Başkan Erdoğan'ın dış politikadaki başarısı yine dünya gündeminde: Küresel siyaseti belirleyen güç!

Türkiye’nin son aylardaki dış politikadaki başarıları yine gündem oldu. Erdoğan için, “‘Dünya ülkelerinin Erdoğan’a ihtiyacı var. Çünkü o küresel siyaseti belirleyen bir güç haline geldi” yorumu yapıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2023 Güncelleme 11 Ağustos 2023, 06:56
Başkan Erdoğan’ın dış politikadaki başarısı yine dünya gündeminde: Küresel siyaseti belirleyen güç!

İÇİNDEKİLER

Dünya ajanslarının 17 Temmuz günü 'Son dakika' koduyla geçtiği haberde, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya aldığı yazıldı. Türkiye'nin yoğun çabalarıyla dünyada olası bir gıda krizinin önüne geçen anlaşmada, ilk gemi Ağustos 2022'de hareket etti.

Daha önce 3 kez uzatılan anlaşma kapsamında Ukrayna'dan ayrılan tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı. Anlaşmanın askıya alınması sonrası Rusya ile ve Ukrayna ile görüşen en kritik ülke yine Türkiye oldu.

Sadece tahıl koridoru değil İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulü ve Ukrayna işgalindeki barış görüşmelerinde de Türkiye masadaydı. Norveç'in önemli gazetelerinden Dagbladet, son aylarda Türkiye'nin dış politikadaki başarılarını derleyen bir analiz yayınladı:

Erdoğan'ın elinde o kadar iyi diplomatik kartlar var. Batılı liderler çözemediği sorunları Erdoğan'ın çözmesini umuyor. Erdoğan küresel siyaseti belirleyen bir güç oldu."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN