İzmir'de grev! Metro ve tramvay çalışanları iş bıraktı

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı metro ve tramvay çalışanları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitti. Sabahın erken saatlerinde metro ve tramvayı kullanmak isteyen vatandaşlar mağdur oldu. Duruma tepki gösteren bir vatandaş, "Saat 05.00'te işe gidiyoruz ama metro yok. Taksi bulacağız da işe gideceğiz. Burada kaç kişi rezil oldu." dedi.

Giriş Tarihi 31 Temmuz 2023, 08:55 Güncelleme 31 Temmuz 2023, 15:07
İzmir’de grev! Metro ve tramvay çalışanları iş bıraktı

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetilen belediyelerde yaşanan grevlere bir yenisi daha eklendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in emekçilerin isteklerini görmezden gelmesi metro ve tramvay çalışanlarını greve sürükledi.

İZMİR'DE METRO VE TRAMVAY ÇALIŞANLARI GREVE GİTTİ
İzmir'de Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikasına üye metro ve tramvay çalışanları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitti.

İzmir Metro AŞ adına yetkilendirilen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası ile Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası arasındaki 625 çalışanı ilgilendiren TİS görüşmelerinden sonuç alınamadı.

Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Haklı taleplerimize karşılık bulamadığımızdan daha önce aldığımız grev kararımızı bu saatten sonra uygulamaya koyuyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Giral, grev kararı alınsa da işçilerin emeği için görüşmelere her zaman açık olduklarını belirterek, "Bizi bu grev kararını uygulamaya koymaya zorlayanlar, zorda bırakanlar artık düşünsün. Kapımız açık bekliyoruz. Bu saatten sonra iş yerlerine kimse girmeyecek. Gün boyunca buradayız. Hep beraber halaylarla, alkışlarla grev ilanlarımızı iş yerlerine asıyoruz." diye konuştu.

Daha sonra işçiler, binaya "Bu iş yerinde grev vardır" pankartı astı.

Tarafların, refah payları ve enflasyon farklarını da içeren 11 maddede anlaşamadığı öğrenildi.

VATANDAŞLAR MAĞDUR OLDU
Öte yandan sabahın erken saatlerinde metro ve tramvayı kullanmak isteyen vatandaşlar, duraklarda bekleyip belediye otobüsleriyle iş yerlerine gitmeye çalıştı.

Vatandaşlardan Mehmet Kaymaz duruma tepki göstererek, "Saat 05.00'te işe gidiyoruz ama metro yok. Taksi bulacağız da işe gideceğiz. Burada kaç kişi rezil oldu." dedi.

Grev nedeniyle bugün işe gidemeyeceğini aktaran Mümin Öztürk de grevin bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.

TUNÇ SOYER'E TEPKİ YAĞDI
Belediyeden yapılan açıklamada, "İzmir Metro A.Ş ile yetkili sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri malesef uzlaşmazlıkla sonuçlanmıştır. Metro ve tramvay hatları, bu sabahtan itibaren grev başladığı için çalışmayacaktır." denildi. Yapılan açıklamanın ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e tepki yağdı.

RESMEN HAYAT DURDU
Bir vatandaş, "Nasıl bir rezalet bu! Resmen hayat durdu İzmir'de. Otobüs seferlerini bile görüntüleyemiyoruz, ESHOT'un web sitesi de çökmüş durumda çünkü. Koskoca şehirde altı üstü 1 tane metro var, o da çalışmıyor. Mükemmel belediyecilik gerçekten!" dedi.

OTOBÜS SEFERLERİ DE ÇÖKTÜ
Tramvay ve metrodaki grev sonrası otobüslere yönelen vatandaşlar perişan oldu.

Otobüs seferleri aksarken yaşanan yoğunluk sebebiyle yolcular isyan etti.

TARİH VERMİŞLERDİ
Geçtiğimiz hafta açıklama yapan metro ve tramvay çalışanları Tunç Soyer'e tepki göstererek grev için tarih vermişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN