Barış Harekatı’nın 49. yılında KTTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan Rum kesimine canlı yayında sert tepki: Dayatma ile anlaşma olmaz

KKTC Ercan Havalimanı yeni terminali yarın açılıyor. Açılışı Başkan Erdoğan "Kıbrıs Barış herekatının yıl dönümünde" gerçekleştirecek. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar A Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Açılışın yapılacağı günün önemine dikkat çeken Tatar, "49 yıl önce, Kıbrıs'ta bu bölgede yeni bir dönüm noktasının en büyük vesilesi olmuştur." dedi. Konuşmasında Rum kesimine ve tüm dünyaya mesajlar veren Tatar, Rum kesiminin Doğu Akdeniz’de gerginliği artıran girişimlerine ilişkin "Dayatmayla anlaşma olmaz. İşler değişti, pişman olursunuz. Türkiye, sesimizi tüm dünyaya duyurdu" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2023, 16:11 Güncelleme 19 Temmuz 2023, 17:35
Barış Harekatı’nın 49. yılında KTTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Rum kesimine canlı yayında sert tepki: Dayatma ile anlaşma olmaz

İÇİNDEKİLER

KKTC Ercan Havalimanı yeni terminali yarın açılıyor. Açılışı Başkan Erdoğan "Kıbrıs Barış herekatının yıl dönümünde" gerçekleştirecek. Öte yandan KKTC Ercan Havalimanı, yeni terminal binası ile adeta adanın çehresini değiştirecek, artan imkân ve kabiliyetleri ile geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapacak.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar A Haber'e özel açıklamalarda bulundu. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın Kıbrıs için bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Tatar, "20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı 49 yıl önce, Kıbrıs'ta bu bölgede yeni bir dönüm noktasının en büyük vesilesi olmuştur. 15 Temmuz 1974'te Yunanistan'daki askeri cunta rejimi ile buradaki iş birlikçileri meşrutiyetini kalıcı kılabilmek için derhal Kıbrıs'ın Yunanistan bağlanmasını talep ediyordu. Kendi aralarında bir iç savaş yaşandı. İddialara göre binlerce Rum ve Yunan birbirini öldürmüştür. 15 Temmuz gecesi eli kanlı terörist Samsos 2. Helen Cumhuriyetini ilan etmiş. Anayasaya ihlal ettiği için Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu'nun ağırlıkları sayesinde Türkiye garantör ülke olarak tek taraflı müdahale hakkına sahipti. Tüm bunları biz çok iyi biliyoruz okudu ve Rauf Denktaş'tan dinledik.

KAN DÖKÜLMEMESİNİ MEHMETÇİK'E BORÇLUYUZ
O zaman kabul ettirilen anlaşma sayesinde Türkiye 1974'te tek taraflı müdahale hakkını kullanabilmiştir. Yoksa Yunanistan ve İngiltere'ye kalsa onlar kesinlikle müdahaleden taraf değildi. Bu mesele kendiliğinden çözülene kadar burada 1 tane Türk kalmayacaktı. Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'ın cesur kararlarıyla 1974 yılında Mehmetçik Ada'ya çıktı. Burada mücahitlerle bulaşarak çok başarılı bir operasyon yapıyor. İşte o zaman KKTC'nin temelleri atıldı. 49 yıldır burada 2 devlet varsa ve hiçbir çatışma olmamışsa kan dökülmemişse tüm bunları Kıbrıs Barış Harekatı'na borçluyuz. Burada barış hem Güney'e hem Kuzey'e gelmiştir. Rumlar bugün bir Avrupa devlet olup ekonomik refah yakaladılarsa bunu Mehmetçik'in Ada'ya çıkmasına borçludur."
dedi.

Havalimanının açılacağı günün önemine dikkat çeken Tatar, "Başkan Erdoğan'ı Ercan Havalimanı'nda karşılayacağız. Böyle bir havalimanına sahip olunması gelişme göstergesidir. Ada'da çözüm gerçekçi olmalı. Ödenen bedellerden sonra söylenen her şeyi yapmayız. Dayatmayla anlaşma olmaz. İşler değişti, pişman olursunuz. Türkiye, sesimizi tüm dünyaya duyurdu" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan 28 Mayıs'ta seçilmesinden sonra ilk ziyaretini KKTC'ye yaptığına değinen Tatar, "Başkan Erdoğan buradan direkt olarak Bakü'ye uçuş gerçekleştirdi. O uçuş içinde 'KKTC'nin tanımasına giden bir yoldur mesajı' vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE'den direkt olarak yine buraya uçmasını bekliyoruz. Kendisini Ercan Havalimanı'nda karşılayacağız. Ercan Havalimanı'nın yeni terminalinin açılışını hep birlikte yapacağız. Bu yeni terminal eskisinden 10 kat daha büyük. Burayı yılda 10 milyon ziyaretçi gelebilecek. Çok sayıda uçak buraya inip kalkabilecek. Buraya büyük gövdeli uçaklarda inebilecek. Böylece KKTC'nin turizmi, ekonomik gelişmesi ziyaretçi akışı gelişecek. Böylesini bir millette bu şekilde bir havalimanına sahip olması çok önemli" şeklinde konuştu.

Tatar, "Pandemi ve Ukrayna savaşından sonra tüm inşaat giderleri çok artmıştır. 500 milyon Euro maliyeti olan Ercan Havalimanı şu anda başlanacak olsa 1 milyar Euro'dan az değildir. KKTC bilindiği gibi mütevazi bir devlettir. Nüfusumuz yarım milyondur. Doğu Akdeniz'de en güneydeki Türk devleti olarak çok önemlidir. Bu devletin bu şekilde havalimanına sahip olması gelişmenin göstergesidir. Bu eserde emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.

RUM KESİMİNE SERT TEPKİ
Tatar, Doğu Akdeniz'de gerginliği artıran Rum kesimine ilişkin, "Onların oyunları ortaya çıktı. Federal temelde eskiden olduğu gibi bizleri onun içerisine çekecekler. Bir anayasa olacak ve biz Güney'e yama olacağız. Bir takım ayak oyunları. Türkiye AB'de olmadığı için garantörlüğü bitecek. Sıfır asker olacak. Kıbrıslı Türkler de güya eşitlik temelinde bir takım oyunlarla bizi 10 senede azınlığa düşürecekler. Türkiye olmadan bunlar olur ve niyetleri budur. Onların ana hedefleri Yunanistan ile bütünleşmektir. AB içerisinde oldukları için zaten bir anlamda birleştiler. Biz bu oyunları çok iyi biliyoruz. Türk halkı da bunu görmeye başladı. Eski iyi niyetimiz artık sürdüremeyiz. Bu artık saflığa girer. Bu milli bir davadır.

Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklar olsun güvenlik meseleleri olsun jeopolitik gelişmeler olsun bu süreçte KKTC'nin statüsünü yükselmiştir. Burada güven içerisinde yaşıyorsak Türk askerinin varlığı, İHA ve SİHA'ların inip kalkması, Mavi Vatan'da haklarımızın korunması ve diğer durumlar KKTC'yi ayrı bir öneme sahip devlet konumuna getirmiştir. Güney'in Yunanistan ile yaptığı anlaşmalara itiraz ediyoruz. Onlar burada tek değiller." ifadelerini kullandı.

BARIŞ HAREKATI'NIN YIL DÖNÜMÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Lefkoşa'da yapımı tamamlanan Yeni Ercan Havalimanı'nın açılışını, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümünde yarın gerçekleştirecek. Test uçuşları başarıyla tamamlanan Yeni Ercan Havalimanına ilk inişi, Başkan Erdoğan'ın uçağı gerçekleştirecek.

3 günlük körfez ülkelerindeki resmi temasların ardından yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçecek olan Başkan Erdoğan'ı, Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binasında KKTC Başkan Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu karşılayacak.

Açılışın ardından Başkan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki törene katılacak.

Çelenk bırakma, saygı duruşu ve anıt özel defterinin imzalanmasının ardından 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmi Töreni için Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'na geçilecek.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, KKTC Ercan Havalimanı yeni terminal binası ile adeta adanın çehresini değiştireceğini belirterek, "Artan imkân ve kabiliyetleri ile geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapacak. 10 milyon yolcu kapasitesine sahip. Türkiye yüzyılı sadece ülkemizi değil, yavru vatanı da kapsayan bir yüzyıl olacak" dedi.



Havalimanı, içerisinde daha fazla yolcu kapasitesi, daha geniş ve ferah sosyal alanlar yer alıyor. 2 bin 755 metre uzunluğundaki mevcut piste kıyasla 3 bin 100 metrelik yeni pisti ile her model yolcu uçağının kullanımına müsait.

9 adet körük, 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı mevcut. Ercan Havalimanı, Bin 500 araç kapasiteli kapalı otoparkı ve son teknoloji yeni donatılarıyla dikkatleri üzerine çekecek. Modern mimarisi ve adeta doğa dostu özelliği ile örnek bir havaalanı. Ercan Havaalanı turizme ve ekonomiye önemli katkı sağlayacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN