Dışişleri Bakanlığı Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırıyı lanetledi

Dışişleri Bakanlığı, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kur’an-ı Kerim’e karşı tekrarlanan aşağılık saldırıları en güçlü şekilde lanetledi. Açıklamada, "Kopenhag’da bugün kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı tekrarlanan aşağılık saldırıları en güçlü şekilde lanetliyoruz." ifadelerine yer verildi. Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise sosyal medya hesabından alçak saldırıyı kınadı.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2023, 21:32 Güncelleme 26 Temmuz 2023, 08:17
Dışişleri Bakanlığı Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıyı lanetledi

İÇİNDEKİLER

Danimarka'da İslam'ı hedef alan saldırılara bir yenisi daha eklendi. Bir grup protestocu, Kopenhag'daki Irak Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in bir nüshasını ateşe verdi. Yapılan bu aşağlık hamle ile iki ülke arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi.

DANİMARKA'DA KUR'AN-I KERİM YAKILDI I VİDEO İZLE

Kendilerilerine "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" adını veren iki protestostocu geçtiğimiz haftalarda da benzer bir gösteri düzenlemişti. Grup aşağlık eylemi Facebook'ta canlı olarak yayınlamıştı. Protestocular bugün yaptıkları eylemde Kur'an-ı Kerim'i çiğnedi ve yerdeki Irak bayrağının yanında bir folyo tepside ateşe verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ALÇAK SALDIRIYI LANETLEDİ
Bakanlık, Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e karşı tekrarlanan saldırılar hakkında yazılı açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kur'an-ı Kerim'e karşı tekrarlanan aşağılık saldırıları en güçlü şekilde lanetledi.



"AŞAĞILIK SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE LANETLİYORUZ"
Açıklamada, "Kopenhag'da bugün kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı tekrarlanan aşağılık saldırıları en güçlü şekilde lanetliyoruz. Danimarka makamları, uluslararası sorumlulukları çerçevesinde hareket etmeli ve İslam dinine ve milyarlarca inananına yönelik nefreti körükleyen bu çirkin eylemlerin önlenmesi için gerekli tedbirleri almalıdır." ifadeleri kullanıldı.

"KUR'AN-I KERİM'E KARŞI DEVAM EDEN SALDIRILAR LANETLİ VE AŞAĞILIK EYLEMLERDİR"
Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise sosyal medya hesabından alçak saldırıyı kınadı. Çelik, "Danimarka'da biri Büyükelçiliğimiz önünde olmak üzere kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e karşı devam eden saldırılar lanetli ve aşağılık eylemlerdir... Bu nefret eylemlerinden Danimarka makamları sorumludur. Danimarka makamları, insanlık düşmanı eylemlere göz yummaktadır."


ADALET BAKANI TUNÇ'DAN SALDIRILARA KINAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e karşı devam eden saldırıları kınadı. Özgürlük kılıfına sığınılarak göz yumulan ve demokrasiyi öne sürerek seyirci kalınan bu saldırıların sadece İslam aleminin değil tüm insanlığın barışını ve huzurunu da hedef aldığını belirten Tunç, şunları kaydetti: "Danimarka makamları bu nefret suçlarına alan açmaktan vazgeçmeli, inancımıza saldıranlar hakkında gerekli adli işlemleri bir an önce başlatmalıdır. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda dini sembollere, kutsal kitaplara, ibadet yerlerine yönelik her türlü şiddet eylemini uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendiren karar tasarısının oy birliğiyle kabul edilmesini de değerli buluyoruz. İslam ülkelerinin de bu saldırılara karşı gereken adımları bir an önce atarak birlikte hareket etmelerini bekliyoruz."

Saldırıyı düzenleyen iki protestocu, kendilerine "Danimarkalı Vatanseverler" adını veren bir grubun üyeleri. Grup, İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi olarak tanınıyor.

Grup üyeleri, Kopenhag'da bugün gerçeklşetirdikleri gösteride, önce Kur'an-ı Kerim'i ayaklar altında çiğnendi, ardından yerdeki Irak bayrağının yanında ateşe verildi.

Grup, geçtğimiz haftalarda benzer bir gösteri düzenlemiş ve gösteriyi Facebook'tan canlı yayınlamıştı.
Düzenlenen bu alçak eylem sonrasında Cumartesi günü Bağdat'ta binlerce Iraklı, İsveç ve Danimarka'daki Kur'an-ı Kerim'i yakma olaylarına tepki göstermek amacıyla gösteri yapmıştı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Cumartesi günü, Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık edenlerin "en ağır ceza" ile karşı karşıya kalmaları gerektiğini ifade etmişti.

İsveç'te geçen hafta, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını içeren protesto gösterisine izin verilmesinin ardından,Irak'taki İsveç Büyükelçiliği'nin önündeki gösteriler büyümüş ve protestocular binaya saldırmıştı.

Bir çok Müslüman ülkede de kalabalıklar sokaklara dökülmüş ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları protesto etmişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom saldırıyı 'kesinlikle kabul edilemez' olarak kınarken, Bağdat'taki tüm personelin güvende olduğunu da sözlerine ekledi.

Benzer bir gösteri 23 Temmuz'da Pakistan'ın Karaçi kentinde de gerçekleşti ve yüzlerce kişi Kur'an-ı Kerim'e karşı gerçekleştirilen alçak eylem sebebiyle sokaklara döküldü.

İLK DEĞİL DAHA ÖNCE YİNE YAPTILAR
Irak'tan İsveç'e göç eden Salvan Momika isimli erkek, bayramın birinci günü bir cami önünde kutsal kitabı yaktı. Dünya çapında İsveç'e yönelik sert tepkileri beraberinde getiren provokasyon için, Stockholm polisinin resmi izni vardı.

İran destekli Haşdi Şabi paramiliter grubunun üniformalarıyla çekilmiş fotoğrafları ortaya çıkan Salvan Momika, 28 Haziran'dan sonra bugün Irak Büyükelçiliği'nin önündeydi.

Polisten Kur'an-ı Kerim yakmak için izin alan provokatör, büyükelçilik önünde kutsal kitabı yere atıp çiğnedi. AFP haber ajansı, Salvan Momika'nın yerel saatle 13.00'teki provokasyonunda bu kez Kur'an-ı Kerim'i yakmadığını, yere atıp ayağıyla üstüne bastığını bildirdi.

Danske Patrioter isimli marjinal grup ise daha önce Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim'e saldırı düzenleyerek, İslam'a hakaret etmiştİ.

DANİMARKA'DAN KINAMA
Danimarka Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen'in "Danimarka, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını kınıyor." sözlerine yer verildi.

Paylaşımda, Bakan Rasmussen'in, "Söz konusu provokatif ve utanç verici eylemler, Danimarka hükümetinin görüşünü yansıtmıyor. Herkesi gerilimi azaltmaya çağırıyorum. Şiddet hiçbir zaman yanıt olmamalı." ifadeleri yer aldı.

İSVEÇ'TEN KUR'AN-I KERİM'E YÖNELİK SALDIRILARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinde Kur'an-ı Kerim'e yönelik gerçekleştirilen saldırıları "aşağılık" olarak niteleyerek, hükümetinin bu tür saldırıların yenilenmemesi için kanunu değiştirmeye çalıştığını ifade etti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsveç Dışişleri Bakanı Billström'ün Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

İsveçli bakan Billström, görüşmede, ülkesinin hükümetinin bu tür davranışları engelleme yeteneğini sınırlayan anayasal kısıtlamaların varlığına dikkati çekerek, ülkesinin "aşağılık" olarak nitelendirdiği bu eylemlere yönelik derin üzüntüsünü ve olayı net bir şekilde reddettiğini, "Kur'an'a yapılan saygısızlığın tekrarlanmaması için çalışıyoruz." ifadeleriyle aktardı.

Bilström ayrıca Attaf'a, İsveç Adalet Bakanlığının, "Bu kabul edilemez davranışları ele alma ihtiyacı ile kamu düzenini korumaya ilişkin İsveç yasasını uyarlama olasılığını değerlendirmek için başlattığı girişim" hakkında bilgi verdi.

Öte yandan Cezayirli Bakan Attaf ise İsveç'in bir arada yaşam, yardım eli uzatma ayrımcılık ve dışlama gibi değerlerine dikkati çekerek, Kur'an-ı Kerim'e yapılan saygısızlık İsveç'in de değer ve gelenekleriyle çatıştığına vurgu yaptı.

Cezayir'de, pazartesi günü, Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırılar nedeniyle İsveç ile Danimarka'nın Cezayir'deki diplomatik misyon temsilcileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak protesto notası verilmişti.

Danimarka'daki İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli marjinal grubun üyeleri pazartesi günü önce İran'ın, daha sonra da Irak'ın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

İslam karşıtı marjinal grup üyeleri, 21 Temmuz'da da Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

İsveç'te yaşayan Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Momika, 20 Temmuz'da da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.