Milli ve yerli adımlara bir yenisi daha! Milli Hızlı Tren'de sona yaklaşıldı

Son dönemlerde Türkiye yerli ve milli projelerle hem kendi gücünü kanıtlıyor hem de dışa bağımlı teknoloji hamlelerini kökünden değiştiriyor. Bu kapsamda Millileşme hamleleri AK Parti öncülüğünde engel ve saldırılara rağmen hız kesmeden devam ediyor. Teknolojiyi üreten bir ülke olma hedefi doğrultusunda yapılan Milli Hızlı Tren de buna en büyük örnek. Milli Hızlı Tren ile ilgili son gelişmeleri aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Milli Elektrikli Trenimizden sonra Milli Hızlı Trenimizi de yapıyoruz. İşletme hızı 225 km olan Milli Hızlı Trenimizde tasarım çalışmalarımızı yüzde 90 oranında tamamladık. İlk prototip montajına 2024 yılı başında başlamayı planlıyoruz. 8 araçlı tren setine sahip olacak bu milli hızlı trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Giriş Tarihi 22 Temmuz 2023, 11:39 Güncelleme 22 Temmuz 2023, 16:56
Milli ve yerli adımlara bir yenisi daha! Milli Hızlı Tren’de sona yaklaşıldı

İÇİNDEKİLER

Teknolojiyi üreten bir ülke olma hedefi doğrultusunda Türkiye, teknoloji hamleleri yapmaya devam ediyor. AK Parti öncülüğünde tüm engel ve saldırılara rağmen hız kesmeden devam eden milli ve yerli projeler,Türkiye'nin dünya çapındaki konumunu kökünden değiştiriyor. Milli Hızlı Tren de buna en büyük örnek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Hızlı Tren ile ilgili son gelişmeleri aaktardı.

Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.'yi (TÜRASAŞ) ziyaret etti. Ziyarette ilk olarak yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi aldı. Ardından Alüminyum Gövde İmalat Fabrikası, Son Montaj Atölyesi, Kumlama Atölyesi ve Elektrik Test Atölyesi'nde incelemelerde bulundu. Uraloğlu sonrasında Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığına 27 Mayıs tarihinde başlayan başarı ile raylarda vatandaşa hizmet veren Milli Elektrikli Tren'in kokpitine geçerek sürüş gerçekleştirdi.

2025'DE HAZIR HALE GELECEK
Bakan Uraloğlu, 21 yılda Türkiye'nin yerli sanayi alanında dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi haline geldiğini belirterek, milli elektrikli trenlerin başarıyla yolcu taşımacılığında kullanıldığının altını çizdi. Milli Hızlı Tren çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler veren Uraloğlu, "Milli Elektrikli Trenimizden sonra Milli Hızlı Trenimizi de yapıyoruz. İşletme hızı 225 kilometre olan Milli Hızlı Tren tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaları final tasarım aşamasına getirerek bu sürecin %90'nını tamamladık. Bu kapsamda üretime esas teknik resim ve teknik dokümantasyon süreci ile birlikte tedarik süreçlerine devam ediyoruz. İlk prototip montajına 2024 yılı başında başlamayı planlıyoruz. Milli Elektrikli trenimizin ardından inşallah, 8 araçlı tren setine sahip olacak Milli Hızlı Trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. Ülkemiz artık Hızlı Tren ve Yüksek Hızlı Trenlerini kendisi üretebilecek konumdadır. Çok yakın bir gelecekte de yurtdışından araç temin etmeye gerek kalmayacaktır."dedi.

56 GÜNDE %77 DOLULUKLA 70 BİN KİŞİ TAŞIDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Elektrikli Trenlerin 27 Mayıs 2023 tarihinde başladığı Adapazarı-Gebze arasında başladığı yolcu taşımacılığına başarıyla devam ettiğini hatırlatarak, "Milli Elektrikli Trenlerimiz 11 İstasyona uğrayarak 97 kilometre yol kat ediyor. Hizmete başladığı günden bugüne, 56 gün içerisinde 281 sefer yaptı, 27 bin 400 kilometre yol kat etti. 70 bin üstünde yolcumuza %77 kapasite doluluk oranı ile hizmet verdi. Bu ilk iki trenimize katılacak olan üçüncü tren setimizin fabrika testleri de başarıyla devam ediyor. Diğer setlerin ise montaj işlemleri sürüyor. Fabrika testleri devam eden 3. setimizi de 2023 yılının 3. çeyreğinde yolcu taşımacılığına hazır hale getirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

GÜÇ DENGELERİ DEĞİŞİYOR
Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ'ın demiryolu endüstrisi alanında bir dünya markası olduğunu vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçen son 21 yılda yerli sanayimizi geliştirerek ürettiğimiz milli teknoloji ürünleriyle dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi olduğumuz artık bilinen bir gerçek. Bugün Türkiye, kendi yerli gözlem ve haberleşme uydularını üretiyor. Tersanelerinde savaş gemilerini inşa ediyor. ATAK Helikopterleriyle, Silahlı-Silahsız Hava araçlarıyla gökyüzünde hâkimiyet kuruyor, Hava savunma sanayinde Dünya güç dengelerini değiştiren, muharebe alanında çığır açan teknolojiler geliştiriyoruz.


2007'de Bayraktar Mini İHA ile başlayan serüvenimiz, 2014'te Bayraktar TB2 ve 2019'da da Akıncı ile devam etti. İlk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma gökyüzünde boy gösterdi" ifadelerini kullandı.

"DEVRİM OTOMOBİLİNİ ENGELLEYENLERE TOGG İLE CEVAP VERDİK"
TOGG ile milletimizin 60 yıllık hayaline son verdiklerini de belirten Bakan Uraloğlu, "Bundan 60 sene önce bugünkü TÜRASAŞ'ın Eskişehir tesislerinde üretilen Devrim Otomobilini engelleyenlere TOGG ile cevap verdik. İşte burada, Sakarya'da bulunan TÜRASAŞ tesislerimizde de Milli Elektrikli Tren Setlerimizi üretiyoruz. Artık Türkiye Yüzyılındayız. Cumhuriyetimizin yeni asrı için hayal ettiğimiz, yıllardır hazırlığını yaptığımız projeleri daha da hızlandıracağız. Bu yüzyıl ülkemizin dünya tarihine damga vurduğu bir dönem olacak"
diye konuştu.

"YENİ DÖNEME YERLİ VE MİLLİ SANAYİ YAPISI MİSYONUYLA BAŞLADIK"
Bakan Uraloğlu, yeni döneme, sanayisi güçlü, teknolojisi milli bir Türkiye vizyonu ve yüksek teknolojiye dayalı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısı oluşturma misyonuyla başladıklarını da söyleyerek, "Yerli ve milli ürün tedariki hususlarında tüm ilgili paydaşları bir araya getiren projelerimizle sektör ihtiyaçlarına göre çalışacağız" dedi.

"ORTA DOĞU'NUN EN BÜYÜK RAYLI SİSTEM ARAÇ ÜRETİCİSİ OLDUK"
"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2003 yılından bu yana harcanan yoğun emek bugün yeni ürünler, yeni pazarlar, rekor satış ve karlılıkla vücut bulmuştur" diyen Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "TÜRASAŞ'ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline getirdik. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri ve motorları, yolcu ve yük vagonları, tren kontrol yönetim sistemi gibi ana ve kritik ürünleri kendimiz üretiyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilecek özellikteki Milli Elektrikli Tren Setlerimiz de demiryolu endüstrimizin gelişmişlik düzeyinin kanıtı oldu. Bildiğiniz üzere Nisan ayında ilk Milli Elektrikli Tren Setlerimizi TCDD Taşımacılığa devrederek, milletimizin hizmetine sunduk. Bu tren setlerimizin işletme hızı 160 kilometre, tasarım hızı ise 176 kilometredir. İşletme ihtiyaçlarına göre 3'lü, 4'lü 5'li ve 6'lı araç konfigürasyonuna sahip. 5'li araçlı konfigürasyonunda yolcu kapasitesi 324'tür. Avrupa Birliği tarafından istenen TSI Sertifikasına yani karşılıklı işletile bilirlik için gerekli tüm şartlara da sahiptir. Şu ana kadar 2 ilk örnek ve 1 seri set olmak üzere toplamda 3 set üretilen Milli Elektrikli Tren setlerimizden, 2024 yılına kadar 4 set, 2025 yılı sonuna kadar 15 set olmak üzere toplamda 22 set üreterek yolcu taşımacılığının önemli bir ihtiyacını karşılayacağız. 2030 yılına kadar da tren setlerinin sayısını 56'ya tamamlayacağız."

"YENİLİKÇİLİĞE VE GELİŞİME AÇIK OLANIN AŞAMAYACAĞI SINIR YOKTUR"
Bakan Uraloğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı; "Yenilikçiliği kendine düstur edinen ve gelişime açık olarak farklılığı yakalayan ülkelerin aşamayacağı sınır, açamayacağı kapı yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı gibi; hayal etmek, büyük düşünmek ve adım atmak. Tüm ulaşım hizmetlerini kat be kat artıran politikalar ve faaliyetlerle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri hâline geldik. Önümüzdeki 30 yılın yatırımlarını da bir bir planladık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunu yatırımlarımızla hayata geçirmek için çalışıyoruz. Sektörün önünü açmak için attığımız bu adımları bundan sonrada artırarak sürdüreceğiz. İnşallah, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, hep birlikte çok daha güzel hizmetlere imza atacağız."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN