler yarı yarıya güşecektir. İstanbul'daki konut talebini de düşündüğümüzde ofis yatırımcıları bu dönüşüm fırsatından yararlanmak isteyecektir" diye konuştu.

BİNAYA YENİ KURALLAR GETİRİLDİ
Daha önce 4 kat ve üzeri konut binalarında kapalı çıkma yapılmama kuralı vardı. Artık bu kural 7 kat ve üzeri binalarda olaca
Kapalı çıkma yapılan binalardaki tüm kolonlar birbirlerine, her iki yönde kirişlerle bağlanacak.
3 katı geçmeyen binalarda geleneksel yapı anlayışına uygun ve daha ferah mekanlar oluşabilmesi amacıyla kat yükseklikleri 4 metreye kadar çıkarılabilecek.

RUHSAT AŞAMASINDAKİLER DÖNÜŞEBİLİR
Sabah'ta yer alan habere göre, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/ Neşecan Çekici, "Konut arzında yaşanan sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla yönetmelikte böyle bir değişiklik izni çıkarıldı. İstanbul'da A tipi 6.5 milyon metrekare ofis pazarı var. Bunun yüzde 15'i boş. Ancak her ofisi konuta dönüştürmek çok zor. Çünkü konut için ıslak zemin olarak adlandırdığımız banyo vs gibi alanları yapmanız gerekiyor. Ruhsat aşamasındaki ofisler daha kolay konuta dönüştürülebilir. Bu da yapım aşamasındaki binalar için metrekare açısından ciddi bir kazanç sağlar." dedi.

ZORUNLU YAPILANLAR KONUT OLUR
İNDER Başkanı/ Nazmi Durbakayım: Konut fiyatlarındaki artış ve arzda yaşanan sorunlara çözüm amaçlı bu yönetmelik devreye alındı. Ofis olarak planlanmış ve bitirilmiş bir projede dönüşüm çok zor. Astarı yüzünden pahalıya gelir. Ancak bazı bölgelerde yapılan projelere ofis zorunluluğu getirilmişti. Bazı müteahhitler de bu ofisleri konut olarak da kullanılabilecek şekilde projelendirip yaptı. Bu tür ofisler konuta dönüşebilir.


KONUT ARZINA KATKI SAĞLAR
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı/ İnanç Kabadayı: Türkiye'de özellikle İstanbul'da son bir yıldır çok ciddi bir konut ihtiyacı oluştu. Yönetmelikte yapılan değişiklik bu sorunun çözümüne bir miktar da olsa katkı sağlar. Ancak yapım aşamasında altyapısı uygun olan ofisler konuta dönüştürülebilir. Böylece konut arzına küçük de olsa bir katkı sağlanır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN