'Erdoğan Siyaset Okulu' yerel seçim zaferi için hazır! 81 ilde tam saha çalışma... 3 dönem kuralı değişecek mi?

Yerel seçimler öncesi 7 Ekim'de kongresini gerçekleştirecek AK Parti'de, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde tüm adımlar hazırlanıyor. Kongreye kadar kabine üyeleri genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan ekipler Türkiye'yi iki kez dolaşmış ve canlı bilgilerle Ankara'ya dönmüş olacaklar. Yerel seçimde yeni bir zafere hazırlanan AK Parti'nin çalışmalarını köşesinde değerlendiren Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, "Erdoğan Siyaset Okulu"nun ilk kuralını, "Kazanılan seçimin coşkusuna kapılmadan bir sonraki seçim için hazırlıklara başlamak!" olarak nitelendirdi. Müderrisoğlu, Başkan Erdoğan'ın 28 Mayıs gecesi yerel seçim hazırlıklarını başlattığına dikkat çekti. AK Parti'deki son gelişmeleri aktaran A Haber muhabiri "3 dönem kuralı" için tüzük değişikliğini şu anlık beklenmediğini belirtti.

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2023, 08:46 Güncelleme 12 Ağustos 2023, 10:35
’Erdoğan Siyaset Okulu’ yerel seçim zaferi için hazır! 81 ilde tam saha çalışma... 3 dönem kuralı değişecek mi?

İÇİNDEKİLER

14 ve 28 Mayıs seçimlerinden kesin zaferle ayrılan AK Parti, yerel seçimler için hızla kolları sıvadı. Yol haritasını hazırlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri, genel başkan yardımcıları ve milletvekilerini sahaya indirdi. Kongre öncesi hazırlıkları tamamlayarak ardından kampa girecek AK Parti, ekim sonu veya en geç kasım ayı başında adaylarını kamuoyuna duyuracak.

"MKYK'DA YOL HARİTASI ÇİZİLECEK"
A Haber muhabiri Rüya Akkuş, yakınlaşan takvim nedeniyle kamp çalışmalarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda kesin karar verilmedeilmediğine vurgu yaptı.

Akkuş, "AK Parti tüm kadrolarıyla sahaya inmiş durumda. 32 binden fazla köyün ve mahallennin ziyaret edilmesi bekleniyor. Ağustos ayının sonun akadar tamamlanacak çalışmaların ardından AK Parti MKYK'da bir yol haritası çizilecek. Kasım ayında istifalar alınacak, aynı ay içerisinde temayül yoklaması gerçekleştirilecek. Şubat ayında YSK'ya kesin aday listelerinin teslim edilmesinin ardından aday tanıtım toplantısı gerçekleştirilecek." ifadelerini kullandı.

Akkuş, "İstanbul ve Ankara gibi illerde muhalefetin elinde bulunması ve demografik yapısı nedeniyle ayrı bir çalışma yürütülecek. Yerel Yönetimler Başkanlığı, bu iller için strateji ekibi oluşturdu. Bu iller için değişim dengeleri gün be gün takip ediliyor." ifadelerini kullandı.

3 DÖNEM KURALI
"3 dönem kuralı için bir tüzük değişikliği gelir mi?" sorusunu da yanıtlayan Akkuş, "Şimdilik gündemde böyle bir tüzük değişikliği yok! MYK ve MKYK vitrinine baktığımızda yeni isimlerin gelmesi mümkün. Milletvekili ve kabine listelerine bakıldığında böyle bir değişim muhtemel görünüyor. Tüzük değişikliği gerçekleşirse, siyasi işler başkanlığı bu kapsamda bir çalışma yürütücek. Yakın zamanda böyle bir gelişme beklenmiyor. Ancak takvim ilerliyor, süreç yakıdnan takip ediliyor" dedi.

"İSTANBUL VE ANKARA'DA DURUM NEDİR?"
Sabah gazetesi okan Müderrisoğlu, AK Parti'de süren yerel seçim hazırlıklarını köşesinde ele aldı. Başkan Erdoğan'ın seçim için ilk işaret fişeğini 28 Mayıs gecesi yaktığını belirten Müderrisoğlu, Erdoğan imzalı "seçim kazanma sanatı" için önemli bilgiler paylaştı.

Müderrisoğlu'nun yazısından önemli bölümler şu şekilde:
28 Mayıs 2023, saat 18.00... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'den aranır. Sandık müşahitlerinden, Teşkilat ve Seçim İşleri başkanlıklarına gelen sonuçlar ve partide yapılan simülasyonlar Erdoğan'a iletilir. Hayli erken bir saatte, "Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanıyoruz" bilgisi verilir.

CHP'nin ittifak ortakları ile neredeyse üç yıldır üzerinde çalıştığı seçim sonucu alma sistemi sandıkların kapandığı andan itibaren iflas ederken, AK Parti'nin birkaç saat içinde nihai neticeye dair projeksiyonu paylaşması elbette dikkate değer. Hatta başarıdır da. Öyle ya... Zorlu ekonomik ve siyasal şartlarda yeni bir seçim zaferine imza atılmıştır.

Gel gör ki...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden seçildiğine ilişkin değerlendirmeye takılmadan, "İstanbul ve Ankara'da durum nedir? Bana bu tabloyu analiz edin" talimatını verir.

'ERDOĞAN SİYASET OKULU' BİRİNCİ KURALI
Erdoğan'la yakın çalışan AK Parti Genel Merkez yönetim kadrosu için Külliye'den gelen cevap şaşırtıcı olmasa da telefonda kısa bir duraksama yaşanır. İlk dakikada bazı yorumlar aktarılır. AK Parti kurmayları vakit geçirmeksizin ekipleri kurar. YSK'nın resmi sonuçları ilanını takiben, İstanbul'dan başlayarak bilhassa 30 ildeki durumu ilçe ilçe, mahalle mahalle, sandık sandık araştırır, oy kayması yaşanan bölgeleri ve nedenlerini saha çalışmasıyla da destekler, Cumhurbaşkanına dosya olarak sunar.

İşte bu süreç, "Erdoğan Siyaset Okulu"nun birinci kuralının özetidir. Kazanılan seçimin coşkusuna kapılmadan bir sonraki seçim için hazırlıklara başlamak!

AK PARTİ KENDİ HEDEFLERİNE ODAKLANDI
Bakınız... Bugün AK Parti, Türkiye genelinde hummalı bir çalışma içinde. 81 ilde tam saha siyaset için seferberlik ilan edilmiş durumda. 7 Ekim 2023'teki kongreye kadar kabine üyeleri (bakanlar) genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan ekipler Türkiye'yi iki kez dolaşmış ve canlı bilgilerle Ankara'ya dönmüş olacaklar.

Üstelik bu ziyaretler sadece valilik veya belediyeye gitmekle sınırlı değil. Elbette protokoler temaslar yapılmakta fakat doğrudan halkın nabzının tutulması ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler esas alınmakta.

CHP'deki dağınıklık, CHP listelerinden çöpsüz üzüm misali milletvekilliği kazanan partilerdeki rahatlık, İYİ Parti'de gelişen siyasi kabadayılık, Yeşil Sol Parti'deki belirsizlik, siyaseten çok ilginç ve ibret verici bir manzaraya işaret ediyor.

AK Parti'nin ise siyasi rakiplerde olup bitenleri göz ardı etmediğini ama asıl kendi hedeflerine odaklandığını yine ve yeniden bir kenara yazmak gerek.

EKİM SONU VEYA EN GEÇ KASIM AYI BAŞI
Kanımca...
Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde de vakit kaybedilmeyecek. 7 Ekim'deki kongre ve sonraki hafta düzenlenecek AK Parti Kampı, güncel değerlendirmeler yanında yeni isimlere, yenilikçi fikirlere de kapı aralayacak. Böylece ekim sonu veya en geç kasım ayı başında AK Parti'nin 30 büyükşehirden başlamak kaydıyla belediye başkan adaylarını tanıttığı ve bu isimlerin hemen sahada çalıştıkları görülecek!

Özetle...
Sn. Tayyip Erdoğan'ın müellifi olduğu, AK Parti'de ete kemiğe bürünen ve her seçimde test edilip onaylanan bir metot söz konusu. Bunun, "seçim kazanma sanatı" olduğu bir gerçek. Muhalefet partilerinin de öykündüğü AK Parti Ekolü bağlamında, "Taklit, aslını yaşatır" denilebilir.

Unutmadan..
Lider ve parti faktörü kadar adayın ismi ve siyasi performansı ile genel ekopolitik şartlar da seçimin kaderini belirleyecektir. AK Parti tam da bu nedenle, Sn. Erdoğan'ın lokomotif gücüne siyasi yük vagonları eklemeden ama liderin enerjisini sinerjiye çevirerek, toplumun moral kondisyonunu yükselterek ve ittifak kurgularını gözeterek umduğu sonuçları alabilecektir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN